2. Esko Linnavalli -sävellyskilpailu

1398
lukukertaa

Suomen Big Band -yhdistys, Imatra Big Band Festival ja UMO Jazz Orchestra järjestävät toisen ”Esko Linnavalli” big band -sävellyskilpailun Imatra Big Band festivaalilla kesällä 2007. Kilpailu tekee kunniaa UMO Jazz Orchestran perustajajäsenelle ja kapellimestarille, Esko Linnavallille. Linnavallia pidetään yhtenä UMO:n merkittävimmistä kapellimestareista, sillä juuri hänen ansiostaan UMO:sta kehittyi kansainvälisesti tunnustettu jazzorkesteri sekä pysyvä instituutio Suomen musiikkielämässä. Linnavallin kausi orkesterin taiteellisena johtajana kesti vuodesta 1975 vuoteen 1991.

Suomen korkeatasoinen big band- ja jazzmusiikin opetus on poikinut lähivuosina huomattavan määrän uusia musiikin tekijöitä. Kilpailun tarkoituksena onkin nostaa esille juuri näitä uusia musiikin tekijöitä sekä osaltaan tukea uuden musiikin tekemistä ja esittämistä. Kaikki kilpailun finaaliin hyväksytyt kappaleet tulevat osallistumisen myötä Suomen Big Band -yhdistyksen käyttöön ja ne on tarkoitus saada levitykseen Suomalaisen musiikin tiedotuskeskuksen kautta.

Esiraati valitsee kilpailuun saapuneista kappaleista enintään 10 teosta, jotka esitetään finaalissa Imatra Big Band Festivaalilla Kulttuurikeskuksen Karelia-salissa torstaina 5. heinäkuuta 2007. Tässä konsertissa tuomaristo valitsee kolme palkittavaa teosta. Kilpailun teokset esittää UMO Jazz Orchestra. Palkinnot ovat: 1. palkinto 1500 euroa, 2. palkinto 1000 euroa ja 3. palkinto 500 euroa. Tuomaristolla on oikeus jakaa palkinnot toisinkin sekä jakaa myös erilaisia tunnustuspalkintoja. Myös yleisö saa antaa äänensä ja kappaleista valitaan myös yleisön suosikki lippuäänestyksen avulla. Teokset kilpailevat anonyymisti ja kunkin teoksen säveltäjä selviää vasta palkintojen jaon yhteydessä.

Kilpailun tapahtumanpaikkana tulee toimimaan Imatran kulttuurikeskus, Imatran Big Band Festivalin aikana. IBBF on vakiinnuttanut itsensä menneiden 25 vuoden aikana yhdeksi Suomen suurimmista musiikki- festivaaleista, yhdeksän päivän pituudellaan ja vuosittain n. 50 000 kuulijallaan.

”Esko Linnavalli” big band -sävellyskilpailu järjestetään nyt toista kertaa. Vuonna 2005 palkinnot jaettiin seuraavasti: 1.palkinto Pessi Levanto Golden House of Samargand, 2.palkinto Veli-Matti Halkosalmi Kaiku, 3. palkinto Sid Hille-Taskila Odd Men Out. Tätä ennen Suomessa on järjestetty vastaava big band -sävellyskilpailu vuonna 1987 Lusesin toimesta. Tällöin Eero Koivistoisen teos Kukonpesä voitti ensimmäisen palkinnon. Ympäri maailmaa vastaavanlaisia kilpailuja on vain noin kymmenkunta. Kautta vuosien niissä ovat suomalaisista säveltäjistä menestyneet mm. Jukka Linkola, Kari Ikonen ja Antti Rissanen. Esko Linnavalli big band -sävellyskilpailua tullaan tulevina vuosina järjestämään joka toinen vuosi.

Edellinen artikkeliJazz-Espa 2007
Seuraava artikkeliPori Jazz 2007
Jaa