Artturi Rönkä Quartet voitti Suomen YNJC-kisan

940
lukukertaa
Kuva: Olli Sulin.

Suomen Jazzliitto järjesti 13. vuosittaisen Young Nordic Jazz Comets –kilpailun Suomen-karsinnan Musiikkitalon Klubilla Helsingissä 26.5.2012. Kilpailun voittajaksi valittiin Artturi Rönkä Quartet, joka etenee Kööpenhaminassa 15.9.2012 pidettävään pohjoismaiseen showcase-iltaan. Vuodesta 2000 järjestetty pohjoismainen YNJC-kisa on tarkoitettu alle 26-vuotiaille jazzmuusikoille ja sen tarkoituksena on yhdistää Pohjoismaita satsaamaan nuoriin jazzmuusikoihin, stimuloida pohjoismaista jazzyleisöä ja keikkajärjestäjiä sekä antaa nuorille muusikoille mahdollisuus näyttää kyntensä.

Showcasepaikan ja esiintymistilaisuuksien lisäksi semifinaalissa jaettiin rahapalkintoja. Voittaja sai finaalipaikan lisäksi 1000 euron palkinnon, toiseksi sijoittunut yhtye palkittiin 700 euron palkinnolla ja tämän lisäksi tuomaristo jakoi 300 euron arvoisen tunnustuspalkinnon. Voittajan ensimmäinen YNJC-palkintokonsertti on perinteisellä Jazz-Espa–festivaalilla heinäkuussa.

Artturi Rönkä Quartetissa soittavat pianisti-säveltäjä Röngän lisäksi saksofonisti Sampo Kasurinen, basisti Eero Seppä ja rumpali Jonatan Sarikoski. Kaikki yhtyeen jäsenet ovat syntyneet vuonna 1990.

Kvartettia luonnehdittiin osaamiseltaan ja ilmaisultaan vahvaksi ja dynaamiseksi. Yhtyeen yhteissoitto oli välitöntä ja se tavoitti hyvin myös yleisön.

Kilpailussa toiseksi tulleen No Licence –yhtyeen soittoa kehuttiin vahvan oman soundin ja ilmaisun tavoittelusta, kuitenkin eurooppalaista jazzperinnettä kunnioittaen. Yhtyeen soittoa värittivät hyvin suunnitellut elementit ja mielenkiintoiset soitinroolitukset.

YNJC –semifinaalissa tuomaristolla on ollut myös mahdollisuus jakaa kannustuspalkinto ja sen sai tänä vuonna kitaristi Samuli Kivelän luotsaama KOK Trio.

YNJC:n Suomen karsinnassa tuomareina toimivat rumpali Teppo Mäkynen, pianisti Aki Rissanen ja Jazzliiton puheenjohtaja Petteri Klintrup.

Young Nordic Jazz Cometsin konseptia ollaan parhaillaan muuttamassa kilpailusta showcase-tyyppiseksi tapahtumaksi, jonne kutsutaan maiden parhaat nuoret yhtyeet ja tuotetaan kansainvälisiä konserttijärjestäjiä, median edustajia sekä promoottoreita. Tarkoitus on aktiivisemmin edistää nuorten pohjoismaisten muusikoiden uraa pistokeikkojen ja rahapalkintojen sijaan.

”Finaalin” järjestämispaikka on uudistuksen myötä muuttunut Färsaarilta Tanskaan, Kööpenhaminaan, Copenhagen Jazz Houseen.

Tulevaisuudessa tarkoitus on mahdollisesti sijoittaa YNJC-ilta tunnettujen pohjoismaisten jazzfestivaalien yhteyteen.

Lisätietoa kisasta osoitteesta www.ynjc.dk