Kokko Quartetilla levyjulkkari ja Saksanreissu

2209
lukukertaa
Kuva: Alisa Javits.

Pianisti Johanna Pitkäsen luotsaama Kokko Quartet matkaa huhtikuussa Saksaan esiintymään Bremenin Jazzahead!-tapahtumaan. Sitä ennen julkaistaan esikoisalbumi ”Like a River”.

Kokko Quartet perustettiin Helsingissä vuonna 2010. Jo alusta asti oli selvää, ettei yhtyeen musiikkia voi lokeroida, se soljuu kevyesti musiikillisten genrerajojen yli. Yhtyeen nimessä on viittaus kalevalalaiseen runouteen, jossa Kokko tarkoittaa jättiläismäistä kotkaa. Myös yhtyeen musiikissa on monia viitteitä pohjoismaiseen lyyrisyyteen, melodioissa on sekä ilmavuutta että syvyyttä. Inspiraatiota ja vaikutteita on kuitenkin saatu niin intialaisesta- ja arabimusiikista kuin kuubalaisista rytmeistäkin.

Kiinnostus vapaaseen ilmaisuun ja jazziin sekä maailmanmusiikkiin yhdistää yhtyeen jäseniä. Yhtye sai alkusysäyksensä Johannan koottua ympärilleen muusikoita esittämään hänen omia sävellyksiään. Tällöin Johanna opiskeli Metropolian pop/jazz-musiikin koulutusohjelmassa. Samassa opinahjossa ovat opiskelleet myös saksofonisti Kaisa Siirala sekä rumpali Risto Takala. Kokoonpanon vakiinnuttua nykyiseen muotoonsa myös Kaisa Siiralan ja Timo Tuppuraisen (basso) sävellyskynän jälki on näkynyt yhtyeen ohjelmistossa. Like a River -esikoisalbumilla kuullaan Johannan sävellysten lisäksi myös Kaisan ja Timon sävellystuotantoa. Timo on valmistunut maisteriksi Sibelius-Akatemian jazzmusiikin osastolta.

Monet Like a River –albumin sävellykset ovat saaneet inspiraationsa muista kulttuureista, kuten intialaisesta. Nämä vaikutteet kuuluvat levyllä muun muassa erilaisten perkussiosoitinten käytössä perinteisen jazzkvartettikokoonpanon rinnalla. Kappaleissa soivat niin intialaiset tabla-rummut kuin Välimeren alueelta ja Afrikan eri osista kotoisin olevat darbuka, shekere, udu ja kehärumpu (tunnetaan Pohjois-Afrikassa nimillä tar ja bendir). Latinalaisen Amerikan soittimista levyllä kuullaan congarumpuja ja perulaista alkuperää olevaa cajonia eli laatikkorumpua. Levyllä esiintyvät perkussionistit Ricardo Padilla ja Mikko Koivisto.

Like a River –levyn nimikappaleen innoittajana toimi ajatus elämästä, joka ”virtaa kuin joki.” Levyn kappaleissa voi kuulla erilaisia kerroksia, aivan kuin joen virtaavassa vedessä…Voimakkaimmin musiikkia eteenpäin kuljettaa kuitenkin yhtyeen jäsenten välinen intuitiivinen yhteissoitto.

Like a river
Kaisa Siirala, altto- ja sopraanosaksofonit, bansuri-huilu
Johanna Pitkänen, piano, Rhodes, Hammond, celesta
Timo Tuppurainen, basso
Risto Takala, rummut

Lisäksi: Ricardo Padilla, perkussiot, Mikko Koivisto, tabla-rummut.

Levynjulkaisukonsertti 2.3. klo 20.00 Kansallisteatterin Lavaklubilla

Konsertissa esiintyvät Kaisa Siirala (saksofonit, bansuri-huilu), Johanna Pitkänen (piano, kosketinsoittimet), Timo Tuppurainen (basso) ja Risto Takala (rummut.)

www.kokkoquartet.com

www.facebook.com/kokkoquartet