Jazz-Emma Iro Haarlalle

1280
lukukertaa
Kuva: Maarit Kytöharju.

Emma-gaalan tuomaristo julkisti torstaina 1.12.2011 ennakkona osan voittajista. Jazz-Emma päätettiin tänä vuonna myöntää pianisti-säveltäjä Iro Haarlan kvintetille levystä Vespers (ECM Records 2011). Muita ehdokkaita olivat Black Motor, Teemu Viinikainen Trio ja Iiro Rantala.

Valinnan suoritti Musiikkituottajat – IFPI Finland ry:n koollekutsuma raati, jossa olivat mukana Jutta Jaakkola, Markus Partanen ja Annamaija Saarela.

Tuomariston perustelut:

”Jazz-Emma -tuomaristo kiinnitti huolestuneena huomiota kotimaisten jazzjulkaisujen määrän vähenemiseen, mikä johtunee yleisestä äänilevyjen myyntimäärien laskusta… Mutta toisaalta, joukossa oli myös useita uusia, pieniä ja rohkeita julkaisijoita, jotka vahvasti uskovat fyysisen äänitteen tenhoon. Tätä raati tervehti suurella ilolla. Ystävät: kotimaista äänitetuotantoa voi aidosti tukea vain ostamalla levyjä. Ostakaa siis levyjä!

Varsinaisten jazz-Emma -ehdokkaiden lisäksi tuomaristo haluaa antaa huomiota äänitteelle, joka ei kokoelmaluonteensa vuoksi ollut samalla viivalla nyt ehdokkaiksi nimettyjen äänitteiden kanssa: TUM-Recordsin kuuden CDn numeroitu boksi Live at Five Corners on kulttuuriteko, joka tekee kunniaa suomalaisen musiikin suurmiehelle Henrik Otto Donnerille sekä yhdelle, jo taakse jääneelle aikakaudelle Suomi-jazzin historiassa: Free for All -konserttisarjalle Jumo Jazz Clubilla Helsingin Viiskulmassa.

Positiivisena seikkana vuoden 2011 jazzlevysaldossa tuomaristo näki julkaisujen tyylillisen laajan kirjon ja sen, että yhä useammat kansainväliset levy-yhtiöt julkaisevat suomalaista jazzia. Tämä kehitys kertoo suomalaisen jazzin kansainvälisesti korkeasta laadusta ja kysynnästä.

Vuoden 2011 Jazz-Emma -voittajasta tuomaristo oli täysin yksimielinen. Levytyksen musiikin takana on pitkän linjan pianisti ja säveltäjä, joka on tehnyt uraansa eleettömästi mutta tyylikkäästi ja varmasti kotimaisten ja kansainvälisten huippumuusikoiden rinnalla. Voittajalevytyksen musiikki on sekä soitannollisesti että sävellyksellisesti erittäin korkeatasoista. Sen sävelkieli on samalla kertaa sekä omaperäistä että skandinaavisen tuttua; se on vahvasti meditatiivista, jopa terapeuttista.”