Juhani Aaltoselle valtion säveltaidepalkinto

1490
lukukertaa

Valtion säveltaidetoimikunta on myöntänyt 7 500 euron suuruiset säveltaiteen valtionpalkinnot 2009 saksofonisti, huilisti Juhani ”Junnu” Aaltoselle ja urku- taiteilija Kalevi Kiviniemelle. Palkinnot luovutti opetusministeriön johtaja Rauno Anttila keskiviikkona Helsingissä. Valtionpalkinnolla voidaan nostaa esiin viime vuosien merkittäviä saavutuksia tai kunnioittaa pitkäaikaista ja ansiokasta elämäntyötä.

Valtion säveltaidetoimikunta perustelee palkintoa seuraavasti:

Saksofonisti, huilisti Juhani Aaltosen muusikon ura voidaan katsoa alkaneen kymenlaaksolaisen Heikki Rosendahlin orkesterin riveissä. 1960- luvun alussa Aaltonen aloitti opiskelun Sibelius-Akatemiassa ja samaan aikaan alkoi jazzmuusikon freelance ura, joka jatkuu edelleen.

1960-luvulla alkoi myös yhteistyö Heikki Sarmannon, Edward Vesalan ja Paroni Paakkunaisen kanssa erilaisissa kokoonpanoissa. Tämä työ tuotti tulosta Suomen Jazzliiton Yrjö-palkinnon muodossa 1968. Seuraava vuosi- kymmen toi mukanaan uusia tuulia Aaltosen uralla. Suhteellisen lyhyt vierailu Tasavallan Presidentti yhtyeessä toi uutta kuulijakuntaa Aaltosen musiikille. Omissa nimissä tehty ensilevy Etiquette ilmestyi 1974. Levy arvostettiin vuoden jazzlevyksi. Seuraavana vuonna hän oli perustamassa UMO- jazzorkesteria ja työskenteli sen riveissä vuoteen 1986, jolloin hänelle myönnettiin 15-vuotinen taiteilija-apuraha.

Juhani Aaltonen on uransa aikana työskennellyt ja levyttänyt lukuisten ulkomaalaisten muusikoiden kanssa, joista voidaan mainita mm. Arild Andersen, Reggie Workman ja Andrew Cyrille.

Yhteistyö Heikki Sarmannon kanssa jatkui aktiivisena 1990 – luvulla. Tuloksena oli useita levytyksiä ja konserttikiertueita. Tästä esimerkkinä voidaan mainita solistiosuudet Sarmannon Suomi – sinfoniassa, joka esitettiin mm. New Yorkin Carnegie Hallissa 8.1 1988.

Uskonnollisuus alkoi kuulua Aaltosen musiikissa yhä voimakkaampana 90- luvulla. Sen seurauksena on syntynyt useita levytyksiä ja konsertteja.

Tänä päivänä Aaltonen konsertoi enimmäkseen oman trion tai kvartettinsa kanssa. Trion kaksi viimeisintä levyä, Mother Tongue ja Illusion of a Ballad ovat saaneet suurta huomiota niin kotimaassa kuin kansainvälisellä jazzkentällä. Kvartettinsa kanssa hän on palannut juurilleen John Coltranen musiikkiin.

Juhani Aaltonen on myös johdattanut erään oman esikuvansa, John Coltranen, musiikkiperinnettä suomalaiseen saksofonismiin ja toimii omalla musiikillaan monen nuoren muusikon esikuvana.