Jazzpiknikille Helsingin keskustaan

824
lukukertaa
Timo Lassykin tulee piknikille. Kuva: Jussi Aalto.
Timo Lassykin tulee piknikille. Kuva: Jussi Aalto.

Lasipalatsin aukio muuntuu sunnuntaina 29. heinäkuuta kulttuurinnälkäisten kaupunkilaisten vehreäksi takapihaksi. Koko perheelle sopivassa JazzPiknik-korttelijuhlassa on lupa nauttia huipputason jazzmusiikista turhia pingottamatta.

Suomen Jazzliitto ja mbar tuovat vanhan linja-autoaseman kylkeen uuden minifestivaalin, joka esittelee suomijazzia monissa muodoissaan. Jazz-Espa-konserttisarjan päättävä ilmaistapahtuma on aiemmin järjestetty Alppipuistossa ja uusi konsepti pyrkiikin tuomaan puistomaisen, kiireettömän sunnuntaitunnelman vilkkaaseen kaupunkiympäristöön. Aukiolla kuullaan neljää kotimaista yhtyettä iltapäivästä myöhäisiltaan. Esiintyjien pääareenana toimii mbarin Terassilava ja musiikista voi nautiskella myös vaikkapa eväskorin kera nurmella loikoillen ja pallogrillaten. Akustisempaa musiikkia tarjoilee Pikniklava keskellä aukiota.

Päivän aikana on myös mahdollisuus kohdata yllättäviä katusoittajia sekä jopa grillaava DJ. Lapsia varten Jazzpiknikillä on myös viihdykettä ja mukana pikniköimässä on myös taiteilija Tarja Saikkosen Vohvelivekara-performanssi, jossa pikkurahalla tai vanhoilla leluilla saa maukkaita vohveleita. Pikkutunneilla juhlat jatkuvat aikuisille trumpetisti Jorma Kalevi Louhivuoren vetämillä jameilla sekä levymusiikin merkeissä We Jazz DJden tapaan.

Illan headlinerina klubitunnelman tuo terassille Timo Lassy Band. Ennen saksofonisti Lassyä lavalla nähdään nuoria lahjakkuuksia, kuten pohjoismaista DEFEKT-kvartettia sekä Suomen Young Nordic Jazz Comets -osakilpailun voittanutta Artturi Rönkä Quartetia. Koko tapahtuman käynnistää Pikniklavalla anarkistinen freejazztrio Mopo.

Jazzpiknik 29.7.2012 klo 16.00 – 02.00
mbar & Lasipalatsin aukio
— mbar stage
22.00 Timo Lassy Band
20.00 DEFEKT
18.30 Artturi Rönkä Quartet
— picnic stage
17.00 Mopo

Levymusiikista vastaa We Jazz DJs.
Loppuillan jami-isäntänä trumpetisti Jorma Kalevi Louhivuori.

Tapahtuma on pääsymaksuton ja sinne on esteetön kulku. mbarin terassi on K-18, muutoin tapahtuma on ikärajaton. JazzPiknikin mahdollistavat Esittävän säveltaiteen edistämiskeskus ESEK, Luovan säveltaiteen edistämissäätiö Luses, Helsingin kaupunki sekä Lasipalatsin Mediakeskus.

www.jazzliitto.fi

www.mbar.fi

ARTISTIT / ARTISTS:

Timo Lassy Band

Illan pääesiintyjänä nähdään kansainvälisesti noteerattu kotimaisen jazzin kärkinimi Timo Lassy kvintetteineen. Konsertin ohjelmisto painottuu syksyllä julkaistavan ”In With Lassy” -albumin materiaaliin. Saksofonistin kolmas soololevy on äänitetty perinteisessä cooking session -hengessä. Se on välittömästä hetken svengistä kumpuava konstailematon kokonaisuus, jolla Lassy kumppaneineen osoittaa kestävänsä vertailun alan klassikoihin ja samalla kykynsä tehdä ajankohtaista jazzia tuoreella otteella. Tälle yhtyeelle perinne ei ole kahle, vaan inspiraation lähde. ”In With Lassy” saa julkaisunsa arvostetun italialaisen Schema Records -levymerkin kautta ja vienee Lassyn suomijazzia merkittävästi myös ulkomaille.

