Jukkis Uotilalta viimein bigband-levy

961
lukukertaa
Myös Jukkis Uotila on säveltänyt uutta musiikkia big bandille.

class=”alignnone size-full wp-image-7525″ title=”jukkis13″ src=”http://u68792.www2.webdomain.fi/wp-content/uploads/jukkis13.jpg” alt=”” width=”300″ height=”300″ />

Kotimaisen jazzin merkkihenkilöihin kuuluva säveltäjä-rumpali-pianisti Jukkis Uotila julkaisee kauan kaivatun ensimmäisen omaan musiikkinsa perustuvan big band -albuminsa maineikkaan Stockholm Jazz Orchestran kanssa. Levy on oiva osoitus Uotilan terävästä ja monialaisesta jazz-visiosta, jossa ovat tasapainossa sekä solistinen briljanssi että musiikillista päämäärää ajavat sovitusratkaisut.

Jukkis Uotila on kulkenut pitkän tien kotimaisen jazzmusiikin aallonharjalla. Vuonna 2011 Uotila pokkasi Säveltaiteen valtionpalkinnon, jonka perusteluissa Valtion säveltaidetoimikunta totesi Uotilan olevan ”Suomen kansainvälisesti arvostetuin jazzmuusikko kautta aikojen”. Jo varhain New Yorkissa rumpalina uraansa luonut pioneeri on sittemmin tullut tunnetuksi myös taitavana pianistina ja vahvana jazzvaikuttajana, jonka työ Sibelius-Akatemian jazz-osaston johdossa on vaikuttanut laajasti koko nousussa viime aikoina olleeseen kotimaisen jazzin tekijäkuntaan.

Nyt Uotila kokoaa uuden levynsä ajallisesti laajalle skaalalle levittäytyviä sävellyksiään, jotka hän on sovittanut uudelleen big bandille. Samalla kyseessä on vahva paluu juurille, sillä Uotila ihastui palavasti jo 14-vuotiaana Thad Jones–Mel Lewis Big Bandin musiikkiin oltuaan kuuntelemassa yhtyettä Helsingin Hesperia-klubilla.

Uotila itse muistelee luvanneensa nelikymppistensä yhteydessä tehdä big band -levyn musiikistaan ennen 50 vuoden rajapyykkiä. ”Missasin tuon merkkipaalun parilla vuodella, mutta tässä levy vihdoin on”, Uotila toteaa.

Mittava yhteistyö Stockholm Jazz Orchestran kanssa saa albumilla hienon täyttymyksensä levymuodossa ja itse maestroa kuullaan albumilla sekä rummuissa että pianossa.