Joona Toivanen Trio Jazzliiton kiertueella

1045
lukukertaa
Joona Toivanen Trio
Kuva: Suomen Jazzliitto/Katja Tähjä.
Joona Toivanen Trio
Kuva: Suomen Jazzliitto/Katja Tähjä.

Jyväskylästä lähtöisin oleva nykyaikaista ja pohjoismaista jazzia esittävä Joona Toivanen trio aloittaa Suomen Jazzliiton järjestämän kiertueen Kotkasta 20.10. Vuonna 1997 ensimmäistä kertaa esiintyneestä triosta on tullut yksi Suomen kansainvälisesti menestyneimmistä nuorista jazzyhtyeistä, jolla on ollut kiertueita ja esiintymisiä Euroopan lisäksi myös mm. Australiassa ja Indonesiassa.

Trio julkaisi ensimmäisen levynsä Numurkahin vuonna 2000, jonka loistava vastaanotto avasi ovet maailmalle. Keikkamatkoja kertyi niin Ranskaan, Kreikkaan, Ruotsiin ja Norjaan. Syksyllä 2000 trio osallistui Islannissa nuorille muusikoille suunnattuun Young Nordic Jazz Comets-yhtyekilpailuun ja voitti jaetun ensimmäisen sijan yhdessä tanskalaisen Fuchsia-trion kanssa. Trion debyyttilevystä kiinnostuttiin myös Japanissa, jossa sen on julkaissut tuotanto- ja jakeluyhtiö Sawano Shokai. Suomessa Numurkah valittiin Radio Mafian Jazzofrenia-ohjelman kuukauden levyksi ja sai muutenkin erinomaisen vastaanoton niin kriitikoilta kuin kuulijoiltakin. Toinen levy Lumous ilmestyi vuonna 2002 ja parhaillaan kolmikko valmistelee uutta levyä, joka julkaistaan syksyllä 2005.

Joona Toivanen trio soittaa pääasiallisesti omaa tuotantoaan eli persoonallista, lyyrisen melodista, eleganttia, dynaamista ja moniulotteista musiikkia, jossa melankoliset sävyt yhdistyvät iloon. Trion yhteisessä musiikillisessa ajattelussa on omaleimaista sisältöä ja raikas tuulahdus pohjoismaista syvyyttä, joka tarjoillaan harvinaislaatuisen intensiivisellä ja taidokkaalla yhteissoitolla.

Joona Toivanen (s. 1981) valmistui Suomalaisen Konservatorion jazzmusiikin linjalta vuonna 2002. Tällä hetkellä Toivanen opiskelee Göteborgin musiikkikorkeakoulussa solistisella jazzlinjalla ja jatkaa syksyllä opintojaan Tukholman Kuninkaallisessa Musiikkikorkeakoulussa. Hänen opettajinaan toimivat mm. Lars Jansson ja Anders Jormin.

Tapani Toivanen (s. 1982) on opiskellut veljensä tavoin Suomalaisessa Konservatoriossa. Trion keikkailun ohella hän opiskelee Otaniemen Teknillisessä Korkeakoulussa ja toimii teekkarien jazzyhtyeen Polirytmin taiteellisena johtajana. Olavi Louhivuori (s.1981) valmistui Joonan lailla Suomalaisen Konservatorion jazzmusiikin linjalta vuonna 2002 ja opiskelee nykyisin Sibelius-Akatemiassa. Myös säveltäjänä ja sovittajana ansioitunut Louhivuori soittaa useissa kokoonpanoissa, joista mainittakoon mm. Joonas Ahonen Pure, Aki Rissanen Trio, oma Oddarrang-yhtye sekä Young Nordic Jazz Comets kilpailun vuonna 2002 voittanut ja sen jälkeen laajalti menestystä niittänyt Ilmiliekki Quartet. Viime vuonna Suomen Jazz & Pop Arkiston yhteydessä toimiva Erik Lindströmin rahasto myönsi nuorten suomalaisten jazzmuusikoiden opiskelun tukemiseen tarkoitetun apurahan Louhivuorelle.

Joona Toivanen – piano
Tapani Toivanen – basso
Olavi Louhivuori – rummut

Kiertueaikataulu:
20.10.to Kotka, Kairo klo 20
21.10.pe Tallinna, Jazzklubi Teater NO99 klo 21
25.10.ti Helsinki, Umo Jazz House klo 21
27.10.to Jyväskylä, JazzBar klo 21
28.10.pe Kuopio, Musiikkikeskuksen Jazzklubi klo 21
29.10.la Joensuu, Teatteriravintolan terassi klo 21