Teosto toivoo Pumpusta puhtia musiikintekijöille

1202
lukukertaa

Säveltäjäin Tekijänoikeustoimisto Teosto ry on käynnistänyt yhdessä muiden musiikkialalla toimivien kanssa Pumpun: hankkeen, jolla tuetaan suomalaisten musiikintekijöiden menestymistä.

Tähtäimessä on, että menestyvien suomalaisten musiikintekijöiden määrää kasvatetaan, tekijöiden reittiä kansainvälisille markkinoille helpotetaan ja tekijöiden verkostoitumista edesautetaan. Pumpussa mukana olevat uskovat, että musiikintekijöiden polkua kohti ammattilaisuutta ja kansainvälistä menestystä voidaan avata järjestelmällisellä työllä ja yhdessä tekemisellä.

”Teosto on aina edistänyt musiikkivientiä ja suomalaisen musiikin elinvoimaisuutta ja monimuotoisuutta. Nyt haluamme edistää omalta osaltamme entistä enemmän suunnitelmallista ja tavoitteellista toimintaa musiikintekijän koko uran aikana – lähtien junioreista ja päätyen kansainvälisiin menestyjiin”, sanoo Teoston toimitusjohtaja Katri Sipilä.

Musiikkialan toiminta on ollut tähän asti melko pirstaloitunutta. Pumpussa toimitaan yhtenä joukkueena yhteisten tavoitteiden saavuttamiseksi ja mahdollistetaan parhaalla mahdollisella tavalla suomalaisen musiikin ja sen tekijöiden menestyminen.

”Tälle hankkeelle on selvä tilaus. Olemme käyneet kevään ja kesän aikana esittelemässä hanketta lukuisille musiikkialan vaikuttajalle ja vastaanotto on ollut innostunutta ja positiivista. Suomalaisen musiikkialan menestys tehdään yhteistyöllä ja on ollut hieno huomata, että tahtoa riittää niin tekijöillä kuin muillakin toimijoilla”, Teoston varatoimitusjohtaja Kari Paananen toteaa.

Pumppu-hanketta oli käynnistämässä tiistaina Finlandia-talolla Helsingissä yli 50 toimijaa. Mukana oli edustettuna niin musiikkiala, opetusala, media kuin politiikankin maailma.

”Suomalainen luova teollisuus on erittäin vaikutusvaltainen, mutta se on vaikutusvaltainen vain, jos se puhaltaa yhteen hiileen ja tekee yhdessä asioita. Tätä toivon Teoston käynnistämältä hankkeelta, yhteistä agendaa ja näkemystä”, sanoo kansanedustaja Mikael Jungner.

”Levy-yhtiönä me toimimme musiikin ammattilaisten kanssa. Jotta näitä ammattilaisia tulee, tarvitaan vankka harrastuspohja; paljon musiikin harrastajia ja sitä kautta tekijöitä ja menestystarinoita, missä mekin voisimme olla mukana”, toteaa Universal Music Groupin toimitusjohtaja Jarkko Nordlund.

”Minua kiinnostaa lasten ja nuorten musiikin harrastamisen edellytysten parantaminen ja harrastamisen tekeminen mahdollisimman mielekkääksi”, toteaa musiikintekijä Jukka Immonen.

”Veikkausvoittovarojen jakamisen sekä uusien liiketoiminta-avausten kehittämisen lisäksi meille olisi erittäin tärkeä löytää uusia tapoja kehittää ja parantaa lasten ja nuorten harrastusmahdollisuuksia”, kertoo Veikkauksen yhteyssuunnittelija Tapio Imporanta.

Ensimmäisen työpajan myötä alan toimijoiden voimin ryhdytään kartoittamaan mm. musiikkiopetuksen roolia perusopetuksessa sekä sitä, miten suomalainen musiikkiala pystyy parhaalla tavalla hyödyntämään kansainvälistymisen reitit.

Hankkeelle on perustettu myös avoin Facebook-ryhmä www.facebook.com/groups/musapumppu, jonne tullaan päivittämään lisätietoa hankkeesta. Seuraava työpaja hankkeen tiimoilta järjestetään maaliskuussa 2013.