Mohel julkaisee vinyyliä

1012
lukukertaa

Mohel: The Second Temple
Verdura Records
Jakelu Suomessa Supersounds Music
Ilmestymispäivä 22.8.2012

Mohel on helsinkiläinen vuonna 2003 perustettu free jazz/impro-kvintetti. Ensimmäiset vuodet triona (Martinkauppi/Pekkola/Pirtilä) toimittuaan yhtye vahvistui toisella rumpalilla ja kolmannella saksofonistilla. Debyyttilevynsä Babylon Bypass Mohel teki tällä kokoonpanolla vuonna 2008.

Pelkästään vinyylinä julkaistava The Second Temple kumartaa niin 60-luvun free jazzin ensimmäisen aallon (Albert Ayler, Frank Wright, Peter Brötzmann jne) kuin Borbetomagusin ja Hijokaidanin kaltaisten äänekkäämpien improvisoijien suuntaan.

Levy löytyy mp3-versiona osoitteesta: www.verdurarecords.com/mohel.

Mohel:
Janne Martinkauppi – altto, baritoni
Sami Pekkola – tenori
Petri Pirtilä – rummut
Jaakko Tolvi – rummut
Taneli Viitahuhta – tenori, huilu

Edellisestä Babylon Bypass -levystä kirjoitettua:

“The basic template is Peter Brötzmann’s Machine Gun, with massed horns raised in crazed unison. Unleashing a relentless onslaught of altissimo shrieks. But there’s a wild, unschooled feel to it that makes even Machine Gun’s minimal structural devices sound like overcomplicated contrivances. This hangs on thesimplest and most immediate Fire Music tactic: waves of ragged energy repeatedly building, breaking, then building again, while hyperkinetic drums maintain a constant throbbing pulse.” – Wire

Fabulous, ass-blasting free jazz set from a buncha Fins with connections to Hetero Skeleton – alto and baritone saxophonist Janne Martinkauppi, alto and tenor saxophonist Sami Pekkola and drummer Petri Pirtila – bolstered by percussionist Jaakko Tolvi from Kemialliset Ystavat and tenor saxophonist Taneli Tuominen of Boris Morgana. The recording has a classic wild-man free jazz feel, with reed-shredding solos of the calibre of Peter Brotzmann and Arthur Doyle cut up with a massively aggressive post-FMP edge and an attack that would reconcile Globe Unity Orchestra with Rauhan Orkesteri. Alongside the recent Arthur Doyle Trio set on Qbico, this is a late contender for free jazz release of the year. Edition of 300 copies and highly recommended.” – Volcanic tongue