Big band -kisat Imatralla

1045
lukukertaa
Turku Jazz Orchestra on yksi kilpailuun osallistuvista big bandeista. Kuva: Olli Sulin.

Suomen Big Band -Yhdistys ja Imatra Big Band Festival järjestävät yhteistyössä 19. Suomen big band -mestaruuskilpailun Imatralla 2. heinäkuuta 2012. Kilpailu käydään BB-klubilla klo 12 alkaen.

Kilpailussa on tänä vuonna mukana 7 suomalaista big bandiä: Junior All Star Big Band, Lahti Big Band, Lappeenranta Big Band, Jyväskylä Big Band, Turku Jazz Orchestra, Imatra Big Band ja Kuullos Orchestra Helsingistä.

Imatran big band -kilpailu on järjestetty ensimmäisen kerran vuonna 1983 ja se on perinteisesti pidetty Imatra Big Band Festivaalin ja big band -kesäkurssin aikana. Kilpailun tarkoituksena on tuoda valtakunnallisesti esiin suomalaisten big bandien tasokkuutta ja suomalaista big band -musiikkia.

Kilpailuun voivat osallistua kaikki Suomessa vakituisesti toimivat big bandit, joista kolme parasta palkitaan rahapalkinnoin. 1. Palkinto 4000 euroa, 2. Palkinto 2000 ja 3. Palkinto 1000 euroa. Voittajaorkesteri esiintyy Big Band -kadulla. Kilpailun tuomaristoon kuuluvat Jiggs Whigham (USA) ja puheenjohtajana on Tapio Maunuvaara. Jokainen kilpailuun osallistuva bändi saa suorituksestaan tuomaristolta kirjallisen palautteen.

Big band -kilpailun aikataulu maanantaina 2.7.2012 BB-klubi:

klo 12:00 Junior All Star Big Band
klo 12:20 Lahti Big Band
klo 12:40 Lappeenranta Big Band
klo 13:00 Jyväskylä Big Band
klo 13:20 Turku Jazz Orchestra
klo 13:40 Imatra Big Band
klo 14:00 Kuullos Orchestra
n. klo 15:00 palkintojen jako
klo 17:00 kilpailun voittaja esiintyy BB-kadulla.

Kilpailun historiaa

Ennen Imatran kisoja järjestettiin Kuopiossa 1970 -luvulla sekä big band -kursseja että -kilpailuja Kuopio Tanssii ja Soi -viikon yhteydessä. Vuodesta 1997 lähtien festivaalin yhteydessä on järjestetty big band -kavalkaadi. Euroopan mittakaavassa Imatran SM-kilpailut on yksi harvoja kilpailuja, jolla on näin monivuotiset juuret. Positiivinen merkitys suomalaisessa big band- ja jazzmusiikissa sekä puhallinsoitinten soittamisessa on kiistaton: kilpailun myötä suomalaisten big bandien taso on noussut huomattavasti ja harrastajamäärät ovat lisääntyneet.

Vuosina 1983-1996 Imatralla on järjestetty big bandien pohjoismaisia ja avoimia SM-kilpailuja. Moni johtavista jazzmuusikoistamme on noussut yleisön tietoisuuteen Imatran big band -kilpailun kautta. Kilpailu on toiminut ponnahduslautana niin opinnoille kuin työtilaisuuksillekin. Vuosien tauon jälkeen Suomen big band -kilpailu järjestettiin jälleen kesällä 2004. Kesällä 2005 järjestettiin historian ensimmäinen Esko Linnavalli big band -sävellyskilpailu. Kilpailuja järjestetään vuorovuosina tarkoituksena kohottaa suomalaisten big band -kokoonpanojen tasoa sekä tuoda esiin myös suomalaista big band -musiikkia.