Fredrikssonilta mahtipontinen jazz-eepos

932
lukukertaa

Pianisti Jussi Fredrikssonin Jazz Wars ilmestyy 24.8. Fredrikssonin oman levy-yhtiön, Fredriksson Musicin, julkaisemana.

Jazz Wars on nimensä mukaisesti taistelun ja vallan teemojen ympärille rakentuva jazzteos.

Albumi muodostuu kahdesta neliosaisesta sävellyksestä, joiden sävy vaihtelee mahtipontisista taisteluosioista herkempään tunnelmointiin. Levyllä toisistaan mittaa ottavat suomijazzin ehdottomat huiput: saksofonisti Joonatan Rautio, trumpetisti Jukka Eskola, kitaristi Marzi Nyman sekä basisti Jori Huhtala ja pitkän linjan jazzvaikuttaja, Sibelius-Akatemiaan jazzosaston professori, rumpali Jukkis Uotila.

“Jazz Warsin ensimmäinen sävellys on ilmaisultaan elokuvallinen, paikoin jopa naivistisen mahtipontinen taistelutarina. Toinen osio on tyyliltään filosofisempi. Sävellys kuvaa yhteisöjen ja auktoriteettien valtaa sekä yksilön roolia niiden keskellä”, Fredriksson sanoo.

Albumin noin puolen tunnin sävellykset muodostavat kokonaisuuden, jossa soivat jazzin eri perinteet mutta myös soittajien yksilöllinen kieli ja improvisaatio. Teoksen draamallisuus rakentuu kilpailua kuvaavien, suureellistenkin osioiden kautta kohti lopulta syntyvää rauhaa ja vapaampaa ilmaisua.

Teos sai ensiesityksensä Turun musiikkijuhlilla 10.8.

**

Jussi Fredriksson (s. 1980) on Suomen musiikkikentällä aktiivisesti toimiva muusikko, säveltäjä, opettaja ja tuottaja. Sibelius-Akatemialta valmistunut Fredriksson on esiintynyt ympäri maailmaa mm. Jukka Perkon, Severi Pyysalon, Eero Koivistoisen, Jerry Bergonzin ja Tim Hagansin kanssa sekä soittanut mm. Umo Jazz Orchestran ja Norrbotten Big Bandin riveissä. Oman Jussi Fredriksson Trionsa lisäksi Fredriksson johtaa yhtyeitä Busy Turtles, Fredator ja Reactor-5. Muusikon uran lisäksi Fredrikssonia työllistää oma levy-yhtiö Fredriksson Music, pesti Jazzliiton hallituksessa sekä toimiminen synnyinkaupunkinsa Turun Flame Jazz -organisaatiossa.

**

Jussi Fredriksson: Jazz Wars
Fredriksson Music (2012)
Jazz Wars I: 1: Home / 2: Journey / 3: Battle / 4: Return
Jazz Wars II: 1: No Doubts / 2: Hesitation / 3: Peace / 4: Freedom
Kaikki sävellykset Jussi Fredriksson.

Jussi Fredriksson – kosketinsoittimet
Joonatan Rautio – saksofoni
Jukka Eskola – trumpetti
Marzi Nyman – kitara
Jori Huhtala – basso
Jukkis Uotila – rummut