UMOn kevätkausi 2008

874
lukukertaa

UMO Jazz Orchestran kevätkausi alkoi tammikuussa toteutetulla Rauno Lehtisen musiikkiin keskittyneellä gaalakonserttisarjalla. Sarjan kolme konserttia kokosi yhteensä reilut 2000 kuulijaa, ja Tampere-talosta tehty televisiointi nähdään TV2:ssa 5.4. Estradilla- ohjelmapaikalla.

 UMOn konserttisarja Helsingissä jatkuu maaliskuussa, kun orkesterin vieraaksi saapuu legendaarinen vapaata jazzia edustava ranskalaisyhtye Kartet. UMOn ja Kartetin edellinen kohtaaminen tapahtui vuonna 2001, ja yhteistyö onnistui sekä kriitikkojen että yleisön mielestä erinomaisesti. Ohjelmistossa kuullaan pääasiassa Kartetin johtajan, saksofonisti Guillaume Ortin sävellyksiä; UMOa johtaa Mikko Hassinen.

UMOn perinteinen pitkäperjantain konsertti on tällä kertaa säveltäjä Uljas Pulkkisin käsialaa. Pulkkisin laulusarja baritoni Ville Rusaselle ja UMOlle saa kantaesityksensä Kirmo Lintisen johdolla Mikael Agricolan kirkossa. Ulja Pulkkis on yksi kiinnostavimmista nuoren polven säveltäjistämme; tämä laulusarja on hänen ensimmäinen sävellyksensä big bandille.

UMOn suosittu tribuuttikonserttien sarja saa 3.4. Kauniaisten Uudessa Paviljongissa jatkoa, kun orkesteri paneutuu Antti Rissasen johdolla Woody Hermanin laajaan säveltuotantoon. Konsertin painopiste on legendaarisen orkesterijohtajan, klarinetistin ja säveltäjän uran myöhäiskauden tuotannossa, jossa ison roolin ilmaisussa saavat myös sähkösoittimet.

UMOn missiona on jo pitkään ollut esitellä suomalaisyleisölle kiinnostavia nuoria säveltäjiä ja muusikoita, jotka maassamme vielä ovat tuntemattomia. Kálmán Oláh (s. 1970) on yksi merkittävimmistä unkarilaisista nykymuusikoista, mutta Suomessa vielä lähes tuntematon. Säveltäjä-pianisti Oláh on voittanut lukuisia kansainvälisiä kilpailuja, ja esiintynyt maailman nimekkäimpien jazzmuusikoiden kokoonpanoissa Randy Breckerista Pat Methenyyn ja Kenny Wheeleristä Paolo Fresuun. Konsertin ohjelmisto koostuu Oláhin omista sävellyksistä, joissa hän yhdistelee onnistuneesti jazzin, kansanmusiikin ja nykymusiikin elementtejä.

UMOn kevätkauden konserttisarjan päättää tribuuttikonsertti Jaco Pastoriukselle. Legendaarisen sähköbasistigurun traagisesta kuolemasta tuli syksyllä kuluneeksi 20 vuotta, mutta hänen musiikkinsa elää vahvana edelleen. Pastoriuksena 8.5. Kanneltalossa kuultavassa konsertissa toimii Timo Hirvonen, pianossa ja orkesterin johdossa professori Jukkis Uotila.

UMOn ja Satu Sopasen lastenlevy Taikapeitto ilmestyy helmikuun lopulla. Levynjulkaisukonsertteja kuullaan Kuusankoskella, Raumalla, Keravalla, Lahdessa ja Espoossa sekä lastenmessuilla Helsingin messukeskuksessa huhtikuun lopulla.

UMOn kevätkauden toiminta päättyy Pariisiin, kun UMOn ja Circo Aereon menestyksekäs yhteisprojekti Louisiana Circus vierailee kahden viikon ajan Parc de la Villetten sirkusfestivaalilla.