Sibis Jazzissa Huhtala, Helevä ja alumnit

930
lukukertaa

Jori Huhtala 5 on tuore suomalaisista huippumuusikoista koostuva jazzyhtye. Basisti-säveltäjä Huhtala on kasannut ryhmän mieluisimpia kanssasoittajiaan esittämään kappaleita joihin on kanavoitunut vuosien varrelta kertyneitä vaikutteita eri tyylilajeista. Yhtyeen musiikissa voidaan kuulla kaikuja mm. popista ja elokuvamusiikista, unohtamatta kuitenkaan kaiken perustaa, jazzia. Yhtyeen omaperäistä soundia ovat rakentamassa tinkimättömästä ilmaisustaan tunnetut saksofonistit Mikko Innanen ja Joakim Berghäll. Pianisti Aki Rissanen ja rumpali Ville Pynssi muodostavat Huhtalan rinnalla kvintetin rytmiryhmän joka maadoittaa niin villiksi yltyvän ryöpytyksen kuin meditatiivisen tunnelmoinninkin.

Jori Huhtala 5:
Jori Huhtala, kontrabasso
Mikko Innanen, saksofonit
Joakim Berghäll, saksofonit
Aki Rissanen, piano
Ville Pynssi, rummut
17.4.2013, klo 19:00
Black Box, Musiikkitalo
Liput: 5-15 € + myyntipistekohtainen palvelumaksu

——

Taideyliopiston Sibelius-Akatemian konserttisarjassa kuullaan poikkeuksellista jazzkokoonpanoa, Hammond-urkusolisti Mikko Helevää ja Kari ”Sonny” Heinilän johtamaa 17-henkistä Sibis Alumni Big Bandia. Konsertti järjestetään Musiikkitalon Black Box -salissa perjantaina 19. huhtikuuta.

Sibelius-Akatemiassa lehtorina ja jazzin aineryhmän varajohtajana työskentelevä Mikko Helevä (s. 1970) on Suomen ainoita jazzurkureita. Jazzosastolla 90-luvun puolivälissä opintonsa aloittanut urkuri-pianisti erikoistui Hammond B-3 -urkuihin 90-luvun lopulla. Helevä luonnehtii konserttia hyvin harvinaislaatuiseksi poikkeuksellisen kokoonpanonsa vuoksi.

– Esiinnyin viimeksi big bandin Hammond-urkusolistina vuonna 1998 jazzorkesteri UMOn nuorten solistien konsertissa. Yhdysvaltalainen urkurilegenda Jimmy Smith esiintyi big bandin kanssa Imatra Big Band Festivalilla vuonna 2004, mutta sen jälkeen ei ole tietääkseni vastaavaa kokoonpanoa Suomessa nähty, Helevä kertoo.

Helevän taiteelliseen tohtorintutkintoon kuuluvassa konsertissa esitetään sävellyksiä ja sovituksia Hammond B-3 -urkujen kulta-ajan, 1960-luvun henkeen. Säveltäjä- ja sovittajanimiä ovat muun muassa Oliver Nelson, Thad Jones, Benny Golson sekä itse Helevä.

Mikko Helevä on viimeisen 15 vuoden aikana soittanut useissa jazzyhtyeissä, kuten Mikko Helevä Groovin’ Hammond, The Bronson, Big Brother, J.D. Walter Trio, The Stance Brothers, Philip Catherine trio, Manuel Dunkel Quartet, Jussi Lehtonen Quartet, Jarmo Saari Filmtet, UMO, Tonight At Noon, Kalle Kaliman Soi Ensemble ja So-So. Hän on esiintynyt Suomen lisäksi useissa Euroopan maissa.

Hammond B-3 Big Bang: Mikko Helevä plays with Sibis Alumni Big Band Pe 19.4.2013 klo 19.00 Black Box, Musiikkitalo
Liput: 15/10/5 € + Lippupisteen palvelumaksu Mikko Helevä, Hammond-urut Sibis Alumni Big Band johtajanaan Kari ”Sonny” Heinilä:
Saksofonit: Teemu Takanen, Ville Vannemaa, Antti Hynninen, Esa Pietilä ja Janne Murto
Trumpetit: Esko Heikkinen, Martti Vesala, Verneri Pohjola ja Tomi Nikku
Pasuunat: Kasperi Sarikoski, Heikki Tuhkanen, Valtteri Malmivirta ja Tom Bildo
Kitara: Teemu Viinikainen
Basso: Ville Herrala
Rummut: Teppo Mäkynen
Lyömäsoittimet: Tapio ”Mongo” Aaltonen