Suomalainen jazz esillä Puolassa

956
lukukertaa

Suomijazz vahvasti esillä Puolassa Suomalainen jazz on juuri ilmestyneen Jazz Forum -lehden kesäkuun numeron erikoisteemana. Suomalainen jazz esittäytyy täten laajasti puolalaisille lukijoille. Teemanumeron johdannossa päätoimittaja Pawel Brodowski kirjoittaa seuraavasti: ”Tämä suomalaista jazzia esittelevä numero on omistettu Edward Vesalan (1945-1999), suuren rumpalin, säveltäjän, yhtyejohtajan ja visionäärin muistolle. ’Pohjoiselle miehelle’, ’yksinäiselle sudelle’, jonka elämä ja musiikki on jatkuva innostuksen kohde eurooppalaiselle jazzille, mm. hänen musiikillisen kumppaninsa ja ystävänsä Tomasz Stankon kautta.”

Lehti sisältää kolme laajempaa artikkelia, seitsemän levyarvostelua, runsaasti aiheeseen liittyvää kuvitusta, sekä lisäbonuksena vielä Musiikin Tiedotuskeskuksen kanssa yhteistyössä tuotetun 15-raitaisen, tuoreista levytyksistä kootun kokooma-CD:n.

Kansainvälisesti arvostettu ja eurooppalaisen jazzin erikoisasiantuntijana tunnettu brittijournalisti Stuart Nicholson luotsaa Jazz Forumin lukijat yleisellä tasolla suomalaisen jazzin syövereihin. Historian, Pori Jazzin, levytuotannon ja muun yleisen tiedon ohella Nicholson esittelee jossain (vaihtelevassa) laajuudessa yli 20 muusikkoa / yhtyettä. Oma haastatteluartikkelinsa lehdessä on Juhani Aaltosesta ja Ilmiliekki Quartetista / Verneri Pohjolasta.

Levyarvioissa (kirjoittajana Ryszard Borowski) on mukana seitsemän levyä: UMO Jazz Orchestra (Naxos-albumi), Juhani Aaltosen Mother Tongue ja Reflections, Ilmiliekki Quartetin March Of The Alpha Males, Trio Töykeitten High Standards, Eero Koivistoinen & Senegalese Drums, sekä U-Street All Starsien Bowling. Näistä UMOn Naxos-levy ja Aaltosen Mother Tongue on rankattu täyden viiden tähden arvoisiksi.

Lehden mukana tilaajille leviävällä promolevyllä ovat puolestaan mukana Jarmo Savolainen, U-Street All Stars, Platypus Ensemble, Perko-Pyysalo- Viinikainen, Lang & Luolajan-Mikkola, Aaltonen-Workman-Cyrille, Kimmo Pohjonen & Eric Echampard, Ilmiliekki Quartet, Koski-Pyysalo-Timonen, Duo Nueva Finlandia, Iro Haarla – Ulf Krokfors Loco Motife, Delirium, MP4, So So sekä Kvalda.

Teksti: Timo Vähäsilta