Timo Lassy, tenorisaksofoni
Georgios Kontrafouris, Wurlitzer -urut |
Antti Lötjönen, kontrabasso |
Abdissa Assefa, lyömäsoittimet
Teppo Mäkynen, rummut

www.timolassy.com

DEFEKT

Pohjoismaisista muusikoista koostuvan DEFEKTin musiikki on omalaatuinen yhdistelmä elementtejä eri musiikin tyylisuunnista, kuten jazz, rock, alt-pop ja free-impro. Kvartetin yhtyesoundi saanut vaikutteita myös vanhojen tietokonepelien äänimaailmoista ja kappaleiden inspiraation lähteenä ovat useat tieteisromaanit ja -elokuvat. DEFEKTin musiikillinen lähestymistapa pohjaa intensiiviseen yhteissoittoon ja improvisaatioon – unohtamatta kuitenkaan avointa mieltä ja surf-henkeä! Yhtyeen debyyttialbumi ”Pete’s Game Machine” julkaistiin syyskuussa 2010 suomalaisella Eclipse Music -levymerkillä.

Pauli Lyytinen (FIN), saksofonit, EWI, efektit
Sigurdur Rögnvaldsson (ICE), kitara, efektit
Joonas Kuusisto (FIN), akustinen bassokitara
Øyvind Hegg-Lunde (NOR), rummut

www.defektmusic.com

Mopo

Yksi kotimaisen jazzkentän lupaavimmista tulokkaista, Mopo, julkaisi huhtikuussa 2012 debyyttialbuminsa ”Jee!” kotimaiselle Texicalli Recordsille. Vallilalaisessa kapakassa alkunsa saaaneen trion lähtökohtana on jazz, mutta kolmikon musiikki ammentaa vaikutteitaan mm. punkista ja ”Suomen luonnosta”. Mopo edusti Suomea pohjoismaisen Young Nordic Jazz Comets -yhtyekilpailun finaalissa 2011. Bändi itse kuvailee ilmaisuaan seuraavasti: ”Mopo on yhdistelmä huumoria, vauhtia, haikeutta, synkkyyttä, kepposia ja anarkiaa”.

Linda Fredriksson, saksofonit, kellopeli, kilkuttimet
Eero Tikkanen, kontrabasso, tuomarinpilli
Eeti Nieminen, rummut, lehmänkello, huilu

www.mopomopo.com

Artturi Rönkä Quartet

Artturi Rönkä Quartet valittiin edustamaan Suomea pohjoismaisen Young Nordic Jazz Comets -yhtyekisan finaaliin syyskuussa. YNJC-semifinaalin tuomaristo luonnehti kvartettia ”osaamiseltaan ja ilmaisultaan vahvaksi ja dynaamiseksi sekä yhteissoitoltaan välittömäksi ja mukaansatempaavaksi”. Jazzperinteistä ammentava yhtye soittaa pianisti-säveltäjä Röngän sävellyksiä. Nuoresta iästään (kaikki muusikot ovat syntyneet vuonna 1990) huolimatta kokoonpano on soittanut yhdessä jo useita vuosia, mikä kuuluu saumattomana kommunikaationa. Tässä on kurkistus suomijazzin tulevaisuuteen!

Sampo Kasurinen, saksofoni
Artturi Rönkä, piano
Eero Seppä, basso
Joonatan Sarikoski, rummut

http://soundcloud.com/artturi-r-nk

We Jazz DJs

Kuudennen Linjan klubeiltaan ja Bassoradion Lauantaijatseista tutut We Jazz DJ:t soittavat ajatonta jazz-soundia sekä tanssihaluisille että laatumusan kuunteluun panostaville. Kutosen residenssinsä lisäksi We Jazzin DJ-kollektiivia on kuultu viime aikoina mm. New Yorkin Music Doc -festivaalilla, Pori Jazzissa, Oulun Elojazzeilla, Kallio Block Partyssä ja Korjaamon Kesäpihalla.

www.facebook.com/wejazz