Dick Oatts johtaa Sibis Alumni Big Bandia

917
lukukertaa

Sibelius-Akatemian jazzin aineryhmän syksyn viimeinen huippuvierailija on amerikkalainen jazzsaksofonisti Dick Oatts. Oatts esiintyy jazzammattilaisista koostetun Sibis Alumni Big Bandin kapellimestarina ja lead-saksofonistina Musiikkitalon Black Box -salissa 30. marraskuuta. Konsertissa kuullaan jazzin klassikoiksi muodostuneita helmiä legendaarisen säveltäjä-sovittaja Thad Jonesin ohjelmistosta.

Kapellimestari-saksofonisti Dick Oatts liittyi newyorkilaiseen Thad Jones/Mel Lewis Orchestraan jo vuonna 1977. Hän nousi orkesterin lead-alttosaksofonistiksi seuraavana vuonna ja on sittemmin jatkanut pestiään orkesterissa näihin päiviin asti. Nykyisin nimellä Vanguard Jazz Orchestra tunnettu jazzorkesteri esiintyy edelleen joka maanantai New Yorkin kuuluisimmalla jazzklubilla, Village Vanguardilla vuodesta 1966 jatkuneen perinteen mukaisesti. Urallaan Oatts on esiintynyt muun muassa Red Rodneyn, Eddie Gomezin ja Bob Brookmeyerin yhtyeissä sekä soittanut esimerkiksi soul-laulaja Luther Vandrossin ja kitaristi James Taylorin levyillä.

Konsertin teemasäveltäjä Thad Jones (1923-1986) on yksi modernin jazzmusiikin kuuluisimmista säveltäjä–sovittajista. Vuosina 1966-1978 toimineen Thad Jones/Mel Lewis Jazz Orchestran levytykset muodostuivat aikanaan big band -musiikin kulmakiviksi, ja Jonesin vahvasti tunnepitoinen musiikillinen ilmaisu viitoitti perinnetietoisen kirjoitustavan muuntamista modernimpaan muotoon. Jonesin vaikutus 1970-luvulla opiskelleeseen sovittajasukupolveen oli valtava: hänen musiikkiaan ovat soittaneet lähes kaikki maailman jazzorkesterit.

Sibis Alumni Big Bandin lead-trumpetistina esiintyy tällä kertaa poikkeuksellisesti myös vierailija, ruotsalainen Fredrik Noren. Hän on vuodesta 1988 johtanut Stockholm Jazz Orchestraa, joka on useiden muiden levytystensä ohella tallentanut Dick Oattsin kanssa kaksi levyllistä Thad Jonesin musiikkia. Konsertissa julkaistaan myös jazzprofessori Jukkis Uotilan ja Stockholm Jazz Orchestran juuri ilmestynyt, Uotilan omaa musiikkia sisältävä albumi.

Sibis Alumni Big Band plays Thad Jones featuring Dick Oatts (USA)
Pe 30.11. klo 19.00, Black Box, Musiikkitalo
Liput: 5-20 € + Lippupisteen palvelumaksu
Sibis Alumni Big Band:
Saksofonit: Dick Oatts (lead), Teemu Takanen, Joonatan Rautio, Cesar Joaniquet ja Janne Murto
Trumpetit: Fredrik Noren (lead), Jukka Eskola, Kalevi Louhivuori ja Tomi Nikku
Pasuunat: Kasperi Sarikoski (lead), Ilmari Pohjola, Erkki Ylimäki ja Waltteri Malmivirta
Piano: Mikael Jakobsson
Basso: Eero Seppä
Rummut: Jukkis Uotila