Alkuperäinen Lenni-Kalle Taipale Trio tekee paluun

1480
lukukertaa
Kuva: Tommi Anttonen.
Kuva: Tommi Anttonen.

April Jazzien 25. juhlavuoden kunniaksi nähdään ainutlaatuinen keikka, kun alkuperäinen Lenni-Kalle Taipale palaa vielä kerran yhteen. Kimmokkeen come-back keikkaan antoi myös yhtyeen perustamisen 15. merkkivuosi. Yhtyeen perustamisen ja nykyhetken välille mahtuu paljon tapahtumia kultalevystä oikeudenistuntoon saakka. Kaikki alkoi kun Taipaleen entinen opettaja, April Jazz festivaalin johtaja Mape Lappalainen pyysi tätä kokoamaan lämmittelybändin Trio Töykeille. Tarkoitukseen Taipale kutsui Sami Järvisen rumpuihin ja Timo Tuppuraisen bassoon. Ensiesiintyminen sai runsaasti kiitosta kriitikoilta, sekä täydennystä kiertuekalenteriin.

Nuori yhtye osallistui vuonna 1997 Pohjolan kyky –kilpailuun, voitti Suomen finaalin ja tuli pohjoismaisessa kisassa toiseksi. Kesällä 1997 yhdeksäntoistavuotias Taipale valittiin Pori Jazzin Vuoden Taiteilijaksi. Samana vuonna hänelle myönnettiin Kilpailuviraston Kilpailija-palkinto ja hänet valittiin Postipankin Prime Teamiin vuosiksi 1997–1999. Syksyllä 1998 Espoon kaupunki myönsi hänelle Espoo-mitalin ja 20 000 markan arvoisen Espoon kaupungin taidepalkinnon.

Lenni-Kalle Taipale Trio julkaisi ensimmäisen albuminsa Nothing to Hide vuonna 1998. Levyä myytiin ensimmäisenä suomalaisena jazzalbumina kultalevyyn vaadittavan 20 000 kappaleen rajan ja se käväisi myös Suomen virallisen albumilistan sijalla 20.

Yhtyeen tie jatkui ruusuisena. Vuonna 1998 Lenni-Kalle Taipale Trio esiintyi tasavallan presidentin itsenäisyyspäivän vastaanotolla. Seuraavana vuonna yhtye kiinnitettiin housebändiksi Joonas Hytönen Showhun, jonka jälkeen Taipale yhtyeineen on ollut vakiokasvo monessa televisiolähetyksessä ja suurilla lavoilla.

2000 –luvun taitteessa yhtyeen alkuperäiskokoonpano alkoi rakoilla ja jäsenet vaihtuivat Timo Toloseen ja Toni Porthéniin ja siinä samassa myös nimi Lenni-Kalle Taipale Groupiin ja edelleen Lenni-Kalle Taipale Bandiin.

Nyt kuitenkin on aika unohtaa menneet ja pitkän tauon jälkeen yhtye kokoontuu ja tekee ainutlaatuisen keikan April Jazzeilla torstaina 28.4. klo 19.00.

Lenni-Kalle Taipale, piano
Timo Tuppurainen, basso
Sami Järvinen, rummut