Tampere Jazz Happening 2008

1572
lukukertaa

Tampere Jazz Happening tuo virtaa ja väriä loppusyksyn kaamokseen 27. kerran 30.10.–2.11. laajalla kirjolla modernin jazzin tulkintoja.

Torstain avajaisklubilla valkokankaalla nähdään Daniel Krausin ohjaama dokumentti Musician (2007). Tuoreesta ilmaisustaan loistavat arvostelut saaneessa elokuvassa tarkkaillaan säveltäjä-saksofonisti Ken Vandermarkia työssään intohimoisena ja ehdotonta työmoraalia ilmentäen. Alkukuvana esitetään Eila Kaarresalo-Kasarin ohjaus Would Momma Allow (1968), jossa free jazz ja kuulija yhtyvät! Illan live-musiikkiannista vastaa astraalinen kulttiorkesteri Astro Can Caravan. Käsikirjoittaja Pauli Kallion ja piirtäjä Ville Pirisen näyttelyssä tapaamme jälleen Ornette Birks Makkosen uimassa jazzpiireissä.

Kotimaista esiintyjäkaartia edustavat pohjoista mielenmaisemaa kommunikoivalla sävelkululla tulkitsevat Esa Pietilä Trio & Iro Haarla sekä aina yhtä tyylitietoinen kitaristi Niklas Winter. Monipuolisen Suomijazztarjonnan takaavat myös ”Teddy Rok” Mäkysen neliraiturikokeilun tulos, rouhea autotallijazz-orkesteri The Stance Brothers, Hepa Halmeen minimalistista äänimosaiikkia soittava Halme Prospekt, keväällä 2008 hilpeändramaattisen debyyttinsä julkaissut Iiro Rantala New Trio sekä Sid Hillen luotsaama Platypus Ensemble, joka kohtaa Helsingin kaupunginorkesterin jousiryhmästä kootun Proton String Quartetin.

Suomalaispianistin ja belgialaissaksofonistin yhteisprojektin Robin Verheyen – Aki Rissanen Duon voima piilee omintakeisissa sävellyksissä ja keskinäisessä improvisaatiossa. Kari Ikosen modernia ja hienostunutta sävellysmateriaalia esittävä Karikko (FIN/FRA/NOR) on tunnettu omaperäisestä soitannastaan. Eurooppalaisen jazzin antenni Unit (FIN/FRA/BEL) tuo Suomen kiertueelle vieraakseen harmonikkataiteilija Veli Kujalan.

Pohjoismaista ”viileyttä” edustaa psykedeelisiä vaikutteita omaksunut rockjazzkvartetti Kullrusk (SWE) ja pääosin norjalaisvoimista koottu, alati muuntuva free jazz -ryhmä Circulasione Totale Orchestra (NOR/USA/ZA). Haastava Hammond-avantcoretrio Steamboat Switzerland (SUI) tykittää tyylillisesti tyystin omilla reiteillään. Mystistä naisenergiaa tihkuu arvaamattomalla avantgardejazzillaan Lotte Anker & Ikue Mori & Sylvie Courvoisier (DEN/JAP/SUI ) sekä Hiromi’s Sonicbloomin (JAP) eloisa pianistivirtuoosi Hiromi. Peräänantamatonta naisvoimaa uhkuu myös sielukas saksofonisti Matana Roberts (USA/JAP) sävellyksellään Mississippi Moonchile, joka vie kuulijat svengaavan 30-luvun New Orleansin kautta tämän päivän moderneimpaan ilmaisuun.

Mustan Afrikan rikasta musiikkiperinnettä jazziin fuusioi useampikin kokoonpano. Kuubalaissyntyinen pitkän linjan säveltäjäpianisti Omar Sosa tekee nyt ensiesiintymisen loistavan Afreecanos Quartetin kanssa (CUB/MOZ/SEN). Steve Reidin cv:tä on liki mahdoton pistää paremmaksi, onhan hän 40-vuotisella urallaan soittanut muun muassa Miles Davisin, Sun Ran, James Brownin ja Fela Kutin riveissä. Rumpalilegendan nimikko-orkesteri Steve Reid Ensemble (USA/RUS/GBR/SUI) julkaisi viime vuonna paljon huomiota keränneen “Daxaar”- albumin, joka äänitettiin Senegalissa paikallisten muusikoiden kanssa. Uuden afrojazzin läpileikkauksen täydentää Etelä-Afrikan arvostetuimman, Euroopassa vielä melko vähälle huomiolle jääneen saksofonistin Zim Ngqawanan johtama The Zimology Quartet (ZA). Afroillan päättää ainolla oikealla tavalla 13-henkinen Antibalas New Yorkista, jonka torvivetoinen afrobeat tulee takuulla räjäyttämään potin kuuman illan päätteeksi.

