Viapori Jazz satsaa uuteen musiikkiin

1725
lukukertaa
Zarcus Poussa alias ”Zarco Poussini” päättää Viapori Jazzin italialaistunnelmiin.
Zarcus Poussa alias ”Zarco Poussini” päättää Viapori Jazzin italialaistunnelmiin.

Elokuisen Viapori Jazzin ohjelmistossa esillä ovat tuoreet kokoonpanot ja uusi musiikki maamme eturivin artistien esittämänä. 12. kertaa järjestettävä festivaali yhdistää myös kulttuurit yli genrerajojen kolmessa audiovisuaalisessa konsertissa, joissa musiikki ja visuaaliset taiteet tukevat toisiaan. Uusina esiintymispaikkoina ovat ensimmäistä kertaa yleisölle avoinna oleva Lonna-saari sekä keramiikkapaja Pot Viapori. Festivaali on osa Helsingin juhlaviikkojen ohjelmistoa.

“Viapori Jazzin tavoitteena on aina ollut esitellä nimenomaan uutta musiikkia. Haluamme, että kuulija saa saapua saareen löytöretkeilijänä, jotain ennen näkemätöntä ja kokematonta odottaen”, sanoo Viapori Jazzin taiteellinen johtaja Jukka Perko.

Festivaalin avaa audiovisuaalinen konsertti ”Parhain terveisin”, jossa Perko musisoi yhdessä maamme ylistetyimpiin soittajiin kuuluvan trumpetisti Verneri Pohjolan sekä rytmifilosofiksikin itseään kutsuvan, Mùm-yhtyeestä tutun Samuli Kosmisen kanssa. Jazz kuljettaa musiikin keinoin eteenpäin tarinaa, jota historiallisista postikorteista muodostuva Jenni Valorinnan projisointi kertoo kuvin.

Viime vuonna ensimmäistä kertaa festivaalin käyttöön vihityssä Jääkellarissa nähdään avajaisiltana rockin ja jazzin hurja fuusio, kun mm. Ismo Alangon yhtyeessä soittavan kitaristi Timo Kämäräisen ja rumpali Olli Krogeruksen jättiläisduo Toot Toot täyttää klubimaisen tilan. Uuden levynsä materiaalia esittävä yhtye yhdistää massiivisen rocksoundin ja herkän lauluntekijäperinteen ainutlaatuisella tavalla.

Torstaina 23.8. pitkä odotus palkitaan, kun maamme rakastetuimpiin laulaja-lauluntekijöihin lukeutuva Anna-Mari Kähärä esittää yhtyeineen materiaalia vielä julkaisemattomalta toiselta levyltään. Musiikin kanssa lähes yhtä suuressa osassa on Kähärän viihdyttävä ja taiturimainen tarinankerronta.

Torstain myöhäisilta vie ajatukset Ranskaan ja rakkauden ja elämän satunnaisuuteen. Maamme palkituimpiin nuoriin jazzmuusikoihin kuuluvat, kansainvälistä mainetta lukuisissa yhtyeissä niittäneet pianisti Aki Rissanen, rumpali Teppo Mäkynen ja basisti Antti Lötjönen soittavat tunnelmallisen elokuvaelman ”Amorandom – Random Amour”, jonka pohjana on Rissasen Broadway-musikaaleista ja impressionismista vaikutteensa saaneet uudet sävellykset. Musiikkia täydentää videotaiteilija Petri Ruikan animaatio, joka sijoittuu kuvitteelliseen 1900-luvun alun Ranskaan.

Festivaaliviikonlopun avaavat nuoret ja virtuoottiset jazz-leijonat, jotka vihkivät samalla käyttöön festivaalin uuden tilan, tunnelmallisen keramiikkapaja Pot Viaporin. Saksofonisti Sampo Kasurinen ja jazzperkussionisti Aarne Riikonen yhdistävät taiturimaisesti amerikkalaisen jazzperinteen ja kuubalaiset latinorytmit. Tuloksena on saksofonin ja congarumpujen luoma transamerikkalainen potpuri taiteellisessa miljöössä.

Perjantai-iltana klo 19 Viapori Jazzin klassikkosarjaa jatkaa tribuutti kaikkien aikojen legendaarisimmalle jazzlaulajalle, Billie Holidaylle. Tämä ylisanoihin kannustava ja traagisen elämän esikuva saa arvoisensa kunnianosoituksen bluesin ja rockin suomalaisen kuningattaren, Marjo Leinosen, ja pianisti Seppo Kantosen toimesta. Perjantai-iltaa jatkaa klo 21.30 nuorten laulajien kärkikastiin noussut Yona, joka esittää tällä kertaa niin vanhaa kuin uutta materiaaliaan tunnelmallisessa konsertissa duon säestämänä.

Lauantain konsertti tarjoaa ainutlaatuisen elämyksen ennen näkemättömässä miljöössä, kun festivaali avaa pääsyn normaalisti yleisölle suljettuna olevalle Lonna-saarelle. Konserttiin on erikoiskuljetus, ja sinne myydään vain ennakkolippuja. Myös musiikki on jotain aivan uutta: rumpali Teppo Mäkysen luotsaama tuore yhtye Serenity Ensemble luottaa loisteliaiden yksilösuoritusten sijaan aitoon yhdessä soittamiseen ja hetkessä syntyvään improvisaation voimaan, jonka lopputulos on jazzia aidoimmillaan.

Viikonloppuna on myös vuorossa festivaalin kolmas musiikin ja visuaalisen taiteen yhdistävä konsertti. Tuloksena on kantaa ottavaa mutta tanssittavaa rytmistä iloittelua, kun lavan valtaavat rap-artisti Tommi Lindgren, beatboxaaja Felix Zenger, kitaristi Aleksi Ranta sekä haitaristi Niko Kumpuvaara yhdessä sarjakuvataiteilija Ville Rannan kanssa. Musiikillinen ja visuaalinen improvisaatio lyövät kättä, kun Ranta loihii poliittista sarjakuvaa yleisön silmien edessä musiikin voimalla.

Festivaalin päätöskonsertti on silkkaa iloa – ainakin Italian ystäville. Zarcus Poussan alter ego ”Zarco Poussini” luo yhdessä riemastuttavan muusikkojoukkonsa kanssa ilmoille hyvinkin fellinimäisen kattauksen säveltaidetta italiaksi, jonka siivittämänä Tenalji von Fersen muuntautuu italiaishenkiseksi bistroksi – tarjoiluja myöten.

www.viaporijazz.fi
www.facebook.com/viaporijazz

Liput: Lippupalvelu, www.lippupalvelu.fi, puh. 0600 10 800 (1,96 euroa/min+pvm) tai 0600 10 020 (6,79 euroa/puhelu+pvm)

**

Keskiviikko 22.8.

klo 19 Tenalji von Fersen, Parhain terveisin
klo 21:30 Jääkellari, Toot Toot

Torstai 23.8.

klo 19 Tenalji von Fersen, Anna-Mari Kähärän orkesteri
klo 21:30 Tenalji von Fersen, 
Amorandom – Random Amour

Perjantai 24.8.

klo 17 Pot Viapori, Nuoret jazz-leijonat
klo 19 Tenalji von Fersen, Holiday Care For Billie
klo 21:30 Myllysali, Yona & Liikkuvat pikkupilvet Lauantai 25.8.

klo 15 Lonna, Serennity Ensemble
klo 18 Tenalji von Fersen, The Sound of Comics & Politics
klo 20 Suomenlinnan kirkko, Lauluja sielusta
klo 21:30 Tenalji von Fersen, 
Via porta rossa!