Häiriöjatsit Telakalla

1474
lukukertaa
Mohel. Kuva: Jussi Jänis.
Mohel. Kuva: Jussi Jänis.

Fly Rite Festival ja Kissankusi Records esittävät: HÄIRIÖJATSIT Telakalla 13.7.2011
Soitto alkaa noin kello 21.00, liput 6e.

MOHEL ”Babylon Bypass” levy-arvio:

”Tämä nimi kirjoitetaan pariin ohueen kirjaan: hyvän freejazzin ja suomalaisen freejazzin. Omien kuuntelutottumusteni kannalta freejazzilla on yksi tärkeä yhtymäkohta jamaikalaisiin sinkkuihin: riddimistä tietää neljän tahdin sisää, onko siitä mihinkään. Sinkkupinon läpikäynnissä ei pitkään nokka tuhise. Freejazzissa toimii sama idea. Minulle siitä on musiikkina ajattelu ja kaikenlainen akateeminen kuivailu kaukana. Parhaimmillaan, kuten tällä levyllä, meno on hienhajuista ja raivokasta. Ja kun soundeissa on vielä hiukan blackmetal-tuhnua, mikä voisi olla parempi tapa viettää ensimmäinen päivä kotona yksin pitkän ja perhetäyteisen joululoman jälkeen? Hienoin asia tällä levyllä on kahden rumpalin käyttö. Sillä saadaan aikaan aivan tajuton liikevoima, joka ei hellitä hetkeksikään. Kun tähän lisätään hiukan baritonin mörinää, niin se pohjavirta, jonka päällä energia lepää, on synnytetty. Jos tykkäät hienosta freejazz-machoilusta, Mohel on hyvä valinta.”
4/5 (Tolonen / Soundi 1/09)

ILIA BELORUKOV

Tämä reilu kakskymppinen fonisti Venäjän Pietarista on vieraillut maassamme aiemminkin. Nyt oli aika uudelle haasteelle. Taustalle Mohel-yhtyeen hurjat, mutta niin erilaiset rumpalit Jaakko Tolvi ja Petri Pirtilä. Lisukkeeksi pistetään kitaristi Topias Tiheäsalo. Belorukov on ahkeroinut kokeilevan ja vapaan musiikin parissa, niin soolona kuin useissa eri kokoonpanoissakin. Hieman himmeää ja pienimuotoista soittoa tai äärimmäistä meteliä, siinä sopiva pohja illan annille. ”A promising saxophonist of a brand new formation who’s not overburdened with problems we have… he plays much and easily.” Vladislav Makarov

TOPIAS TIHEÄSALO

Klassista kitaraa opiskellut Tiheäsalo taitaa hillityn viileän soittotyylin tai vaihtoehtoisesti improvisaatio-metallin (Pymathon). Anteeksiantamattomalla kitarasoundilla paljastetaan kaikki pienetkin nytkähdykset ja äännähdykset. Niinpä eräänä keskiviikkoiltana Tiheäsalo istutetaan jälleen ystävänsä Belorukovin seuraan. Ja sitten vain odotellaan mitä siitä seuraa.

NEW GARDEN ORCHESTRA

Soittaa melodista avantgardea. Yhtyeen ohjelmisto koostuu sävellyksistä, joiden rakennusaineita on ammennettu musiikkikulttuureista ympäri maailman. Kokoonpano taipuu taidemusiikkia lähentelevistä sävyistä primitiivisiin rituaaleihin, sekä elämän mysteereihin. Kokoonpano: Konsta Eskelinen (v), Otto Eskelinen (as, a-cl), Sami Sippola (ts), Ville Rauhala (b), Janne Tuomi (perc).

CAN CAN HEADS

Can Can Headsin eräänlaiselle hiukan vapaamuotoiselle rytmiräjähdykselle tapahtuu tänä kyseisenä iltana kummia. Eikä ainoastaan siksi, että bassonsoittajan virkaa hoitava jäsen viettää aikaansa juuri ko. iltana Bulgarian lämmössä, vaan myös siksi, että lavan edustaa täyttää tällä kertaa kokonaiset kolme kappaletta saksofonia. Myös soittajat ovat seurana. Normaaleissa merkeissä CCH ruttaisi esityksensä ”siistiin” kompaktiin pakettiin, joka sisältää hieman pohjalaista hulluutta ja vähintään saman verran pääkaupungin seudulta vinksahtanutta jyrää. Onko luvassa CCH plays Mohel vaiko toisin päin, voi kun tietäisi.

Kissankusi Records
Fly Rite Festival
Telakka