Pakkahuoneen konserttisarjan huipentumana esiintyy musiikin kameleontiksi tituleeratun, aina yllätyksellisen klarinetisti-saksofonistin johtama Michel Portal Quartet (FRA). Supersuositulla sunnuntai-illan päättäjäisklubilla paukkuvat genrerajat kun hip-hop kohtaa elektron ja jazzin ennakkoluulottoman MILK & JADE by Dana Leongin (USA) luotsaamana. Ennen päätösklubia Teatteri Telakalla esitetään ensi-illassa dokumenttielokuva Otto (2008) sekä konserttitaltiointi OD Overdose (2007), joiden keskiössä ovat säveltäjä Otto Donner ja hänen musiikkinsa.

Esityspaikkoja ovat tuttuun tapaan Tullikamarin Pakkahuone ja Klubi sekä Telakka. Lippuja voi ostaa ennakkoon Lippupisteistä, Tampere Jazz Happeningin toimistosta Tullikamarilta ja Digelius Musicista Helsingistä.

TAMPERE JAZZ HAPPENING 2008 OHJELMA:

TO 30.10. | KLUBI 20.00 | vapaa pääsy 20.00 Dokumenttielokuva: Musician (2007), alkukuvana Would Momma Allow (1968); Pauli Kallion ja Ville Pirisen sarjakuvanäyttelyn avajaiset 22.00 Astro Can Caravan (FIN) Otto Eskelinen – woodwinds, farfisa, samples, perx, A-sax, Pharaoh Pirttikangas – guitar, perx, Tomi Kosonen – T-sax, perx, Joakim Berghäll – saxes, perx, Tapani Varis – baritone sax, perx, Tuomas Eriksson – trombone, perx, Tuomo Kuure – double bass, Ramses 2012 – drums, Pentti Dassum – astral Efx, guitar, noise-perx

PE 31.10. | PAKKAHUONE 20.00 | 32 / 25 € 20:00 Lotte Anker & Ikue Mori & Sylvie Courvoisier (DEN/JAP/SUI), Lotte Anker – sax, Ikue Mori – electronics, Sylvia Courvoisier – piano 21.30 Matana Roberts Missisippi Moonchile (USA/JAP), Matana Roberts – sax, reeds, Jason Palmer – trumpet, Hill Greene – bass, Shoko Nagai – piano, Tomas Fujiwara – drums, Jeremiah Griffin – voice 23.00 Hiromi’s Sonicbloom (JAP/USA), Hiromi – piano, Martin Valihora – drums, Tony Grey – bass

PE 31.10. | TELAKKA 21.00 | 12 € 21.00 Esa Pietilä Trio & Iro Haarla (FIN), Esa Pietilä – sax, Iro Haarla – keys, Ulf Krokfors – bass, Markku Ounaskari – drums 22.30 Robin Verheyen – Aki Rissanen Duo (BEL/FIN), Aki Rissanen – piano, Robin Verheyen – sax 00.00 Niklas Winter (FIN), Niklas Winter – guitar, Jukka Eskola – trumpet, Seppo Kantonen – piano, Timo Hirvonen – bass, Toni Porthen – drums

PE 31.10 | KLUBI 01.00 | 12 € 01.00 Iiro Rantala New Trio (FIN), Iiro Rantala – piano, Felix Zenger – beatbox, Marzi Nyman – guitar

