Vuoden festivaali julkaisi ohjelmansa

1138
lukukertaa
Vijay Iyer on yksi Happeningin tähdistä. Kuva: Jimmy Katz.

 

Vijay Iyer on yksi Happeningin tähdistä. Kuva: Jimmy Katz.

Tampere Jazz Happening on Vuoden festivaali 2012. Nimityksen myönsi kotimaisten kulttuuritapahtumien edunvalvontajärjestö Finland Festivals. Valintaperusteluissa korostettiin Happeningin roolia suomalaisen jazzkentän rikastuttajana.

31. kertaa järjestettävään Happeningiin saapuu yhteensä 26 kokoonpanoa, joista 18 on kansainvälisiä. Festivaalia vietetään 1.–4. marraskuuta pyhäinpäivän ympärillä.

Ohjelmisto on väritetty tyylilajin kaikilla sävyillä. Ääneen pääsevät tasapuolisesti pitkän linjan konkarit ja tulevaisuuden tähdet.

Tuoretta osaamista, etnomausteita ja vapaata ilmaisua

Pianisti Vijay Iyer lukeutuu jazzpiirien ajankohtaisimpiin nimiin. Tämänvuotisessa DownBeat Critics Poll -äänestyksessä intialaistaustainen Iyer voitti historialliset viisi palkintoa.

Ibrahim Maalouf virtuoosimaisine trumpettitekniikoineen kierrättää synnyinmaansa Libanonin musiikkiperinteitä. Etniset vaikutteet kuuluvat elimellisesti myös perkussionisti Adam Rudolphin sävellyksiin, jotka luottokokoonpano Moving Pictures Octet herättää henkiin.

Mestari-improvisoija John Scofield nähdään Tampereella ensimmäistä kertaa yli kymmeneen vuoteen. Myös yhdysvaltalainen The Jazz Passengers palaa kaupunkiin kahden vuosikymmenen tauon päätteeksi tuoreen Reunited-levynsä myötä.

Saksofonisti Peter Brötzmannin ja Chicago Tentetin syyskiertue ulottuu myös Tampereelle. Kymmenikön soitto koettelee vapaan ilmaisun rajoja. Guggenheim-stipendillä palkittu Gerry Hemingway kvintetteineen puolestaan esittää materiaalia vuonna 2011 julkaistulta Riptide-levyltä.

Viikonloppuna kurkotetaan genreaitojen yli kohti Balkan- ja afrobeat-rytmejä: serbialainen vaskiorkesteri Boban and Marko Marković Orchestra ja Ghanan James Browniksikin kutsuttu Ebo Taylor kuuluvat molemmat tyylilajiensa tienraivaajiin.

Kotimaisia kärkinimiä

Nuorta puhtia uhkuu Mopo, joka vei Suomen Young Nordic Jazz Comets -kilpailun voiton viime vuonna. Uudessa Slo Motive -kokoonpanossa vaikuttavat laulaja Sanni Orasmaa, kosketinsoittaja Kari Ikonen ja perkussionisti Mamba Assefa.

Legendaarisesta Sound & Fury -yhtyeestä tuttu Jorma Tapio esiintyy Happeningissa Kaski-trion riveissä. Tiivistä keikkatahdistaan kuulun Black Motorin vieraana nähdään saksofonisti Mikko Innanen.