Verneri Pohjola Quartet joulukuun kiertäjä

879
lukukertaa
Kuva: Teemu Kuusimurto.
Kuva: Teemu Kuusimurto.

Euroopan arvostetuimpiin jazzmuusikoihin kuuluva trumpetisti Verneri Pohjola kiertää ykkösryhmänsä kanssa Suomea Jazzliiton kiertueella.

Verneri Pohjola Quartet on toiminut jo vuodesta 2003 lähtien, jolloin yhtye perustettiin Ranskan ja Luxemburgin kiertuetta varten. Trumpetistilla on aina ollut monta rautaa tulessa, mutta tällä hetkellä hänen kvartettinsa on näistä ehdottomasti kuumin. Kiertueella on mahdollista kuulla yhtyettä, joka on hyvässä iskussa soitettuaan vuoden aikana kymmeniä keikkoja Euroopassa.

Ohjelmisto koostuu pääosin saksalaiselle ACT-levymerkille julkaistun Ancient History -levyn musiikista, mutta sisältää uusiakin kappaleita. Suomessa albumi julkaistiin tammikuussa 2012 ja keräsi kiittäviä arvioita niin kotimaisessa kuin kansainvälisessäkin mediassa.

Kiertueella tätä freejazz- ja hardbop-keitosta maustetaan Pohjolalle tyypillisellä melodisella ja skandinaavisella viileydellä. Solistin rinnalla esiin nousevat laaja-alainen, Euroopassa jo nimeä saanut pianisti Aki Rissanen, maamme arvostetuimpiin basisteihin kuuluva, Pohjolan kanssa kauan ja monessa yhteydessä soittanut Antti Lötjönen sekä rumpali Joonas Riippa, jonka vivahteikas ja persoonallinen soitto on nostanut hänet Suomen kovatasoisten rumpalien joukosta yhdeksi maan mielenkiintoisimmista muusikoista. Yli kymmenen vuoden yhteistyö välittyy yhtyeen energisillä ja moneen tunnelmaan yltyvillä keikoilla. Pohjolan tutkiva ja meditatiivinenkin soitto jättää tilaa niin kanssasoittajille kuin kuulijalle.

Verneri Pohjola, ”Pohjolan Miles Davis”, on palkittu moneen otteeseen niin sooloartistina (mm. Pori Jazzin vuoden nuori muusikko 2004) kuin Ilmiliekki Quartetin kanssakin (mm. Teosto-palkinto 2004). Emma-palkittu soololevy Aurora (Texicalli 2009/ACT 2001) räjäytti eurooppalaisen ja amerikkalaisen jazzkentän keräten ylistäviä arvioita molemmilta mantereilta. Viimeistään tällä albumilla Pohjola lunasti paikkansa yhtenä Euroopan arvostetuimmista jazzmuusikoista. Toisen ACT-levynsä myötä Pohjola esitteli myös ensimmäistä kertaa levyä varten kootun Verneri Pohjola Quartetin.

Verneri Pohjola – trumpetti
 Aki Rissanen – piano
 Joonas Riippa – rummut
 Antti Lötjönen – basso


www.verneripohjola.com

Kiertuepaikat:
ke 5.12. Pori, KulttuuriKulma / 
to 6.12. Pietarsaari, O’Leary’s
 / pe 7.12. Turku, Café Tiljan
 / la 8.12. Akaa, Akaa Jazz 
/ su 9.12. Savonlinna, Wanha Kasino
 / ke 12.12. Lappeenranta, Ravintola Kolme Lyhtyä / 
to 13.12. Joensuu, Konservatorio
 / pe 14.12. Kuopio, Musiikkikeskus, Jazzklubi / 
la 15.12. Raahe, Raahen Hovi