Joonas Haavisto Trio julkistaa kakkoslevynsä

1197
lukukertaa

“Joonas Haavisto tuo tyylillisesti mieleen Keith Jarrettin sekä Brad Mehldaun. Skandinaavinen viileys sekä tarttuvat melodiat kuuluvat Haaviston vahvuuksiin.” – Jazz Life, Japan

Suomen taitavimpiin jazzpianisteihin kuuluva Joonas Haavisto (s. 1982) julkaisee luotsaamansa trion kanssa uuden Micro to Macro -albumin. Levy julkaistiin joulukuussa 2012 arvostetun jazzyhtiö Blue Gleamin kautta Japanissa, jossa se on kerännyt kiittäviä arvioita sekä hyviä myyntilukuja. Yhtye tekee myös mittavan Japanin kiertueen huhtikuussa.

Haavisto vakuutti jo yhtyeen kiitetyllä Blue Waters -debyyttilevyllä vuonna 2009, ja viimeistään nyt hän lunastaa paikkansa maamme eturivin pianistina ja säveltäjänä. Triossa soittavat lisäksi kontrabasisti Antti Lötjönen sekä rumpali Joonas Riippa.

Dynaamisen trion sielukkaalla uutuuslevyllä inspiroidutaan Haavistoa kiinnostavasta luonnosta ja fysiikasta, sekä mikro- ja makromaailman kiehtovista ilmiöistä. Sävellykset, kuten Partying Quarks ja Color Confinement viittaavat atomin ytimen vuorovaikutusilmiöihin, kun taas Circling Planets ja Is There Anybody ovat saaneet innoituksensa avaruudesta. Muodoltaan perinteisen jazztrion omaperäinen lähestymistapa yhdistyy itsevarmaan ja konstailemattomaan tyyliin sekä skandinaavisen jazzin raikkauteen, jossa muusikoiden välisellä vuorovaikutuksella on iso merkitys.

Micro to Macro -levyn hallittu melodinen kokonaisuus ja viimeistelty tekninen osaaminen muistuttavat Haaviston taustasta klassisen musiikin parissa. Haavisto aloitti musiikkiopintonsa seitsenvuotiaana klassisella kontrabassolla. Pianon pariin hän siirtyi 16-vuotiaana, ja lukion jälkeen hän opiskeli pianonsoittoa Sibelius-Akatemiassa alan huippujen kuten Jim Beardin, Jukkis Uotilan ja Seppo Kantosen johdolla. Lisäksi Haavisto on kehittänyt svengaavaa ja vaivatonta tyyliään esimerkiksi nimekkään jazzsaksofonisti Jerry Bergonzin ja jazzpianisti Joey Calderazzon Masterclass-kursseilla. Vaikutteita Haavisto haki opiskeluaikanaan myös Miamin yliopiston Frost School of Musicista, jonne hän sai stipendin vuonna 2005.

Mestarillisen taitavaksi kehuttu Haavisto on nousujohteisen uransa aikana tehnyt yhteistyötä lukuisten kotimaisten kärkimuusikoiden kanssa. Hän on soittanut kitaristinero Jukka Tolosen Cool Train -levyllä sekä Apilas-kvartetissa, joka voitti Young Nordic Jazz Cometsin Suomen osakilpailun 2007. Haavisto on myös esiintynyt Suomen parhaimmistoon kuuluvien Keski-Pohjanmaan Kamariorkesterin ja Lapin Kamariorkesterin solistina ja voittanut Vilnan korkeatasoisen kansainvälisen soolopianokilpailun vuonna 2006.

Joonas Haavisto Trion basisti Antti Lötjönen ja rumpali Joonas Riippa ovat vakiinnuttaneet asemansa 2000-luvun kotimaisen jazzin huipulla. He ovat soittaneet muun muassa UMO Jazz Orchestrassa, Five Corners Quintetissä, Verneri Pohjola Quartetissa ja Ilmiliekki Quartetissa. Trio on kiertänyt viime vuosina aktiivisesti Suomen lisäksi mm. Englannissa, Norjassa ja Ranskassa.

Japanin lisäksi trio kiertää syksyllä Iso-Britanniassa sekä Jazzliiton kiertueella Suomessa. Micro to Macro -levyn julkaisee itsekin pianistina tunnettu Jussi Fredriksson oman levy-yhtiönsä Fredriksson Musicin kautta.

Joonas Haavisto Trio: Micro to Macro
1. Light from Behind the Sun / 2. Sothis / 3. Circling Planets / 4. Is There Anybody / 5. Color Confinement / 6. Partying Quarks
Kaikki sävellykset Joonas Haavisto.

Keikat:
– levyn julkaisukonsertti, Koko Jazz Club, Helsinki, 21.2.2013

– Laulumiehet-klubi, Helsinki, 21.5.2013
– Japanin kiertue 15.–23.4.2013
– Englannin kiertue syksy 2013

– Jazzliiton Suomen kiertue syksy 2013

www.joonashaavisto.com