Turku Jazz 2008

991
lukukertaa

Seitsemässä konserttipaikassa kuullaan tapahtuman mittaan musiikkia aina argentiinalaisesta tangosta human beatboksaukseen.

Ehdoton kohokohta on perjantain 14.3. ”Argentiinalaisen tangon ilta” Linnateatterissa. Lavalle nousee kaksi tango-orkesteria ja illan tähtisolistina kuullaan Martin Alvaradoa, tangotenoria joka on kotoisin musiikinlajin syntyseuduilta, Floresista, Buenos Airesista. Alvaradoa säestää Italian Piazzolla-kilpailussa ensimmäisen palkinnon voittanut orkesteri, Milonga del Norte, johtajanaan bandoneonisti Claudio Constantini Hollannista.

Torstaina 13.3. turkulaisen jazzin illassa kuullaan harvinainen kantaesitys jazzorkesterile ja kuorolle. Säveltäjä Pertti Jalava istuu itse rummuissa, Tritonuksen kuoroa johtaa Markus Yli-Jokipii. Torstain Turku-iltaan saapuu myös vastikään Suomessa levyttänyt ja tasavallan presidentin uudenvuodenvastaanotolle osallistunut yhdysvaltalainen trumpetisti, Ted Curson. Konsertti on samalla tuoreen The Clinic -yhtyeen kanssa tehdyn levyn julkistamistilaisuus.

Turku Jazz festivaalia järjestävä Turku Jazz ry huomioi yleishyödyllisen vastuunsa tapahtuman sisällössä monin tavoin. Perjantaina 14.3. järjestetään jo perinteeksi muodostunut koululaiskonsertti yhdelle peruskoulun ikäluokalle elokuvateatteri Dominossa. Yhteistyössä Turun seudun musiikkiopiston kanssa tarjotaan nuorille jazz- ja rytmimusiikin opiskelijoille esiintymistilaisuuksia. Turkulaisille ammattikokoonpanoille annetaan työtilaisuuksia torstain Turku-illassa, sekä mm. päätösjameissa ravintola Rennossa sunnuntaina 16.3. Rennossa house-bandina toimii tällöin kitaristi Henri Marjamäen Organ traders. ”Miehemme maailmalla” -osastoa Turku Jazzissa edustaa nyttemmin Belgiasta käsin operoiva kitaristi Kari Antila, joka julkaisi hiljattain myös hyvät arvostelut saaneen levyn belgialaisen yhtyeensä kanssa. Toinen kansainvälinen kokoonpano Turku Jazzissa on ranskalainen Kartet.

Jouluaatonaattona 2007 suruviesti tavoitti jazzmaailman, Lähtökutsun sai kanadalainen jazzlegenda, pianisti Oscar Peterson. Turku Jazz festivaalilla kuullaan suuren pianistin muistoksi tribuuttikonsertti, jonka toteuttamiseen kykenee ehkä vain yksi muusikko maailmassa, pianisti Marian Petrescu. Marian Petrescu Trion ohjelmistossa on jo vuosia ollut Oscar Petersonin tunnettua ohjelmistoa. Ne ovat itseasiassa olleet Marian Petrescun mieluisinta jazzmateriaalia ja niinpä hänestä onkin vuosien varrella kehittynyt maailmanluokan Peterson-tulkki ja mestarin kädenjälki kuuluu paljolti myös Petrescun muussakin soitossa. Tribute to Oscar Peterson -ohjelmassa käydään lävitse itse mestarin tuotantoa sekä soitetaan osin muiden sävellyksiä Petersonille tunnusomaisella tyylillä.

Tanskalainen laulaja, Mette Juul esiintyy kokoonpanoineen sunnuntaina 16.3. Aboa Vetus & Ars Nova museossa ja edustaa perinteistä intiimiä jazztulkintaa. Toinen tämän vuoden laulusolisteista on hyvässä nosteessa oleva Marika Westerling, Westerlingin debyyttialbumi ”Dansa mig liv” sisältää ruotsinkielisiä runoja, jotka Jussi Vahvaselkä on säveltänyt. Marika Westerling on näyttelijä-laulaja, joka paraikaa esiintyy Åbo Svenska Teaterin musikaalissa ”Tell Me On A Sunday” sekä Helsingin Kaupunginteatterin ”Kaunotar ja hirviö” -musikaalin pääosassa. Marika Westerling Quintet esiintyy Linnateatterissa lauantaina 15.3.

Taattua kotimaista jazzkärkeä ja kokemusta tuovat tapahtumaan Platypus Ensemble, André Sumelius kumppaneineen ja Jarno Kukkosen Present, joka kiertää maaliskuussa Jazzliiton kiertueella Suomessa.

– Varsin laajan ja jopa kansainvälisen nelipäiväisen ohjelman tuottaminen nykyisillä resursseilla vaatii melkoista venymistä ja suhdeverkoston käyttöä, toteaa Turku Jazzin puheenjohtaja Kimmo Hyyppä.

– Marginaalimusiikki, johon jazz ehdottomasti lukeutuu, vaatii välttämätöntä julkista tukea jotta sitä voidaan pitää tarjolla laadukkaasti. Elämme Turun kaupungilta saamamme tuen varassa, puolet tapahtuman kustannuksista katetaan lipputuloilla ja pienillä muilla avustuksilla. Tapahtuman laajentaminen nelipäiväiseksi pari vuotta sitten, esiintyjämäärän kasvattaminen puolella entisaikoihin verrattuna, esiintyjien hintojen räjähdysmäinen nousu euron myötä ja samaan aikaan vakiona pysyneen avustuksen välinen vaikea yhtälö on selitettävissä palkattoman työn osuuden kasvattamisella ja toiminnan tehostamisella. Nyt olemme kuitenkin tilanteessa jossa liikumme veitsenterällä, pienikin romahdus lipunmyynnissä saattaa viedä laskukierteeseen. Olemme sijoittaneet kaiken mahdollisen itse tapahtuman sisältöön. Toisaalta viime vuosien toimenpiteillä on saatu historiallinen, Suomen toiseksi vanhin jazztapahtuma uuteen kukoistukseen. Toivommekin musiikkiyleisöä sankoin joukoin osallistumaan maaliskuun konsertteihin. Hyvä lipunmyynti pelastaa toiminnan jälleen kerran kuiville ja pääsemme suunnittelemaan vuoden 2009 Turku Jazzin 40-vuotisjuhlaa. Vuonna 2011 Turulla pitää edelleen olla näyttävä ja laadukas vuotuinen jazztapahtuma, kuten kulttuurikaupungeissa kautta Euroopan.