April Jazz 2010

985
lukukertaa

Pääkaupunkiseudun suurin vuotuinen jazzfestivaali järjestetään Espoossa 28.4.-2.5. jo 24. kerran. Vuosi 2010 on April Jazzeille merkittävä festivaalin johtajan Martti Lappalaisen saatua vuoden kaupunkilaisen tittelin elämäntyöstään pääkaupunkiseudun kulttuurin elävöittäjänä.

Tänä vuonna April Jazzeilla nähdään muutama todellinen jazzin legenda ja uranuurtaja. Keskiviikkona 28.4. juhlat avaa 85-vuotias rumpali Roy Haynes moni jazzin supertähti John Coltranesta Miles Davisiin on halunnut kokoonpanoonsa.

Toinen kuuluisuus New Yorkin kiehuvasta jazzkattilasta on Stanley Jordan, joka on rikastanut kitaransoiton skaalaa lanseeraamalla oman kuuluisan kahden käden tapping-tekniikkansa. George Duke puolestaan tuli tutuksi jo 70-luvulla Frank Zappan luottopianistina. Hän on ollut sekä muusikkona että tuottajana yksi vaikutusvaltaisimmista hahmoista jazzin ja funkin saroilla.

Teltan ohjelmistossa on monipuolinen kattaus rytmimusiikkia eri puolilta maailmaa. Keskiviikkona lavalle nousevat soulin suurnimi The Brand New Heavies Isosta-Britanniasta sekä japanilainen Jazztronik. Torstaina tunnelma vaihtuu toiseen kun belgialais-kongolainen Zap Mama tuo tuulahduksen afrikkalaisia rytmejä yhdistettyinä soul-jazz grooveen.

Viikonloppuna teltan yleisölä on harvinainen mahdollisuus tutustua louisianalaiseen bluesin haaraan zydecoon Dwayne Dopsie and the Zydeco Hellraisersin konsertissa. Lattarimusiikin ystäville tarjolla on perjantaina ruotsalainen salsa/timba kokoonpano Calle Real. Vastapainona laajalle ulkomaiselle kattaukselle teltassa soittavat myös Lenni-Kalle Taipale & Jukka Perko Cruiserjazz sekä Jaska Lukkarinen trio.

Espoon Kulttuurikeskuksen saleissa nähdään värikäs sarja kotimaisia esityksiä. ”Akseli Afrikassa” on konsertti, jossa Akseli Gallen-Kallelan Afrikka-kauden teokset ovat innoittaneet Jukka Perkon sävellyksiä. Kappaleet yhdistyvät Jenni Valorinnan kuva- ja videoinstallaatioon muodostaen ainutlaatuisen taideteoksen. Jimi Tenor puolestaan yhdistää voimansa afrikkalaisen Kabu Kabun kanssa ja luvassa on meneviä rytmejä ja maagisia melodioita. Vappupäivän hilpeää tunnelmaa pitää yllä Anna-Mari Kähärän orkesteri. Festivaalin isäntäorkesteri Espoo Big Band toteuttaa yhdessä Tapiola Sinfonietan kanssa teoksen ”Joni Mitchell sinfonisesti”. Tämän Petri Juutilaisen johtaman ja sovittaman teoksen solisteina esiintyvät Emma Salokoski ja Johanna Iivanainen sekä saksofonisti Manuel Dunkel.

Espoon Leppävaarassa sijaitsevassa Sellosalissa esiintyy ruotsalaisten jazzlaulajien eturivistä tummaääninen Lina Nyberg.