Mikko Helevän ”In the Spirit of Unity” Musiikkitalossa

904
lukukertaa

”In The Spirit Of Unity” on jazzurkuri Mikko Helevän kolmas jatkotutkintokonsertti. Taiteellisessa tohtorintutkinnossaan hän tarkastelee Hammond-urkurin roolia ja ilmaisukeinoja erilaisissa jazzmusiikin yhtyemuodoissa. Urkurin tehtävä vaihtelee paljonkin riippuen yhtyeen kokoonpanosta; suurin yksittäinen ero urkurin kannalta on siinä, onko yhtyeessä basisti vai soittaako urkuri itse bassolinjat.

Tässä konsertissa urkuri soittaa bassolinjat uruilla, mutta ylläpitää myös yhtyeen täyteläistä sointia, sillä kokoonpanossa ei ole toista instrumenttia, joka voisi täydentää kuulokuvaa soinnuilla. Uusi asetelma inspiroi musiikilliseen vuoropuheluun yksiäänisten puhaltimien kanssa. Toisaalta Hammond-urkusoolojen edellistä konserttia avoimempi ja pelkistetympi sointi luo kontrastin, joka mahdollistaa uudenlaisia musiikillisia ideoita.

Nyt kuultava konsertti on saanut innoituksensa Larry Youngin Unity-levytyksestä (1965), joka on Hammondilla soitetun jazzin merkkipaaluja ja omana aikanaan edistyksellinen ja moderni levy. Siinä kiteytyvät Larry Youngin ottamat vaikutteet pianisti McCoy Tynerin soitosta ja aikakaudelle tyypillisestä modernista jazzilmaisusta. Muut muusikot tällä hienolla levyllä ovat Joe Henderson (tenorisaksofoni), Woody Shaw (trumpetti) ja Elvin Jones (rummut). Konsertissa kuullaan Unity-levyn kappaleiden lisäksi Larry Youngin, Joe Hendersonin ja McCoy Tynerin sävellyksiä muilta levyiltä vuosilta 1964-1967.

Mikko Helevä (s. 1970) on jazzurkuri ja -pianisti. Häntä on kuultu mm. seuraavissa yhtyeissä: Mikko Helevä Groovin’ Hammond, The Bronson, The Stance Brothers, J.D.Walter trio, Philip Catherine trio, Manuel Dunkel Quartet, Jarmo Saari Filmtet, UMO, Tonight At Noon, Kalle Kaliman Soi Ensemble, Big Brother ja So-So. Hän on esiintynyt jazzfestivaaleilla ja -klubeissa kotimaan lisäksi useissa Euroopan maissa. Aktiivisen konsertoinnin ohella Helevä toimii lehtorina Sibelius-Akatemian jazzmusiikin osastolla.

Rumpali Adam Nussbaum (USA, s. 1955) muutti 1975 New Yorkiin opiskelemaan, ja pian hän oli tehnyt suuren vaikutuksen sekä kanssasoittajiin että yleisöön. Vuoteen 1978 mennessä hän soitti jo säännöllisesti Dave Liebmanin ja John Scofieldin yhtyeissä. Muita tärkeitä yhtyejohtajia, joiden kanssa Adam Nussbaumin on vuosien varrella soittanut, ovat Stan Getz, Gil Evans, George Gruntz, Eliane Elias, Gary Burton, Steve Swallow, Michael Brecker, Don Grolnick, Jerry Bergonzi, James Moody, Sonny Rollins, Art Pepper, Joe Henderson, John Abercrombie, Sheila Jordan, Kenny Wheeler, Lee Konitz, NHØP ja Charles Lloyd lukemattomien muiden lisäksi.

Trumpetisti Jukka Eskola (s. 1978) on toiminut ammattimuusikkona yli 15 vuotta hyvin laaja-alaisesti eri muusiikkityylien parissa. Hän on esiintynyt ympäri maailmaa useiden yhtyeiden kanssa, kuten Jukka Eskola Quintet, The Five Corners Quintet, Nuspirit Helsinki ja Jimi Tenor Band. Hän on julkaissut neljä soololevyä, jotka ovat myyneet yli 10 000 kappaletta maailmanlaajuisesti. Jukka Eskola sai Sony Jazz -palkinnon vuonna 2006, ja hänet valittiin Pori Jazzin vuoden taitelijaksi vuonna 2007. Hän on esiintynyt useiden kansainvälisesti tunnettujen jazzartistien kanssa, kuten Kurt Rosenwinkel, Maria Schneider, Jimmy Smith ja The New York Voices.

Saksofonisti Jussi Kannaste (s. 1976) esiintyy aktiivisesti Suomessa ja ulkomailla. Hän johtaa useita omia yhtyeitään, kuten Kannaste-Viinikainen-Riippa –trio, Kannaste-Olding 4 ja K/O/Q, ja soittaa myös useissa muissa yhtyeissä, kuten Jaska Lukkarinen Trio ja Tonight At Noon. Suomalaisten huippumuusikoiden lisäksi hän on esiintynyt Daniel Humairin, Kurt Rosenwinkelin ja Maria Schneiderin kanssa. Jussi Kannaste toimii Sibelius-Akatemian jazzmusiikin osaston johtajana.

”IN THE SPIRIT OF UNITY”
Mikko Helevä – Hammond-urut
Adam Nussbaum (USA) – rummut
Jukka Eskola – trumpetti
Jussi Kannaste – tenorisaksofoni

Perjantai 16.12.2011 klo 19.00
Musiikkitalo, Black Box
Mannerheimintie 13a
Liput: 15/10 /5 €
www.lippu.fi tai p. 0600 900900
tai Musiikkitalon lipunmyyntipiste