Kalottjazz & Blues 2005

1871
lukukertaa
Mari Boine
Mari Boine.
Mari Boine
Mari Boine.

Kalottjazz & Blues-festivaali järjestetään Torniossa ja Haaparannalla ensi kesänä jo 22. kerran tutulla paikallaan juhannuksen jälkeisenä viikonloppuna 30.6. – 3.7.2005.

Kalottjazz & Blues-festivaali esittelee uskollisesti suomalaista ja skandinaavista jazzia ja bluesia. Pohjoismaisten esiintyjien lisäksi festivaaleilla esiintyy taiteilijoita myös muualta Euroopasta ja USA:sta. Festivaali on tullut tunnetuksi musiikin ystävien keskuudessa kunnianhimoisesta ja monipuolisesta ohjelmastaan, jossa sekä vakiintuneet jo nimeä saaneet taiteilijat että raikkaita näkökulmia musiikkiin tuovat nuoret lupaukset kohtaavat.

Festivaali tarjoaa vierailleen mahdollisuuden keskittyä kuuntelemaan, mitä uudella jazzilla on tarjottavanaan, unohtamatta yleisön viihtymisen tarvettakaan. Viihtymisestä pitävät huolen miellyttävät konserttipaikat ja jazz- ja bluesklubien mukaansatempaava tarjonta.

Kalottijazz & Bluesissa kuuluu naisten ääni

Vuoden 2005 ohjelma painottuu erityisesti naisten tekemään musiikkiin. Ohjelman varmasti tunnetuin nimi on Norjan saamelainen Mari Boine, jota on kutsuttu erääksi aikamme suurista äänistä. Muista ohjelman vahvoja naisääniä ovat festivaalin aloittava ruotsalainen huippulaulaja Rigmor Gustafsson ja amerikkalainen blueslaulaja Janice Harrington. Suomalaisista laulajista esiintyvät Johanna Iivanainen kirkkokonsertissa yhdessä Eero Koivistoisen ja Olli Ahvenlahden kanssa sekä suositun groovejazz-yhtyeen Quintessencen laulusolisti Emma Salokoski. Mainita kannattaa myös sekä Haaparannalla että Kaliforniassa opiskellut laulaja Gennet Vikström.

Ohjelmassa on myös naisten soittamaa instrumentaalijazzia, kuten hollantilainen Alice In Dixieland -yhtye ja ruotsalaisten Hammarin pasunistisisarusten luotsaama Sliding Hammers. Teemaa tukee myös kesän festivaalitaitelija Rosa Liksom, jonka näyttely avataan Aineen taidemuseossa festivaalin aluksi.

Miestenkään musiikkia ei ole unohdettu

Festivaalilla kuullaan toki runsaasti musiikkia myös miesten näkökulmasta, kuten ranskalainen kitaristi Marc Ducret Trio, joka on hieno esimerkki eurooppalaisen nykyjazzin tasosta. Yhtyeen basisti Bruno Chevillon esiintyy yksin suositussa lauantai-iltapäivän Art & Jazz-konsertissa Aineen taidemuseolla. Suomalainen pianisti Samuli Mikkonen ja hänen muhkea 7 Henkeä -yhtyeensä esittävät tulkintoja Merikannon ja Madetojan kaltaisten suomalaisklassikoiden musiikista.

In The Spirit of Jaco Pastorius kokoaa yhteen joukon suomalaisia huippumuusikoita tekemään kunniaa sähköbasson soittoa kehittäneelle virtuoosille Jaco Pastoriukselle. Yhtyettä johtaa Suomen sähköbasistien ehdoton ykkönen Timo Hirvonen. Ruotsalaisen pianistin Daniel Karlssonin yhtye tuo pohjoiseen Ruotsi-jazzin kermaa, kuten trumpetisti Magnus Broo ja saksofonisti Per ”Texas” Johansson. Suomalais-ruotsalaisesta yhteistyöstä on hyvä esimerkki pianisti Joona Toivasen ja hänen ruotsalaisten kollegoidensa mielenkiintoinen nuori yhtye Kuryakin.

Paikallista väriä myös mukana

Kalottjazz & Blues-festivaali on aina esitellyt myös pohjoisen musiikkia ja mahdollisuuksein mukaan myös paikallista osaamista. Tänä vuonna mukana ovat mm. oululainen kitaristi Terho Keskitapio ja paikalliset yhtyeet Strange Fruit ja Moses Hazy.

Festivaalin järjestäjät

Kalottjazz & Blues-festivaali lienee maailman ainoa kahden valtakunnan alueella toimiva jazztapahtuma. Kalottjazz & Blues-festivaali onkin Suomen ja Ruotsin rajan yli toimivan järjestelyorganisaationsa takia hyvä esimerkki luontevasta rajayhteistyöstä. Kalottjazz & Blues-festivaalin järjestelyistä vastaa työryhmä, joka koostuu Tornion ja Haaparannan kaupunkien kulttuuritoimen sekä torniolaisen Riverside Jazz-yhdistyksen edustajista.