UMO kohtaa Kartetin

1033
lukukertaa

Kartet on jo kokenut Suomen-kävijä; vierailuja on kertynyt useampia ja UMOnkin kanssa yhteistyö on tullut jo tutuksi. Maaliskuisessa konsertissa palataan niihin tunnelmiin, mihin vuonna 2001 jäätiin, mutta nyt jo seitsemän vuoden kokemuksia rikkaampina.

Jo vuonna 1991 ensilevynsä julkaisseen ranskalaisyhtyeen rakkaudesta pohjolaa kohtaan kertoo edellisen vierailun inspiroimana syntynyt albumi Jyväskylä ja ympyrä sulkeutuu nyt, kun yhtye palaa kiertueelle Suomeen tuoreen levynsä tiimoilta. Kartetin seitsemään vuoteen on kuulunut lukematon määrä konsertteja Euroopassa ja sen jäsenet ovat toteuttaneet itseään muissa kokoonpanoissa (mm. Thôt, Pool Players, Octurn, Pepa Päivinen Trio+Orti, Dupon-T, Ambitronix), UMO Jazz Orchestra puolestaan on julkaissut viisi kokopitkää levyä ja konsertoinut yhä enemmän ulkomailla.

Näiden kahden yhdistyessä pienen kokoonpanon intensiteetti kohtaa big bandin massiivisuuden. Helsingin Sanomat kirjoitti viime konsertista ylistävästi otsikolla ”UMO nousi komeasti yläpilveen”, joten nyt on luvassa musiikkia jostain horisonttien tuolta puolen. Kapellimestarina toimii edellisen kerran rumpali Mikko Hassinen.

Vapaiden Äänien kanssa yhteistyönä toteutetussa konsertissa kuullaan mm. materiaalia uudelta ”The Bay Window” -albumilta, jota SoundStage kuvaa ryhmädynamiikaltaan, sovituksiltaan ja saundeiltaan erinomaiseksi – New York Times puolestaan toivoo levyn perusteella hienon kvartetin vierailua myös Yhdysvaltoihin ja kehuu säveltäjäpainotteisen kokoonpanon kykyä lähestyä kappaleita eri instrumenttien näkökulmista. Ranskalaislehdistö (Le Monde, La Nouvelle Republique) ihastelee puolestaan yhtyeen luovuutta.

KARTET (Ranska, Alankomaat)
Guillaume Orti > alttosaksofoni
Benoît Delbecq > piano
Hubert Dupont > kontrabasso
Chander Sardjoe > rummut

6.3. UMO Meets Kartet, Malmitalo klo 19:00

Kartetin Suomen kiertue muita konsertteja ja työpajoja:
9.3. Jämsä, Hiidenkirnu klo 17:00
10.-12.3. Jyväskylän Ammattiopisto: työpaja
12.3. Jyväskylä, Nikolainkulma – Praesens-klubi klo 19:00
13.3. Joensuu, Konservatorio klo 19:00
14.3. Kuopio, Musiikkitalo klo 19:00 / päivällä työpaja
15.3. Turku Jazz, Turun seudun musiikkiopisto klo 17:00
16.3. Kotka, Laulumiesten talo klo 18:00

Kartetin kiertuetta tukevat Ranskan kulttuurikeskus, CNV, Spedidam, Adami ja CulturesFrance. Yhteistuotanto: Ultrabolic, UMO, Vapaat äänet.