Sarmannolta kantaesitys Saarikosken juhlavuonna

882
lukukertaa
Juki Välipakka & Heikki Sarmanto.

 ”Metsä on akatemia jonka barbaarit hävittivät”.

Heikki Sarmanto sävelsi Pentti Saarikosken runokokoelman Alue pian sen ilmestyttyä 1973. Sävellys on 20-osainen laulusarja. Nyt sitä harjoitetaan kantaesitykseen. Konsertti on Helsingissä Café Caruselissa 15.11.2012. Teoksen tulkitsevat Heikki Sarmanto, piano, ja Juki Välipakka, laulu ja cajon.

”Runon alkumuoto on laulu”, nuori Pentti Saarikoski päätteli Martti Haavion kansanrunoudentutkimuksen opissa. Saarikosken runot hengittävät puheäänen rytmissä. Ehkä siksi niitä on sävelletty paljon. Yksi Saarikoskea eniten säveltäneistä on jazzkonkari Heikki Sarmanto.

”Pentti Saarikosken runokokoelmaan pohjautuva sävellys syntyi New Yorkissa vuonna 1974 koti-ikävän ja Saarikoski-inspiraation siivittämänä. Runojen menneisyydestä kauas tulevaisuuteen tähtäävä sisältö ja sanoma vaikuttivat minuun voimallisesti. Laulut syntyivät nopeasti, kuin itsestään. Meillä oli Pentin kanssa suunnitelma pitää yhteinen ilta Kansallisteatterissa, jossa julkistettaisiin hänen viimeisin runokokoelmansa Hämärän tanssit (1983) ja kantaesitettäisiin Alue, mutta kuolema katkaisi suunnitelman. Nyt lähes 40 vuotta myöhemmin koen yhä Pentin runojen voiman, ehkä vieläkin vahvempana. Loistavan laulajan ja tulkitsijan Juki Välipakan kanssa haluamme musiikillamme välittää kuulijoille Pentti Saarikosken sanan mahtia”, Sarmanto kertoo.

Juki Välipakka on monipuolinen laulaja, jonka repertuaari ulottuu jazzista musikaalisävelmiin, roots-musiikista rockiin. Hän on tullut tunnetuksi taitavana improvisoijana, joka käyttää sekä jazziin kuuluvaa scat-laulua että eri etnisten kulttuurien äänenkäyttötekniikoita. Välipakka on valittu kriitikkoäänestyksessä yhdeksän kertaa vuoden miesjazzlaulajaksi Suomessa.

Kantaesityskonsertti on torstaina 15.11.2012 klo 18 Café Caruselissa Helsingin Merisatamanrannassa. Esitys alkaa klo 19, teoksen kesto 75 min. + väliaika.

Liput ennakkoon alk. 19,50 euroa Tiketistä, www.tiketti.fi, puhelinpalvelu 0600-1-1616 ma–su 9–21 (1,69 € / min. + pvm); ovelta, jos jää, 20 euroa.