Lang & Luolajan-Mikkola Jazz Barissa

894
lukukertaa
Lang, Herrala, Luolajan-Mikkola.
Kuva: Pentti Ronkanen.
Lang, Herrala, Luolajan-Mikkola.
Kuva: Pentti Ronkanen.

Laulaja Reija Lang ja viulisti Mikko-Ville Luolajan-Mikkola aloittivat yhteistyönsä swingillä, mutta ensimmäiseen levyyn (Transit keväällä 2005) mennessä tyyli olikin vaihtunut jo vallan toiseksi. 60-luvun amerikkalaisten jazzmodernistien, esimerkiksi Wayne Shorterin ja Eric Dolphyn instrumentaalimusiikin laulutulkinnat yllättivät positiivisesti.

Transitilla vakuuttivat mainiot muusikot, pianisti Kari Ikonen, basisti Ville Herrala ja rumpali Mikko Hassinen, mutta ennen kaikkea vakuutti Luolajan-Mikkolan viuluvirtuositeetti. Myös kaikista yhtyeen sanoituksista vastaava Reija Lang selvitti tuon levyn mukavasti.

Jazzliiton kiertueelle kokoonpano oli muuttunut olennaisesti. Johtokaksikon lisäksi jäljellä oli Herrala, uutena pianistina esiintyi Alexi Tuomarila ja rumpalina nuori Tuomas Timonen. En tiedä miten paljon tällä kokoonpanolla oli ehditty harjoitella, mutta aivan valmiilta ei yhteistyö vielä maistunut. Nuottikansiot olivat kaikilla muusikoilla edessä, ja ainakin Tuomarila piti katseensa tiukasti viivastolla.

Alexi Tuomarila on erinomainen pianisti omillaan, ja väläytteli nytkin improvisatorisia kykyjään silloin kun pääsi irti säestämisestä. Herralasta on tullut erittäin luotettava ja moneen taipuva muusikko, ei ihme että keikkoja on siunaantunut Jukka Perkon Viisikkoa, U-Street All Starsia ja Piirpauketta myöten. Tuomas Timosen soitto oli lupaavaa, mutta vielä kovin varovaista.

Levyllä kohtuullisesti toimineet Langin tekniset kikat, ”naurulaulu”, kirkuna, ähkinä ynnä muut eivät konsertissa tuntuneetkaan enää toimivilta ideoilta. Jos temppuilu ei tehoa, syntyykin ongelma, sillä Langin ääniaines ja tekninen osaaminen eivät riitä vaativan materiaalin tasalle. Laulaja lieneekin haukannut tulkinnallisesti liian ison palan tämäntyylisessä modernismissa.

Sinänsä rohkeudesta täytyy aina kehua, vaikka täysosumaan ei yllettäisikään. Kehutaan siis. Ja onhan yhtyeellä yksi suuri avu: Luolajan-Mikkolan suurenmoinen viulismi. Toivottavasti Mikko-Ville ei jää kiinni tähän yritykseen, vaan etsii vielä isompia haasteita improvisaatiopuolella. Teknisen taidon ja mielikuvituksellisen lennokkuuden puolesta hänellä olisi mahdollisuuksia jazzviulun kansainväliselle huipulle.

Lang & Luolajan-Mikkola
Jazzliiton kiertue

Jazz Bar, Jyväskylä 3.11.2005

Reija Lang – laulu
Mikko-Ville Luolajan-Mikkola – viulu
Alexi Tuomarila – piano
Ville Herrala – kontrabasso
Tuomas Timonen – rummut