Lang & Luolajan-Mikkola Jazzliiton kiertueella

995
lukukertaa
Lang & Luolajan-Mikkola
Lang & Luolajan-Mikkola
Kuva: Michael Aston.

Jazzliiton kiertueelle marraskuussa lähtevä Lang & Luolajan-Mikkola on mielenkiintoinen sekoitus vanhaa ja uutta. Ohjelmistossa kuullaan vokalisti Reija Langin ja viulisti Mikko-Ville Luolajan-Mikkolan uuden Transit albumin ohjelmistoa, jossa 60-luvun legendaaristen modernistien Eric Dolphyn, Mal Waldronin, John Coltranen ja Wayne Shorterin instrumentaalit ovat saaneet uuden asun Reija Langin kirjoittamien englanninkielisten sanojen myötä. Uutta ovat myös Mikko-Ville Luolajan-Mikkolan omat sävellykset, jotka tuovat suomalaiseen jazzkenttään mielenkiintoisten ja tuoreen ulottuvuuden. Kolme vuotta toimineen säveltäjä/sanoittajaduon tukena kiertueella on kolme alan kotimaista huippumuusikkoa.

Lang & Luolajan-Mikkola -yhtyeessä laulu ja viulu muodostavat vahvan symbioosin, jossa viulun toisaalta herkkä ja elegantti, toisaalta vaikuttava ja aggressiivinen sointi yhdistyvät lauluun ja tarinankerrontaan jännittävällä tavalla. Reija Langin ilmeikäs alttoääni, intuitiivinen ote improvisaatioon ja rytmiin tekevät hänestä vahvan tulkitsijan, jolle Luolajan-Mikkolan virtuoosimainen viulismi toimii erinomaisena kumppanina. Piano ja komppiryhmä siivittävät lopputuloksen yllättäviäkin värisävyjä sisältäviksi tunnelmiksi ja jazzmusiikin keinovaroja rikkaasti hyödyntäväksi kokonaisuudeksi.

Mikko-Ville Luolajan-Mikkola tunnetaan huippuviulistina ja säveltäjänä sekä klassisen että oopperamusiikin saroilta. Hän on mm. soittanut ensiviulua Metropolitanin Opperassa 1981-85 sekä toiminut konserttimestarina Savonlinnan Oopperajuhlilla vuodesta 1989 sekä Tukholman Kuninkaallisessa Oopperassa 2003-04. Luolajan-Mikkolan intohimo jazzmusiikkiin juontaa juurensa Wasama Quartettiin, jossa hän soitti vuosina 1976-1983. Hän on ollut myös Hot Club Trion jäsenenä vuosina 1989-1994 ja jälleen 1999 alkaen sekä yksi StringThing-yhtyeen kolmesta jazz-viulistista Ari Poutiaisen ja Antti Heermanin ohella. Vuonna 1988 Luolajan-Mikkola teki kiertueen Anthony Braxtonin kanssa suomalaisessa Braxtonia-yhtyessä. Oman yhtyeensä Luolajan-Mikkola Jazzence hän perusti yhdessä vokalisti Reija Langin kanssa vuonna 2002. Luolajan-Mikkola on valittu vuonna 2004 Savonlinnan Oopperajuhlien Vuoden Taiteilijaksi sekä lukuisia kertoja maamme parhaaksi jazzviulistiksi vuosittaisissa Jazzrytmit-lehden jazzkriitikkoäänestyksissä.

Jazzvokalisti ja jazzlyyrikko Reija Lang voitti vuonna 2002 Lady Summertime -jazzlaulukilpailun. Langin skaala ulottuu jazzstandardeista ja scatlaulusta aina modernimpaan ilmaisuun. Pop&Jazz konservatoriossa ja Sibelius-Akatemian avoimessa yliopistossa laulua opiskellut Lang opiskelee laulua tällä hetkellä yksityisesti Jenny Robsonin ja Tanja Linnavallin oppilaana. Taitoja Lang on kartuttanut myös v. 2002 Amsterdamin konservatorion Jazz Workshopissa ja vuonna 2003 Stanford Jazz Workshopissa USA:ssa laulunopettajinaan Madeline Eastman ja Dena DeRose. Pääosin Lang & Luolajan-Mikkola -kvintettinsä kanssa esiintyvä Reija Lang on esiintynyt menestyksekkäästi myös Jazz@The Opera -tapahtumassa Opera Big Bandin solistina syyskuussa 2004 Mika Myllärin toimiessa kapellimestarina ja huhtikuussa 2005 Kimmo Leppälän johdolla.

