jaZZanti-konsertit syksyllä 2011

910
lukukertaa

Helsinki Jazz ry jatkaa vuonna 2010 aloittamaansa jaZZanti-konserttisarjaa Ravintola Laulumiehissä. Tarjolla on nykyjazzia ja improvisoitua musiikkia intiimeissä puitteissa parhaiden muusikoiden luomina. Konserttikonseptissa luodaan välitön vuorovaikutus muusikoiden ja kuuntelijoiden välillä. Musiikki soi akustisesti, ainoastaan tarvittaessa käytetään instrumenttikohtaisia vahvistimia. Syksyn ohjelma on mielenkiintoinen ja monipuolinen, se tarjoaa kiinnostavia suomalaisia jazzyhtyeitä ja vapaan improvisaation pyörteisiin lähteviä huippumuusikoita.

Konsertteja tukevat Helsingin kulttuurikeskus ja ESEK/VAKA.

jaZZanti-konsertti 30.8.2011 klo 19.00

Syksyn ensimmäisessä konsertissa esiintyy Jussi Kannasteen trio, jossa Jussin (tenorisaksofoni) lisäksi soittavat kitaristi Teemu Viinikainen ja rumpali Joonas Riippa. Trion ainutlaatuisen saundin muodostavat kolme persoonallista muusikkoa. Yhtyeen jäsenet ovat eturivin jazzmuusikoita ja tuttuja lukuisista muista kokoonpanoista. Yhtyeen ohjelmisto koostuu originaaleista sekä yllättävistä lainakappaleista, jotka muokkautuvat aivan uuteen uskoon trion käsittelyssä. Trio on julkaisemassa myöhemmin syksyllä levyn, jonka materiaalia on mahdollisuus kuulla nyt ennakkoon konsertissamme. Trion muusikoita tullaan kuulemaan myös mielenkiintoisissa soolo- ja duo-osuuksissa, jotka ovat tämän konsertin ainutlaatuista antia.

jaZZanti-konsertti 27.9.2011 klo 19.00

Syksyn toisessa konsertissa tiistaina esiintyy soolona Esa Pietilä (tenorisaksofoni), duo Pepa Päivinen (puhaltimet) ja Mikko Hassinen (lyömät) sekä trio Pietilä-Päivinen-Hassinen. Esa Pietilä on eturivin saksofonistijamme ja viime aikoina pitänyt soolosaksofonikonsertteja eri yhteyksissä. Hän on julkaissut suomalaisittain harvinaisen soolosaksofonilevyn ”Karheat”. Esan soolokonsertit kuuluvat saksofoni-ilmaisun eliittiin, hänen virtuoosimainen saksofonin käsittelynsä tuo esille monipuolisesti saksofonin värit moninaisine tekstuureineen ja ilmapiireineen – minimalistisesta kuiskauksesta vapaaseen ja voimalliseen ilmaisuun. Konsertin seuraavina esiintyjinä ovat duo Pertti ”Pepa” Päivinen ja Mikko Hassinen. Kummatkin ovat tuttuja useista eri yhtyeistä, mutta kuulemme heitä ensi kertaa duona. Pepa on myös saksofonistiemme kärkeä soittaen lähes koko saksofoniperhettä bassosta sopraniinoon. He soittavat konsertissa originaaleja sävellyksiään duolle sovitettuina. Konsertin päättää muusikoiden trio kokoonpano vapaan improvisaation innoittamana. Illasta on odotettavissa saksofonien juhlaa monipuolisella rytmilatauksella höystettynä.

jaZZanti-konsertti 11.10.2011 klo 19.00

Mia Simanainen – Ahava yhtye. Mia Simanainen: laulu, Kari Ikonen: piano, Kari ”Sonny” Heinilä: saksofonit/huilut, Ville Herrala: basso ja Mika Kallio: perkussiot

Mia Simanaisen perustamassa Ahava-yhtyeessä on yli kymmenvuotisen taipaleen hioma omaleimainen sävy ja sointi. jaZZanti-konsertissa Ahava soittaa Simanaisen omia sävellyksiä. Teksteistä valtaosa on Helvi Juvosen runoja; moniulotteista, taitavaa ja kaunista suomen kieltä. Tyylillisesti Ahavan ohjelmistoa uudistuneella instrumentaatiolla voisi luonnehtia moderniksi suomenkieliseksi jazzmusiikiksi, jossa vaikutteita kuuluu muistakin musiikkityyleistä. Ahava äänittää uuden levyn lokakuussa 2011, jonka materiaalia kuulemme ensi kertaa.

jaZZanti-konsertti 8.11.2011 klo 19.00

Eero Hämeenniemen Nada-yhtye. Eero Hämeenniemi: piano ja sävellys, Heikki Nikula: bassoklarinetti, Pentti Lahti: puhaltimet, Sampo Lassila: basso ja Markus Ketola: rummut.

Nada-yhtyeen kunnianhimoisena tavoitteena on toimia (ainakin) kahden vuosikymmenen ajan, ja tuon päämäärän saavuttamiseen on matkaa vielä kolme vuotta. Nykyisessä kokoonpanossa yhtye on toiminut vuodesta 1997, vaikka silloin tällöin paikkauskeikoilla on nähty muitakin huippumuusikoita, mm. Jouni Järvelä ja Mika Kallio. Nada on esiintynyt monien Euroopan maiden lisäksi Intiassa, Yhdysvalloissa ja Meksikossa. Vuosia jatkunut yhteistyö rytmiguru Karaikudi R. Manin yhtyeen kanssa on ollut yksi taipaleen kohokohdista, ja sen dokumenttina on syntynyt CD TWINS ABCD 164. 8.11.2011 keikan ohjelmaan kuuluu mm. Pentti Lahden ja Heikki Nikulan metroasemilla soitettavaksi sävelletty kolmiosainen sarja ”Metromusiikkia”.

jaZZanti-konsertti 22.11.2011 klo 19.00

Vapaan improvisaation pyörteisiin antautuvat syksyn viimeisessä konsertissa Mikko-Ville Luolajan-Mikkola (viulu), Veli Kujala (harmonikka) ja Teppo Hauta-aho (basso ja sekalaiset instrumentit) eri kokoonpanoissa soolosta trioon. Illan muusikot ovat instrumenttiensa mestareita ja soittaneet laajasti erilaisissa musiikkiyhteyksissä nykyklassisesta Django Reinhardtin musiikkiin. Illan anti tuleekin olemaan monipuolinen ja innoittava.

Paikka ja liput

Kaikki konsertit alkavat klo 19.00 (ravintolan ovet avautuvat klo 18.30). Ravintola Laulumiehet sijaitsee Hietaniemenkatu 2, 00100 Helsinki.

Liput 12 €, eläkeläiset, opiskelijat, työttömät ja Helsinki Jazz ry:n jäsenet 8 €, pariskunnat 8 + 8 €. Ennakkoliput Digelius Music, Laivurinrinne 2.