Young Nordic Jazz Comets 2009

1498
lukukertaa

Young Nordic Jazz Comets (YNJC) -yhtyekilpailun Suomen osakilpailu kisataan lauantaina 23.5. klo 19 alkaen ravintola Bellyssä Helsingissä. Kilpailussa esiintyy neljä esikarsinnan perusteella valittua yhtyettä sekä vuoden 2008 Suomen osakilpailun voittanut Elifantree. Tapahtuman toteuttaa Suomen Jazzliitto yhteistyössä Töpseli-klubin kanssa.

Lauantaina 23.5. järjestettävässä Suomen osakilpailussa esiintyvät yhtyeet Herd, Miika Pelkonen Trio, Quartester sekä Tuomas Juhani Turunen Trio. Kilpailuesitysten jälkeen esiintyy vuoden 2008 Suomen osakilpailuvoittaja Elifantree. Noin klo 19-22 kuultavan YNJC-kilpailun jälkeen lauantai-iltaa jatkaa Töpseli-klubi vierainaan pasunisti Jay Kortehisto ja saksofonisti Petri Puolitaival.

Esikarsinnan perusteella valitut yhtyeet ovat tällä kertaa kaikki Helsingistä. Herd luottaa triokokoonpanonsa dynamiikkaan ottaen vaikutteita jazzin lisäksi mm. maailmanmusiikista. Vuonna 2007 perustettu Miika Pelkonen Trio puolestaan asettuu osaksi pohjoismaisen jazzin jatkumoa sisällyttäen omat persoonalliset vaikutteensa sävellystuotantoonsa. Tuomas Juhani Turunen Trion musiikissa svengi kohtaa lyyrisyyden, ja Quartester pyrkii vangitsemaan kuulijansa tulisella ja tarttuvalla energiallaan.

Suomen YNJC-osakilpailussa kuullaan kultakin yhtyeeltä 20 minuutin mittainen esitys, jonka perusteella tuomaristo tekee päätöksensä. Vuoden 2009 osakilpailun tuomaristoon kuuluvat Suomen Jazzliiton puheenjohtaja Juha Söder, oman trionsa kera kolme albumia julkaissut pianisti Riitta Paakki sekä suomalais-ranskalaiseen jazzyhteistyöhön erikoistunut tuottaja Charles Gil. 

Tämän vuoden YNJC-loppukilpailu järjestetään Oslossa 11.-13.9. Loppukilpailupaikan lisäksi Suomen osakilpailussa jaetaan rahapalkintoja. Suomen osakilpailun voittaja saa Oslon finaalipaikan lisäksi 1000 euron arvoisen rahapalkinnon sekä kiinnostavia esiintymistilaisuuksia kotimaassa. Osakilpailussa toiseksi sijoittunut yhtye puolestaan palkitaan 700 euron arvoisella rahapalkinnolla, ja näiden lisäksi jaetaan 300 euron arvoinen tunnustuspalkinto joko yksittäiselle muusikolle tai yhtyeelle tuomariston päätöksen mukaan.

26-vuotiaille ja sitä nuoremmille muusikoille suunnattu YNJC-kilpailu on viime vuosina toiminut tärkeänä ponnahduslautana pohjoismaisella jazzin kentällä. Vuoden 2008 YNJC-voiton nappasi sittemmin myös Suomessa konsertoinut K Trio Islannista. Suomalaisvoittajia YNJC-loppukilpailussa ovat olleet Ilmiliekki Quartet, SUN Trio, Joona Toivanen Trio ja Kvalda.

YNJC-kilpailun yhtyeet 2009:

Herd: Panu Savolainen, vibrafoni / Mikko Pellinen, basso / Tuomas Timonen, rummut

Tuomas Juhani Turunen Trio: Tuomas Juhani Turunen, piano / William Tarvainen, basso / Mikko Arlin, rummut

Quartester: Kasperi Sarikoski, pasuuna / Henri Mäntylä, piano / Vesa Ojaniemi, basso / Jonatan Sarikoski, rummut

Miika Pelkonen Trio: Miika Pelkonen, piano / Petri Jaakonaho, basso / Mikko Arlin, rummut

Young Nordic Jazz Comets Suomen Osakilpailu 2009 & Töpseli-Klubi 23.5. klo 19, Belly (Uudenmaankatu 16, Helsinki) Liput 4 €