Brysselin kuninkaallisesta konservatoriosta musiikin maisteriksi vuonna 1999 valmistunut Alexi Tuomarila (s. 1974) tunnetaan pianistina, jolla on instrumentissaan vahva mutta samalla herkän solistinen ote. Myös lahjakkaana säveltäjänä tunnettu Tuomarila on julkaissut omaa sävellystuotantoaan oman yhtyeensä Alexi Tuomarila Quartetin kanssa vuonna 2001 julkaistulla Voices of Pohjola -levyllä sekä vuonna 2003 julkaistulla 02-levyllä. Lukuisilla kansainvälisillä festivaaleilla yhtyeensä kanssa esiintynyt Tuomarila on saanut lukuisia huomionosoituksia ja voittanut useita kansainvälisiä yhtye- ja solistisia kilpailuja jazzin saralla. Näistä mainittakoon mm. Alexi Tuomarila Quartetin (ATQ) lokakuinen parhaan jazzyhtyeen palkinnon voitto Granadan kansainvälisessä jazzyhtyekilpailussa, joka järjestettiin nyt neljättä kertaa. ATQ voitti ykköspalkinnon myös 10th European Jazz Contest -kilpailussa Ranskan Avignonissa vuonna 2001. Samana vuonna Alexi Tuomarila voitti 3rd International Jazz Soloist Competition -kilpailun. Monacon Monte Carlossa. Vuonna 1999 hänet palkittiin Belgiassa parhaana solistina 21st International Jazz Contest -kilpailussa Hoeilaartissa. Uransa alkuvaiheessa Tuomarila saavutti kakkostilan National Composition Contest for Young Musicians -kilpailussa Suomessa vuonna 1993.

Basisti Ville Herrala (s. 1980) on opiskellut Sibelius-Akatemian Jazzosastolla vuodesta 2000 alkaen. Hänen opettajiinsa kuuluvat Ape Anttila, Christian Spering ja Steve Rose. Vuosina 2002-2003 hän opiskeli Göteborgin Musiikkiakatemiassa Anders Jorminin johdolla. Hän on esiintynyt lukuisien jazzyhtyeiden kanssa, mm. U-Street All Stars, Piirpauke, Jukka Perkon Viisikko ja Joonas Riippa Quartet.

Tuomas Timonen (s. 1986) on opiskellut musiikkia Rovaniemellä Rovala-Opiston Pop&Jazz-linjalla sekä vuonna 2004-2005 Helsingin Pop & Jazz Konservatoriossa, jossa hänen opettajinaan toimivat Leevi Leppänen ja Seppo Suhonen. Vuoden 2005 syksyllä Timonen aloitti opiskelun Sibelius-Akatemian Jazzosastolla, jossa hänen opettajanaan toimii Mika Kallio. Kokeilevasta ja energisestä soitostaan tunnetulla Timosella on nuoresta iästään huolimatta jo kertynyt hyvää yhtyekokemusta mm. rovaniemeläisessä jazz-yhtyeessä Groove Jazz Unit sekä musiikin kaikkia raja-aitoja rikkovassa Riukupastori!ssa.

Reija Lang – laulu
Mikko-Ville Luolajan-Mikkola – viulu
Alexi Tuomarila – piano
Ville Herrala – basso
Tuomas Timonen – rummut

Kiertueaikataulu:
2.11.ke Tampere, Tampere-talo klo 19
3.11.to Jyväskylä, JazzBari klo 21
4.11.pe Kuopio, Musiikkikeskuksen Jazzklubi klo 21
8.11.ti Helsinki, Umo Jazz House klo 21
9.11.ke Pieksämäki, Seurojentalo klo 19
10.11.to Tornio, Ammatti-instituutin musiikkitalo klo 19
11.11.pe Raahe, Tiiranlinna klo 21
18.11.pe Hämeenlinna, hotelli Aulanko n. klo 20.30