Apilas konsertoi Sibelius-Akatemiassa

895
lukukertaa

Apilas on uusi suomalainen jazzkvartetti, joka perustettiin syksyllä 2006. Yhtye koostuu neljästä nuoresta suomalaisesta jazzmuusikosta: Joonas Haavisto, piano, Teemu Takanen, saksofonit, Jori Huhtala, basso ja Jonatan Sarikoski, rummut. Yhtyeen jäsenten vahva musiikillinen ilmaisu erottuu toisistaan selvästi. Jokaisen soittajan persoonallisuus leimahtaa musiikin siivittämänä liekkiin, muodostaen tiiviin ja hallitun kokonaisuuden, jota kuulijan on ilo seurata.

Apilaksen musiikki on omaa tuotantoa ja pääosin improvisoitua jazzmusiikkia, jonka tyylipiirteitä ovat skandinaavinen melodisuus, moderni jazzharmonisuus ja amerikkalaisen jazzperinteen rytmiikka.

Joonas Haavisto (s.1982) on Suomen jazzkentän uutta sukupolvea edustava pianisti. Joonas aloitti musiikkiopintonsa klassisella kontrabassolla ja siirtyi lukioaikoinaan pianoon. Hänen tärkeimmät yhtyeensä ovat viime vuosina olleet Joonas HaavistoTrio sekä FourTH Quartet, joiden kanssa esiintymisiä on ollut mm. Ranskassa ja Hollannissa. Joonas soittaa myös Jukka Tolosen Cool Train yhtyeessä. Sibelius-Akatemian jazzosastolla opintojaan jatkava nuori pianisti opiskeli University of Miamissa Yhdysvalloissa vaihto-oppilaana 2005- 2006. Joonas voitti Vilnassa käydyn korkeatasoisen kansainvälisen soolopianokilpailun `Piano Competition-Festival ”Jazz Improvisation 2006″`.

Teemu Takanen (s.1984) on yksi tämän hetken lupaavimmista nuorista suomalaisista alttosaksofonisteista. Hän aloitti musiikin opintonsa 5- vuotiaana Savonlinnan musiikkiopistossa ensimmäisenä instrumenttinaan piano. Teemu kiinnostui 10-vuotiaana myös rumpujen soitosta, ja 14- vuotiaana saksofoni tuli kuvioihin mukaan. Teemu pääsi Sibelius- Akatemian nuoriso-osastolle vuonna 2000, ja varsinaiselle jazzosastolle vuonna 2003. Teemu on nyt musiikin kandidaatti, ja täydentää opintojaan maisteritutkintoon asti. Takasen saavutuksiin kuuluu ensimmäinen sija ”3rd International Contest for Young Jazz Soloist”- kilpailussa vuonna 2007. Lisäksi, hän sijoittui vuonna 2001 Jukka Perko -saksofonikilpailussa jaetulle toiselle sijalle ja vuonna 2006 ”Monaco City Hall International Jazz Soloist Competition”- kilpailussa kolmanneksi. Hänelle myönnettiin Joosef Kaartinen saksofonistipendi vuonna 2005 ja Sibelius-Akatemian vuotuinen DIG-stipendi vuonna 2006. Apilaksen lisäksi Takanen soittaa mm. Outi Tarkiainen Ensemblessä, FourTH Quartetissa, Takif Quartetissa ja Salla Talvi Bandissä.

Jori Huhtala (s. 1984) on Jyväskylästä kotoisin oleva basisti, joka tätä nykyä opiskelee Sibelius-Akatemian Jazzmusiikin osastolla. Hän on myös aktiivinen säveltäjä, jonka soittoa on voinut kuulla mm. yhtyeissä Kvalda, Myöhä ja P-säädin. Hän on myös tehnyt yhteistyötä useiden Suomen eturivin jazzmuusikoiden, kuten Severi Pyysalon ja Jari Perkiömäen kanssa. Yhtye Kvalda voitti YNJC-finaalin vuonna 2004 ja bändin samana vuonna julkaistu esikoislevy on saanut kiitoksia sekä yleisöltä että kriitikoilta.

Jonatan Sarikoski (s.1990) aloitti musiikin opiskelemisen 1997 Helsingin Pop & Jazz Konservatoriossa soitettuaan vuoden rumpuja. Hän pääsi Sibelius-Akatemian nuoriso-osastolle vuonna 2004. Sarikoski kuuluu Suomen lupaaviin nuoriin jazzmuusikoihin ja on nuoresta iästään huolimatta ehtinyt niittää mainetta viime vuosina kotimaisten muusikoiden keskuudessa. Hän hallitsee eri musiikkityylejä perinteisestä Big Band-jazzista fuusiomusiikkiin.

Joonas Haavisto – piano
Teemu Takanen – saksofonit
Jori Huhtala – basso
Jonatan Sarikoski – rummutke
9.4.2008 klo 19.00
Sibelius-Akatemia kamarimusiikkisali
Liput: 7/4 euroa