LA 1.11. | PAKKAHUONE 14 .00 | 20 / 15 € 14.00 Karikko (FIN/FRA/NOR), Kari Ikonen – keys, Gunnar Halle – trumpet, Sonny Heinilä – sax, flute, Vincent Courtois – cello, Tony Elgland – bass, Mika Kallio – drums 15.30 Kullrusk (SWE), Per ”Ruskträsk” Johansson – alto sax, clarinet, Jonas Kullhammar – tenor sax, clarinet, Sven Lindvall – bass, Martin Jonsson – drums 17.00 Circulasione Totale Orchestra (NOR/USA/ZA), Frode Gjerstad – sax, clarinets, Kevin Norton – conductor, vibraphone, Louis Moholo-Moholo – percussions, Anders Hana – guitar, Eivin One Pedersen – accordeon, Børre Molstad – tuba, Bobby Bradford – cornet, Hild Sofie Tafjord – electronics, french horn, Nick Stephens – bass, William Parker – bass, Morten J. Olsen – drums, electronics, Paal Nilssen-Love – drums, John Hegre – sounds

LA 1.11. | PAKKAHUONE 20.00 | 32 / 25 € 20.00 The Zimology Quartet (ZA), Zim Ngqawana – sax, flute, Nduduzo Makhatini – piano, Shane Cooper – bass, Landa Sikade – drums 21.30 Omar Sosa Afreecanos Quartet (CUB/MOZ/SEN), Omar Sosa – piano, fender rhodes, Molla Sylla – vocals, Childo Tomas – bass, Julio Barreto – drums 23.00 Steve Reid Ensemble (USA/RUS/GBR/SUI), Steve Reid – drums, Joseph Rigby – saxes and flute, Boris Netsveteav – keyboards, Kieran Hebden – electronics, Mouhamadou Sarr – percussion, Dominic Lash – bass

LA 1.11. | TELAKKA 21.00 | 12 € 21.00 Unit (FIN/FRA/BEL), Laurent Blondiau – trumpet, Matthieu Donarier – sax, Veli Kujala – accordion, Sébastien Boisseau – bass, Mika Kallio – drums 22.30 Halme Prospekt (FIN), Hepa Halme – flutes, sax, Matti Riikonen – trumpet, Juho Viljanen – trombone, percussions, Esa Onttonen – quitar, Arttu Tolonen – baritone guitar, Alf Forsman – drums 00.00 The Stance Brothers (FIN), Mikko Helevä – organ, Didier Selin – guitar, percussions, Esa Mäkynen – bass, Teppo Mäkynen – drums

LA 1.11. KLUBI 01.00 | 15 € 01.00 Antibalas (USA), Amayo – vocals, percussions, Victor Axelrod – electric piano, organ, clavinet, Eric Biondo – trumpet, Jordan McLean – trumpet, Stuart Bogie – tenor sax, Martin Perna – baritone sax, Aaron Johnson – trombone, Marcus Farrar – shekere, Marcos Garcia – guitar, Luke O’Malley – guitar, Nick Movshon – bass, Chris Vatalaro – drums

SU 2.11. | PAKKAHUONE 14.00 | 20 / 15 € 14.00 Platypus Ensemble & Proton String Quartet (FIN), Sid Hille – piano, Manuel Dunkel – saxes, Ari-Pekka Anttila – bass, Teppo Mäkynen – drums, Teppo Ali-Mattila – violin, Siiri Rasta – violin, Riitta-Liisa Ristiluoma – violin, Veli-Matti Iljin – cello 15.30 Steamboat Switzerland (SUI), Dominik Blum – Hammond organ, piano, analogue electronics, Marino Pliakas – guitar, bass, electronics, Lucas Niggli – drums 17.00 Michel Portal Quartet (FRA), Michel Portal – saxophones, clarinet, Yaron Herman – piano, Bruno Chevillon – bass, Eric Echampard – drums

SU 2.11. | TEATTERI TELAKKA 18.00 | vapaa pääsy 18.00 Dokumenttielokuva Otto (FIN, 2008). Ensi-ilta. 19.00 Konserttitaltiointi OD Overdose (FIN, 2007)

SU 2.11. KLUBI 20.00 | vapaa pääsy 20.00 MILK & JADE by Dana Leong (USA), Dana Leong – trombone, cello, Adam Platt – keys, Core Rhythm – mc, Aviv Cohen – drums