HERD-klubilla suomijazzin historiaa ja uusia sävellyksiä

985
lukukertaa
Kuva: Jori Grönroos.
Kuva: Jori Grönroos.

 

Kotimaisen nuoren jazzpolven kärkikaartiin kuuluvan HERD-yhtyeen isännöimä klubi-ilta aloitti toimintansa Kansallisteatterin tunnelmallisella Lavaklubilla syyskuussa 2012 ja jatkaa hyvin alkanutta kuukausittaista toimintaansa keväällä 2013. Klubilla HERD esiintyy kullakin kerralla vaihtuvan vierailijansa kera. Luvassa on HERDin ilmavasta triosvengistä yllättäviin suuntiin kasvavia musiikillisia seikkailuja, joista jokainen on taatusti omanlaisensa kokonaisuus. Kevään aikana HERD-klubilla sukelletaan kotimaisen jazzin historiaan, kuullaan uusia sävellyksiä, ruotsinkielistä laulujazzia ja huippuluokan vierailevia artisteja.

HERD-klubin kevätkausi alkaa perjantaina 8. helmikuuta teemalla Kitaroita. Tuolloin vierailijoina nähdään kotimaisen jazzkitarismin huippunimet Timo Kämäräinen ja Teemu Viinikainen. Kämäräinen tunnetaan yli genrerajojen rohkeasti seikkailevana artistina, jonka soololevyt Unea (2005) ja Pulpae (2010) ovat saaneet innostuneen vastaanoton sekä musadiggareilta että kriitikoilta. Viinikainen puolestaan on Suomen arvostetuimman jazzpalkinto Yrjön voittaja vuodelta 2009. Kummaltakin vieraalta kuullaan klubilla omia sävellyksiä ja lisäksi HERD vieraineen heittäytyy myös vapaan improvisaation yllätykselliseen virtaan.

Perjantaina 1. maaliskuuta HERD valtaa Lavaklubin tutuksi tulleena triona, mutta epätavallisen ohjelmiston merkeissä. Klubin säveltäjävieraaksi saapuu mm. UMO:n kapellimestarina tunnetuksi tullut Kirmo Lintinen, jonka musiikki taivuttelee HERDin ennenkuulemattomiin musiikillisiin muotoihin. Mukana on sekä ensiesityksiä että Lintisen aiempaa tuotantoa. Lintinen myös kertoo musiikistaan kuulijoille illan aikana.

Sukupolvet ja aikakaudet kohtaavat HERD-klubilla 5. huhtikuuta, kun legendaarinen saksofonisti Eero Koivistoinen saapuu trion vieraaksi. Samalla julkaisunsa saa Jazz & Pop Arkiston ja Artie Musicin yhdessä julkaisema Suomi-jazz 1960-75 CD-boksi, jota voidaan hyvällä syyllä pitää kovan luokan kulttuuritekona. HERD ja Eero Koivistoinen esittävät harvoin kuultuja suomalaisia jazz-sävellyksiä tuoreen julkaisun syväluotaamalta aikakaudelta.

Kevätkauden päättävän HERD-klubin vieraaksi 10. toukokuuta saapuu kovassa nosteessa olevasta Elifantree-yhtyeestä tuttu ruotsalaistaustainen laulaja Anni Elif. Kansainvälisesti menestyneen Elifantreen soundissa keskeinen osa on Anni Elifin persoonallisella lauluotteella, joka varmasti tuo yllätyksiä myös HERDin ilmaisuun. Luvassa on ruotsinkielistä musiikkia mm. Monica Zetterlundin hengessä. Ohjelmistossa kuullaan sekä ruotsalaisia kansanlauluja jazz-sovituksina että jazz-standardeja ruotsinnettuna.

Vibrafonisti Panu Savolaisen, basisti Mikko Pellisen ja rumpali Tuomas Timosen muodostama HERD on julkaissut tähän mennessä yhden albumin, HERD Live!!, esiintynyt mm. Pori Jazzin ”talon bändinä” 2010, Suomen Jazzliiton kiertueella 2011, Flow Festivalilla 2012 ja voittanut arvostetun pääpalkinnon European Jazz Competition -yhtyekilpailussa North Sea Jazz -festivaaleilla Hollannissa 2011. Marraskuussa 2012 HERD kohautti jazzmaailmaa osallistumalla Movember-hyväntekeväisyystempaukseen ainoana suomalaisena jazz-yhtyeenä. HERD-klubi on toiminut kuukausittain Kansallisteatterin Lavaklubilla syyskuusta 2012 lähtien.

HERD-klubi / Kevät 2013
Kansallisteatterin Lavaklubi, klo 21 alkaen, liput 12/8€
Ennakot Kansallisteatterin lippukauppa (www.lavaklubi.fi / puh. 010 733 1331)
pe 8.2. Kitaroita – HERD vierainaan Timo Kämäräinen (kitara, laulu) ja Teemu Viinikainen (kitara)
pe 1.3. Kirmozz! – HERD säveltäjävieraanaan Kirmo Lintinen
pe 5.4. Sukupolvia – HERD vieraanaan Eero Koivistoinen (saksofoni)
pe 10.5. På Svenska – HERD vieraanaan Anni Elif (laulu)

HERD
Panu Savolainen, vibrafoni / Mikko Pellinen, basso / Tuomas Timonen, rummut
www.herdtrio.com
facebook.com/herdtrio