Basie aloittaa JBB:n klassikkosarjan

944
lukukertaa

Back to Basie konsertti aloittaa Jyväskylä Big Bandin klassikkosarjan. JBB esittää Ilkka Mäkitalon johdolla Count Basie Big Bandin tunnetuksi tekemää perinteistä big band -musiikkia säveltäjinä mm. Sammy Nestico, Count Basie ja Neal Hefti. Sarja jatkuu joulukuussa 2008 ja keväällä 2009, jolloin kuullaan mm. Duke Ellingtonille, Glenn Millerille ja Benny Goodmanille omistetut konsertit. William ”Count” Basie (1904-1984) oli suuri big band ­persoona, pianisti ja orkesterin johtaja. Hänen nimeään edelleen kantava big band on yksi aikamme maineikkaimmista ja ansioituneimmista suurista jazzorkestereista.

William ”Count” Basie (1904-1984) oli suuri big band ­persoona, pianisti ja orkesterin johtaja. Hänen nimeään edelleen kantava big band on yksi aikamme maineikkaimmista ja ansioituneista suurista jazzorkestereista. Basie johti tätä vuonna 1935 Kansasissa perustamaansa orkesteria aina 79-vuotiaaksi eli kuolemaansa 4.26.1984 saakka. Tämä swing-jazzin historiaa jo 1930-luvulta saakka tehnyt kokoonpano on saanut kaikkiaan 17 Grammya ja voittanut 9 kertaa Down Beatin big band-sarjan. Orkesteri on jatkanut taivaltaan Frank Fosterin, Grover Mitchell ja nykyisin Bill Hughesin johdolla. ”Basie Sound” on noussut käsitteeksi ja sen tunnusmerkkejä ovat iloisuus, innostus, loistavat solistit sekä voimakassykkeinen, rytmisesti jäntevä mutta silti rento komppi. Orkesterin tekemien levytysten sekä hittien määrä olisi miltei liian pitkä lueteltavaksi. Riittää kun mainitsee esim. sävelmät One O`Clock Jump, Jumpin At The Woodside, Every Tub, Tickle Toe, Jive At Five, Lester Leaps In, Red Bank Boogie, Shiny Stockings, Moten Swing, Rock-A- Bye Basie, John’s Idea, Sent for you Yesterday…

Jyväskylä Big Band on Jyväskylän seudulla asuvien muusikoiden ja musiikinopiskelijoiden ammattimaisesti toimiva kokoonpano. Ilkka Mäkitalo on johtanut orkesteria vuodesta 1995. Jyväskylä Big Band tähtää monipuolisuuteen ja se on erikoistunut uuden suomalaisen big band -musiikin esittämiseen, mutta esittää myös perinteistä swingiä sekä soul- ja funkohjelmistoa. Orkesteri on yksi suomen aktiivisimmista ja se on tehnyt yhteistyötä monien koti- ja ulkomaisten solistien ja säveltäjien kanssa. JBB on konsertoinut useilla kotimaisilla festivaaleilla mm. Jyväskylä Summer Jazz, Jyväskylän kesä, Tanssin Aika, Lahden Jazztori, Imatra big band festivaalit sekä tehnyt konserttimatkat Kuubaan, Prahaan ja Pietariin. Vuonna 2007 JBB:lle myönnettiin Keski-Suomen taidepalkinto.

Back to Basie
Jyväskylä Big Band
kapellimestarinaan Ilkka Mäkitalo
Ohjelmistossa mm. Sammy Nestico, Neal Hefti, Count Basie
to 30.10.2008 klo 21.30
Poppari Poppari, Puistokatu 2-4, Jyväskylä
Liput 5/8 €