Saksofonisti Alan Wilkinson vierailee

1238
lukukertaa

Äänen Lumon kuukausittainen konserttisarja jatkuu 6.-7. toukokuuta kansainvälisen jazz-musiikin merkeissä, kun Vaihe04-konsertti levittäytyy Helsingin lisäksi myös kulttuuripääkaupunki Turkuun. Molemmissa kaupungeissa musiikkiesitykset järjestetään Vaihe-sarjalle tyypillisesti ennakkoluulottomissa puitteissa: Reunasen Galleriassa ja V.R. Studiolla.

Toukokuun tapahtuman vieraat ovat britti- ja norja-jazzin kiinnostavimpia nimiä. Englantilainen Alan Wilkinson on työskennellyt 1980-luvun alusta monipuolisesti brittiläisen vapaan jazzin parissa. Albert Aylerin perinnöstä ammentava saksofonisti on esiintynyt alan merkittävimpien muusikoiden kuten Peter Brötzmannin ja Derek Baileyn kanssa.

Kirjastonhoitajan uralta jazzin pariin ajautunut Wilkinson tunnetaan huippuintensiivisenä esiintyjänä. Kaskun mukaan hän soitti kerran kiertueellaan vuoroittain Derek Baileyn kanssa brittipubin lavalla. Ravintolanpitäjä yritti monesti keskeyttää kiihkeäksi yltyvän jamittelun, ja päätyi lopulta muiden keinojen epäonnistuttua räpsäyttämään pubin valoja ja puhumaan kaksikolle kovaan ääneen. Tämän johdosta Wilkinsonin esiintymispartneri Bailey havahtui ja nosti täysin hämmentyneenä katseensa ensimmäistä kertaa moneen kymmeneen minuuttiin.

Euroopan kiertueellaan Wilkinson tekee yhteistyötä nuorten nousevien tähtien kanssa. Norjalaiset kitaristi Kim Johannesen, basisti Ola Høyer ja rumpali Dag Erik Knedal Andersen ovat kukin tahollaan ehtineet jo osoittaa kykynsä.

Sekä Helsingin että Turun konserteissa kuullaan myös tuoretta suomalaista jazz-osaamista. Horst Quartet on merkittävä nimi 2000-luvun suomalaisen nuoren vapaan jazzin kentällä, ja nelikko esiintyy samanlaisella persoonallisella intensiteetillä kuin konsertin pääesiintyjä.

Turun konsertissa esiintyy myös turkulaisen Maria Johanssonin yhden naisen yhtye Tsembla. Tsemblan psykedeeliseen instrumentaalipoppiin on kudottu muun muassa muokattuja samplejä, elektronisia urkuja sekä puhaltimia ja lyömäsoittimia. Tsemblan ensimmäinen pitkäsoitto Fauna julkaistiin tämän vuoden alussa tamperelaisella Ikuisuus-levy-yhtiöllä.

Perjantai 6.5. klo 19 – Reunasen galleria, Lönnrotinkatu 41 B, Helsinki Wilkinson/Johannesen/Høyer/Andersen ja Horst Quartet, liput 8 euroa

Lauantai 7.5. klo 19 – V.R. Studio, Köydenpunojankatu 14, Turku Wilkinson/Johannesen/Høyer/Andersen, Horst Quartet ja Tsembla, liput 8 euroa