jaZZanti-konsertissa Aaltosen ja Sarmannon levynjulkaisu

1004
lukukertaa

Juhani Aaltonen ja Heikki Sarmanto juhlistavat Conversations-levyn julkaisua duokonsertilla Ravintola Laulumiehissä Helsingissä 8.12.2011 alkaen klo 19.00. Konsertin järjestävät yhteistyössä Helsinki Jazz ry ja TUM Records.

Conversations tuo kuultavaksemme kaksi suomalaista jazzikonia, Juhani Aaltosen ja Heikki Sarmannon. Kyseessä on kahden levyn ja yhteensä 16 improvisaation muodostama musiikillinen keskustelu – yhteensä lähes kaksi tuntia musiikkia. Kappaleista osa luotiin spontaanisti studiossa ja osa käyttää lähtökohtanaan Sarmannon sävellyksiä ja kahta standardia. Conversations ei ole Aaltosen ja Sarmannon ensimmäinen duolevy, mutta se kuuluu epäilemättä heidän yhteisen tuotantonsa ehdottomaan parhaimmistoon, heijastellen heidän lähes viiden vuosikymmenen mittaista musiikillista taivaltaan sekä jaettua rakkauttaan vapaaseen improvisaatioon.

Aaltonen ja Sarmanto soittivat ensimmäistä kertaa yhdessä jo 1960-luvun alkupuolella. Tänä päivänä he tuntevat toisensa niin hyvin, että sanoista on tullut tarpeettomia heidän musiikillisessa kommunikaatiossaan. “Kun soitamme yhdessä duona, minusta usein tuntuu, että teemme niin melkein kuin yhtenä miehenä”, Sarmanto sanoo. Juuri tämä tekee Conversation -levystä erityislaatuisen: spontaania mutta silti vahvan melodista, ajoittain jopa romanttista improvisaatiota, johon nämä kaksi mestaria ovat enenevässä määrin palanneet uransa viimeisimmässä vaiheessa.

Aaltonen ja Sarmanto soittivat ensimmäisen kerran yhdessä vuonna 1964, kun Sarmanto pyysi Aaltosta liittymään hänen kvartettiinsa Tesvision studionauhoitusta varten. Tätäkin aiemmin he olivat molemmat todistaneet Helsingin Kulttuuritalolla marraskuussa 1961 John Coltranen legendaarista konserttia, joka oli tehnyt heihin molempiin suuren vaikutuksen. Tavallaan tämä levy siis juhlistaa heidän yhteistä puolen vuosisadan mittaista musiikillista taivaltaan.

Saksofonisti ja huilisti Juhani Aaltonen (s. 1935) on jo kauan sitten vakiinnuttanut asemansa yhtenä suomalaisen ja eurooppalaisen jazzin tärkeimmistä muusikoista yhteistyöllään Henrik Otto Donnerin, Heikki Sarmannon, Edward Vesalan, Arild Andersenin ja monien muiden kanssa. Viime vuosikymmenen aikana hän on keskittynyt yhä enemmän johtamaan omaa kokoonpanojaan, kuten Juhani Aaltonen Trio ja Quartet. Tänä aikana hän on myös julkaissut viisi levyä TUM Recordsilla: Conclusions (Juhani Aaltonen Quartet, 2009), Illusion of a Ballad (Juhani Aaltonen Trio, 2006), Reflections (Reggie Workman ja Andrew Cyrillen kanssa, 2004), Strings Revisited (Henrik Otto Donnerin sekä Avanti!-kamarimusiikkiorkesterin sekä Workmanin ja Cyrillen kanssa, 2003) ja Mother Tongue (Juhani Aaltonen Trio, 2003).

Pianisti ja säveltäjä Heikki Sarmanto (s. 1939) on ollut suomalaisen jazzin johtavia hahmoja pianistina ja yhtyeenjohtajana 1960-luvun puolivälistä lähtien, ja on saavuttanut laajaa kansainvälistä arvostusta sinfonisilla ja orkesterisävellyksillään sekä työllään pienempien kokoonpanojen kanssa. Nuorena muusikkona Sarmanto osallistui kahteen suomalaisen modernin jazzin tärkeimmistä varhaisista levytyksistä: Christian Schwindtin For Friends and Relatives ja Esa Pethmanin The Modern Sound of Finland. Pian näiden sessioiden jälkeen, 1960-luvun puolivälissä, Sarmanto päätti omistautua täysin modernille jazzille ja on johtanut omia yhtyeitään siitä lähtien. Hän on myös tullut tunnetuksi suurista orkesteriprojekteistaan, joissa Aaltonen on usein ollut pääsolistina, alkaen teoksesta New Hope Jazz Mass, jonka kantaesitys oli New Yorkissa vuonna 1978, sekä viimeisimpänä Winter War Requiem, joka esitettiin ensimmäistä kertaa Tampereella joulukuussa 2009. Yhdessä Aaltonen ja Sarmanto ovat äänittäneet kolmisenkymmentä levyä.

Konsertti alkaa klo 19.00 (ravintolan ovet avautuvat klo 18.30). Ravintola Laulumiehet sijaitsee osoitteessa Hietaniemenkatu 2, 00100 Helsinki. Liput 12 €, eläkeläiset, opiskelijat, työttömät ja Helsinki Jazz ry:n jäsenet 8 €, pariskunnat 8 + 8 €. Ennakkoliput: Digelius Music, Laivurinrinne 2.