Jimi Tenor ja Uri Caine Avantin vieraina

1151
lukukertaa
Avanti!
Avanti!

JIMI TENOR & AVANTI! ensi-ilta
Lauantai, 12.11. klo 19.00 Black Box, liput 20/15 €
www.lippu.fi

Jimi Tenoria voi luonnehtia pop-kulttitaiteilijaksi, mutta roolinsa vangiksi hän on ei ole jäänyt. Taide- ja populaarimusiikin rajoja hän on kolunnut avantgarde-hengessä ennenkin, mutta lyö nyt ensi kertaa hynttyyt yhteen kamariorkesteri Avantin kanssa.

Kappaleet menestysalbumi Impostor Orchestralta saavat uuden elämän orkesterisoittimilla. Kuka nyt teeskenteleekään orkesteria ja miltä kuulostaa tähtienvälinen klubimusiikki analogisilla soittimilla?

Odotukset ovat korkealla, mutta vastaukset voivat yllättää. Osien yhteensopivuudesta vastaa sovittajavelho Vellu Halkosalmi. Jimi Tenor esiintyy myös laulusolistina ja Avantin lisäksi lavalle nousee Merzi Rajalan valmentama Con Caronca, jossa laulavat Metropolian ja Pop & Jazz Konservatorion nuoret taitajat.

Avanti ja Jimi Tenor paiskaavat kättä, mutta paljon muutakin – Musiikkitalo pääsee toimimaan näyttämönä rajattomalle taiteelle.

URI CAINE & AVANTI!
Sunnuntai, 13.11. klo 19.00 Konserttisali, liput 25/15 €
www.lippu.fi

Jazzpianisti ja säveltäjä Uri Caine on tullut tunnetuksi versioistaan klassisen musiikin teoksista, mutta hänen monumentaaliset muunnelmansa Bachin Goldberg-variaatioista painivat omassa sarjassaan. Jättimäinen kokonaisuus purjehtii tyylilajien ja musiikinhistorian halki kuin mistään säännöistä piittaamaton merirosvolaiva.

Newyorkilainen säveltäjäpianisti Uri Caine soitti jo kouluaikoinaan jazzyhtyeissä, mm. Freddie Hubbardin, Joe Hendersonin, Lester Bowien ja Grover Washingtonin kanssa. Pennsylvanian yliopistossa hän opiskeli musiikkia George Rochbergin ja George Crumbin johdolla, jolta lienee periytynyt aimo annos ennakkoluulottomuutta.

Caine aloitti kokeilut taidemusiikin klassikoilla 1990-luvulla. Vuonna 1997 hänen jazz-tribuuttinsa Gustav Mahlerille sai Saksan Mahler-seuran palkinnon, vaikka osa lautakunnasta närkästyikin. Uri Caine on ottanut sittemmin käsittelyynsä mm. Wagnerin, Schumannin, Beethovenin Diabelli-munnelmat, sekä nyt Helsingissä kuultavan Bachin Goldberg-muunnelmat. Cainen klassista musiikkia käsitellyt teossarja on ihastuttanut, vihastuttanut, innoittanut ja villinnyt ihmisiä kautta maailman.

Aivan tavallisista Bachin jazz-sovituksista ei Cainen Goldberg-muunnelmissa ole kyse. Bachin henki pysyy mukana koko Cainen tarjoaman matkan, ei pelkästään barokkimukaelmissa tai taidemusiikin vaihtuvissa tyylikausissa, vaan Bachin katu-uskottavaksi tekevissä funk-, hihop- ja shuffle-versioissa tai camp-henkisissä Hammond- ja disco kohtauksissa . Goldberg-aarian basso on kuin DNA-koodi, joka Cainen teoksessa avaa musiikin evoluution ja sinkoaa sen futuristisimmissa muunnelmissa kauas tulevaisuuteen. Ja mikä parasta: reissu on hillittömän hauska.

Uri Caine tuo mukanaan luottomuusikkonsa, gospel-laulajatar Barbara Walkerin ja rumpali Jim Blackin, joiden kanssa hän on tehnyt yhteistyötä vuosikausia ja jotka esiintyvät Goldberg-muunnelmien levytyksessä. Basso Tuukka Haapaniemi ja kamarikuoro Kampin Laulu täydentävät joukkuetta, jonka Avanti! levittää Musiikkitalon suuren Konserttisalin lavalle. Avantin puolentoista tunnin mittaisessa väliajattomassa konsertissa kuullaan teoksesta yli puolet eli noin neljänkymmenen muunnelman kokonaisuus.

Lisätiedot: www.avantimusic.fi