Kari Ikonen & Karikko Suomi-Ruotsi-turneella

897
lukukertaa

Karikko -yhtyeen taiteellinen kokonaisuus on Kari Ikosen tuotos, jossa soi hänen äänensä omimmillaan. Ikonen säveltää musiikin, sovittaa ja harjoituttaa sen, ja lopulta myös tulkitsee sitä yhdessä huolellisesti valitsemiensa muusikoiden kanssa.

Perustamisestaan, vuodesta 1999 lähtien on aika, aallokko ja ahtojäät muovanneet Karikkoa eri muotoihin. Emma-palkitulla, vuonna 2001 julkaistulla ensilevyllä soittajia oli toistakymmentä, sittemmin kokoonpano on tiivistynyt timantinkovaksi, eurooppalaisen jazzmaailman huipuista koostuvaksi sekstetiksi. Toinen levy Oceanophonic julkaistiin 2008 ja Teosto-palkintoehdokas The Helsinski Suite syyskuussa 2011.

Otteita konsertti- ja levyarvosteluista vuosien varrelta:

”I’m impressed. Ikonen’s overall vision is powerful and unique. This recording (The Helsinski Suite), to my ears is exquisite, mysterious, mystical, sensitive, strange, funny, subtle, reflective and beautifully played with each musician displaying great tone and feeling at the highest level. Bravo!!” – Bob Moses

”The Helsinski Suite täyttää kirkkaasti hienojen edeltäjiensä (Karikko, 2001 ja Oceanophonic, 2008) asettamat korkeat odotukset” – Pohjolan Sanomat 1/2012

”Nej, detta är för magstarkt för min konventionella musiksmak” – Orkesterjournalen (Ruotsi) 4/2012

”The Helsinski Suite on parasta suomalaista jazzdesignia.” – Helsingin Sanomat 11/2011

”Moogin käsittelijänä Ikosesta on kehittynyt todellinen mestari.” – Soundi 3/2008

”Kari Ikonen tekee hienoa musiikkia […] Hänellä on sävellyksellistä näkemystä ja sovituksellista korvaa: kekseliästä, ovelaa, sujuvaa ja omintakeista.” – Helsingin Sanomat 11/2007

…..

Säveltäjä, pianisti, Musiikin Maisteri Kari Ikonen (s. 1973) on Suomen arvostetuimpia jazzmuusikoita. Hän soittaa Karikko-yhtyeensä ja oman trionsa lisäksi mm. yhtyeissä Ahava, Gnomus, Markus Holkko Quartet ja SLO motive, ja on konsertoinut Armeniassa, Venäjällä, Yhdysvalloissa ja yli kahdessakymmenessä maassa Euroopassa.

Hän on esiintynyt monien kansainvälisesti merkittävien muusikoiden kanssa, kuten Ingrid Jensen, Bob Mintzer, Bob Moses ja Stan Sultzman. Ikosen soittoa ja/tai sävellyksiä on noin 30:llä levyllä.

Säveltäjänä Ikonen kuuluu maailman kärkinimiin, ja hän onkin napannut pääpalkinnot kilpailuista Julius Hemphill Composition Awards (USA) ja Scrivere in Jazz (Italia). Ikonen on säveltänyt mm. European Saxophone Ensemble:lle, UMO:lle, Tanguedia-kvintetille, Kaartin Seitsikolle, Norjan radio-orkesterille ja Uusinta!-kamariyhtyeelle. Sävellystyön ja soittamisen ohella Ikonen toimii sivutoimisena opettajana Sibelius-Akatemian jazzosastolla.

Göteborgissa asuva trumpetisti Staffan Svensson on jo yli kahden vuosikymmenen ajan kuulunut modernin pohjoismaisen jazzmusiikin mielenkiintoisimpiin nimiin. Hänen yhteistyökumppaneita ovat mm. Anders Jormin, Bobo Stenson, Palle Danielsson, Jon Balke ja Jon Christensen.

Norjalainen sellisti Lene Grenager on keskeisimpiä hahmoja Oslon improvisoidun musiikin piireissä, ja hänet tunnetaan myös myös kansainvälisesti palkittuna säveltäjänä.

Kontrabasisiti Ulf Krokfors muistetaan jo mm. Edward Vesalan ja Jarmo Savolaisen yhtyeistä sekä Krakatausta. Nykyään hän esiintyy aktiivisesti mm. Iro Haarlan ja Juhani Aaltosen kanssa. Yrjöpalkittu, niinikään jo hieman pitemmän taiteellisen uran omaava huilu-saksofonitaiteilija Kari ”Sonny” Heinilä toimii soittamisen lisäksi mm. UMO:n kapellimestarina. Kansainvälisessä jazzsolistikilpailussakin palkittu rumpali Mika Kallio tunnetaan paitsi pitkästä parrastaan, myös erinomaisesta muusikkoudestaan. Häntä kuulee nykyään mm. Gourmet’n, Sebastien Boisseau Unitin ja Raoul Björkenheimin kanssa.

KARI IKONEN & KARIKKO
Kari Ikonen – piano, rhodes ja moog-syntetisaattori
Staffan Svensson (SE) – trumpetti ja flyygelitorvi
Sonny Heinilä – huilut ja saksofoni
Lene Grenager (NO) – sello
Ulf Krokfors – kontrabasso
Mika Kallio – rummut

10.10. Turku, Flame Jazz Club
11.10. klo 19.00 Helsinki, Musiikkitalo, Black Box, liput: 5-15 € / www.lippu.fi p. 0600 900900 tai Musiikkitalon lipunmyyntipiste

12.10. Göteborg, Kulturhallen i Kvarnby
13.10. Hallsberg, Hallsbergs Jazz & Blues Club

Kiertuetta tukee Valtion Säveltaidetoimikunta.