Vapaat äänet -kiertue 2011

908
lukukertaa
Kuára. Kuva: Maarit Kytöharju.

 

Vuoden 2011 Vapaat äänet –kiertue saattaa yhteen tuoreen Jazz-Emma -voittajayhtyeen, suomalais-norjalaisen Kuáran ja vuoden 2009 jazz tulokkaan ”Victoires du Jazz” –palkinnon pokanneen ranskalaisen Emile Parisien Quartetin. Molemmissa tapauksissa tunnustuksen saivat muusikot, jotka tutkivat avoimin mielin omia juuriaan ja kulkevat rohkeasti omia polkujaan kehittäessään omaa ääntään. Yhtyeiden lähtökohdat ja ilmaisukeinot ovat silti hyvin erilaisia, mikä on omiaan tarjoamaan kuulijalle mielenkiintoisen ja moniulotteisen kokonaisuuden.

Pianisti Samuli Mikkosen ja rumpali Markku Ounaskarin pitkään koossa ollut duo täydentyi trioksi norjalaistrumpetisti ja laulaja Per Jørgensenin astuttua kuvioihin ECM-levytyksen myötä. Palaset loksahtivat kohdalleen ja lopputuloksena arvostettu ECM-levymerkki julkaisi syksyllä 2010 levytyksen Kuára. Suomalais-ugrilaisia kansanlauluja ja venäjäläisiä psalmeja heijastellut albumi jatkaa hienolla ja persoonallisella tavalla suomalaisen ja norjalaisen jazzin perinteikästä yhteistyötä. ”Herkästi, mutta samalla vahvan näkemyksellisesti toteutettu kokonaisuus tarjoaa etäisesti tuttuja, mutta myös kiehtovalla tavalla vieraita tunnelmia,” perustelee Jazz-Emman raati. Konserttilavoilla kolmikon musiikki on hijaisuuden ja kaaoksen musiikillista dynamiikkaa, staattisia meditaatiohetkiä, ritualinomaisia jaksoja, ja paljon, paljon improvisaatiota. Kuáran konsertti Tampere Jazz Happeningissa 2010 kuului tapahtuman kohokohtiin ja toi yhtyeille lisää esiintymisiä euroopalaisilla festivaaleilla.

Emile Parisienin kohta kahdeksan vuotta koossa olleen yhtyeen jäsenet ovat tutustuneet Toulousen seudulla. Itse Parisien ja pianisti Julien Touéry ovat kasvaneet muusikkoina Jazz in Marciacin siunauksella 90-luvulla. Siinä lounaisranskalaisessa pikkukylässä ja maan keskeisimmässä jazztapahtumassa nuori saksofonisti pääsi soittamaan Wynton Marsalisin, Johnny Griffinin ja Bobby Hutchersonin kanssa. Sitten hän tutustui John Coltraneen ja Wayne Shorteriin. Toulousen konservatoriossa hän syventyi klassisen ja nykymusiikkiin. Siinä aikana basisti Ivan Gelugne ja rumpali Sylvain Darrifourcq alkoivat soittaa yhdessä Toulousen virkeässä skenessä.

Tässä kolletiivisessa kvartetissa he toteuttavat omia näkökulmiaan jazzmusiikkiin, pitäen klassisen modernimusiikin vaikutteet vahvasti läsnä. Unohdetaan teema-impro-teema-rakenne ja mennään A:sta B:hen ja siitä C:hen. Annetaan musiikin kulkea omia virtojaan ja heittäydytään improvisaatioon! ”Tunnetilat liikkuivat äärimmäisyydestä toiseen, pelonsekaisesta ahdistuksesta huumorilla latautuneeseen ennalta arvaamattomaan ilonpitoon, välillä jarruttaen ja kohta taas kiivaasti kiihdyttäen. Tämän kvartetin soitto liikkui valtavalla paineella vahvoja tunteita ilmaisten,” kertoo Jouko Kirstilä yhtyeen konsertista Edinburghissa heinäkuussa 2010.

Kiertue alkaa 9.11. Turusta osana Flame Jazz -hanketta ja käsittää kuusi konserttia Suomessa. Kiertueen kruunaa esiintyminen Oslossa Nasjonal Jazzscenen Victoria-klubilla 16.11. Kyse on järjestyksessään 22. ranskalais-suomalainen kiertue, jonka Suomen Jazzliitto ja Vapaat äänet yhdessä toteuttavat. Näiden konserttien lisäksi Kuára ottaa kiertueelle varaslähdön 8.11. Tammisaaressa ja Emile Parisien Quartet Orivedellä 7.11 sekä Salossa 8.11.

Vapaat äänet -kiertue 2011

KUÁRA (Suomi, Norja)
Markku Ounaskari > rummut
Samuli Mikkonen > piano
Per Jørgensen > trumpetti, laulu, lyömäsoittimet

MySpace

EMILE PARISIEN QUARTET (Ranska)
Emile Parisien > sopranosaksofoni
Julien Touéry > piano
Yvan Gelugne > kontrabasso
Sylvain Darrifourcq > rummut

Myspace

Ke 9.11. Turun Seudun musiikkiopisto klo 19 / Flame klubi – Turku 2011
To 10.11. Seinäjoki, kaupungintalo klo 19
Pe 11.11. Joensuu, konservatorio klo 19
La 12.11. Kuusankoskitalo, Kuusasali klo 19
Su 13.11. Kotka, Laulumiestalo klo 18
Ti 15.11. Helsinki Kanneltalo klo 19
Ke 16.11. Oslo, Nasjonal Jazzscene (Norja)

Sen lisäksi Kuáraa ja Emile Parisien Quartetia kuullaan myös omissa konserteissaan:

ti 8.11. Tammisaari, Karelia klo 19 / Kuára
ma 7.11. Orivesi, Oriveden opisto klo 19 / Emile Parisien Quartet
ti 8.11. Salo, KIVA klo 19 / Emile Parisien Quartet