Martin Küchen ja Taco Bells Praesens-klubilla

1624
lukukertaa
Martin Küchen. Kuva: Pentti Ronkanen.
Martin Küchen. Kuva: Pentti Ronkanen.

Maaliskuun Praesens-klubilla on tarjolla tulista Suomi-improvisaatiota ruotsalaisilla lisämausteilla, kun Helsinki-Turku-Parainen -akselilla toimiva Taco Bells pysähtyy Jyväskylässä yhteiskiertueellaan tukholmalaissaksofonisti Martin Küchenin kanssa.

Taco Bells on klassinen freejazz-voimatrio, jonka muodostavat Sami Pekkola (saksofoni), Tero Kemppainen (kontrabasso) sekä Jaakko Tolvi (rummut). Yhtyeen perusta on modernissa improvisaatiossa ja amerikkalaisessa freejazzissa, ja sen tuliset live-esiintymiset sekä villi pitkäsoitto Vadelma / Hawaii (Ikuisuus 2009) on otettu suurella innostuksella vastaan niin Suomessa kuin ulkomailla. Trion konserteissa on usein mukana vaihtuva neljäs jäsen lisäämässä uusia sävyjä ja jännitystä ennakoimattoman äärellä.

Tämänkertainen neljäs pyörä, ruotsalaissaksofonisti Martin Küchen on kiertänyt maailmaa saksofoniarsenaalinsa kanssa enemmän tai vähemmän tauotta 1990-luvun puolivälistä saakka. Hänellä on vankka kokemus paitsi vapaan improvisaation, myös teatteri-, elokuva- ja sirkusmusiikin alalta. Küchen on tehnyt yhteistyötä myös useiden runoilijoiden sekä ääni- ja videotaiteilijoiden kanssa. 2000-luvun ensimmäisen vuosikymmenen aikana Küchen nousi eurooppalaisen improvisaation eturiviin hyvin erilaisten yhtyeidensä kautta. Ääripäistä mainittakoon tanssirytmejä ja juhlahumua kaihtamaton freejazz-yhtye Exploding Customer ja minimalistisen droneimprovisaation allstars-ryhmä Looper. Küchenin kolme sooloalbumia (Music from One of the Provinces in the Empire vuodelta, Homo sacer vuodelta 2008, ja The Lie and the Orphanage viime vuodelta) ovat osoittaneet, miten laboratoriotyön kaltainen tutkiva suhde omaan instrumenttiin voi tuottaa pelkkien uusien äänien lisäksi aidosti tuoretta, jopa kantaaottavaa musiikkia.

Praesens-klubi tiistaina 8.3.2011
Martin Küchen (SWE) (saksofoni)
Taco Bells: Sami Pekkola (saksofoni) Tero Kemppainen (kontrabasso) Jaakko Tolvi (rummut)
Ravintola Poppari, Jyväskylä
soitto alkaa klo 21
liput 3 e

www.martinkuchen.com

www.praesens.org