1. Esko Linnavalli -sävellyskilpailu

1143
lukukertaa

1.”Esko Linnavalli” big band -sävellyskilpailu Imatralla 7.7.2005 Suomen Big Band -yhdistys, Imatra Big Band Festival ja UMO Jazz Orchestra järjestävät ensimmäisen ”Esko Linnavalli” big band -sävellyskilpailun Imatra Big Band festivaalilla kesällä 2005. Tänä UMO Jazz Orchestran 30. juhlavuotena kilpailu tekee kunniaa sen perustajajäsenelle ja kapellimestarille, Esko Linnavallille. Linnavallia pidetään yhtenä UMO:n merkittävimmistä kapellimestareista, sillä juuri hänen ansiostaan UMO:sta kehittyi kansainvälisesti tunnustettu jazzorkesteri sekä pysyvä instituutio Suomen musiikkielämässä. Linnavallin kausi orkesterin taiteellisena johtajana kesti vuodesta 1975 vuoteen 1991.

Suomen korkeatasoinen big band- ja jazzmusiikin opetus on poikinut lähivuosina huomattavan määrän uusia musiikin tekijöitä. Kilpailun tarkoituksena onkin nostaa esille juuri näitä uusia musiikin tekijöitä sekä osaltaan tukea uuden musiikin tekemistä ja esittämistä.

Esiraati valitsee kilpailuun 10. toukokuuta saapuneista kappaleista enintään 10 teosta, jotka esitetään finaalissa Imatran Kulttuurikeskuksessa Karelia-salissa Jazzlegendat-konsertissa torstaina 7. heinäkuuta. Tässä konsertissa tuomaristo valitsee kolme palkittavaa teosta. Myös yleisö saa antaa äänensä ja kappaleista valitaan myös yleisön suosikki lippuäänestyksen avulla. Kilpailijoiden nimet julkaistaan ennen konserttia, mutta teokset kilpailevat kuitenkin anonyymisti. Kunkin teoksen säveltäjä selviää vasta palkintojen jaon yhteydessä. Kilpailun teokset esittää UMO Jazz Orchestra. Palkinnot ovat: 1. palkinto 1000 euroa, 2. palkinto 600 euroa ja 3. palkinto 300 euroa.

Kilpailun tapahtumanpaikkana tulee toimimaan Imatran kulttuurikeskus, Imatran Big Band Festivalin aikana. IBBF on vakiinnuttanut itsensä menneiden 23 vuoden aikana yhdeksi Suomen suurimmista musiikkifestivaaleista, yhdeksän päivän pituudellaan ja vuosittain n. 50 000 kuulijallaan.

”Esko Linnavalli” big band -sävellyskilpailu on lajissaan ensimmäinen Suomessa. Ympäri maailmaa vastaavanlaisia kilpailuja on vain noin kymmenkunta. Kautta vuosien niissä ovat suomalaisista säveltäjistä menestyneet mm. Jukka Linkola, Kari Ikonen ja Antti Rissanen. Esko Linnavalli big band -sävellyskilpailua tullaan tulevina vuosina järjestämään joka toinen vuosi.

Edellinen artikkeliJP’s: Testament
Seuraava artikkeliKeitelejazz 2005
Jaa