Wayne Shorter DIG.-festivaalin tähdeksi

1279
lukukertaa

Yhdysvaltalaissaksofonisti Wayne Shorter tekee nimekkään kvartettinsa kera yhden kiertueensa harvoista Euroopan-esiintymisistä Helsingin Musiikkitalolla.

Sibelius-Akatemian vuosittainen jazzfestivaali DIG. saa kovatasoisen pääesiintyjän 5. marraskuuta, kun modernin jazzin suurimpiin legendoihin kuuluva yhdysvaltalainen saksofonisti Wayne Shorter esiintyy Musiikkitalossa festivaalin avajaispäivänä. Wayne Shorter Quartet pitää sisällään neljä jazzmaailman huipulla operoivaa tähtimuusikkoa ja myös Helsingin-konsertissa Shorterin saksofoniosaamista tukevat rumpali Brian Blade, basisti John Patitucci ja pianisti Danilo Perez. Konsertin liput tulevat myyntiin perjantaina 25. toukokuuta klo 9 Lippupisteen kautta.

Vuonna 1933 syntynyttä Wayne Shorteria pidetään yleisesti suurimpana edelleen aktiivisista jazz-säveltäjistä. Lukuisat Shorterin kappaleet ovat saavuttaneet jazz-standardin aseman ja mies on ollut mukana keskeisenä tekijänä jazzmusiikin kehityksessä 1950-luvun lopulta lähtien. Monet Shorterin erityisesti kuuluisalle Blue Note -levymerkille levyttämistä albumeista ovat niin ikään saavuttaneet klassikkoaseman jazzin historiankirjoilla, esimerkiksi JuJu (1964), Speak No Evil (1965) ja Schizophrenia (1967). Shorterin rooli trumpetisti Miles Davisin ylistetyssä yhtyeessä vuosina 1964-70 oli myös erittäin keskeinen.

Vuosina 1971-85 Shorter oli osa erästä jazzmaailman seuratuimmista yhtyeistä uudistaessaan genren ilmaisua Weather Reportin riveissä. Shorterin ja kosketinsoittaja Joe Zawinulin perustama yhtye tuli tunnetuksi aikalaismittapuullaan varsin futuristisesta jazz-visiosta, joka on säilynyt fuusiojazzin merkkipaaluna myös sittemmin.

Helsingissäkin kuultava Shorterin uusi akustinen kvartetti sai alkunsa vuonna 2000. Itseään nuoremman polven huippujen kanssa muodostamassa yhtyeessään Shorter tutkii uusia ulottuvuuksia, usein myös versioiden omia klassikkosävellyksiään. Kvartetti on kiertänyt maailmaa menestyksekkäästi ja julkaissut kaksi live-nauhoitusta, Footprints Live! ja Beyond the Sound Barrier. Näistä jälkimmäinen sai Yhdysvalloissa vuonna 2006 Grammy-palkinnon vuoden parhaana instrumentaalijazz-levynä, samoin kuin vuoden 2003 studiolevytys Alegria.

Shorterin kvartetin kaikki muusikot ovat myös omalla sarallaan tunnustettuja huipputekijöitä. Rumpali Brian Blade (s. 1970) on monipuolinen tekijä, joka on tullut suomalaisyleisöllekin tutuksi mm. tuottajaguru Daniel Lanois’n yhtyeessä. Basisti John Patitucci (s. 1959) on Grammy-palkittu artisti, joka on soittanut laajasti ekä jazzin että popin suuruuksien rinnalla ja saavuttanut lukuisia ykköstiloja maailman parhaita bassotaitureita rankanneissa äänestyksissä. Danilo Perez (s. 1965) on panamalaislähtöinen pianisti, jota pidetään yhtenä jazzpianon nykysuuruuksista.

Musiikkitalolla 5.-7. marraskuuta järjestettävän DIG.-festivaalin tuottaa Sibis Jazz. Tapahtuman muu ohjelmisto julkaistaan myöhemmin.

Wayne Shorter Quartet
Wayne Shorter, saksofonit / Brian Blade, rummut / John Patitucci, basso / Danilo Perez, piano
DIG.-Festivaali
5.11.2012. klo 19.00
Musiikkitalo, Konserttisali (Mannerheimintie 13a)
Liput: 59/69 € (myynnissä pe 25.5.2012 klo 9:00 alkaen)