Kvalda Jazzliiton kiertueella

1330
lukukertaa

Vuonna 2002 Jyväskylässä perustettu Kvalda lukeutuu tämän hetken mielenkiintoisimpiin jazztulokkaisiin. Yhtye aloittaa Suomen Jazzliiton järjestämän kiertueen 8.3. Kotkasta.

Yhtyeen lyhyestä historiasta ja muusikoiden nuoresta iästä huolimatta Kvalda on ehtinyt niittää mainetta ympäri Suomea sekä myös kansainvälisillä jazzareenoilla. Heinäkuussa 2004 Kvalda voitti hienosti Tukholmassa järjestetyn korkeatasoisen Young Nordic Jazz Comets -yhtyekilpailun pohjoimaisen finaalin. Kilpailun kansainvälisen tuomariston kommentit kertovat paljon:

”A complete performance combining vitality, all-round musical excellence and superb communication. A terrific thorough professional performance with a strong musical identity.”

Kvaldan jäsenten välinen kommunikaatio, energia, loistava yleismuusikkous sekä esiintymistaito juontanevat paljolti juurensa Jyväskylän ammattiopiston konservatoriosta, jossa kaikki yhtyeen jäsenet ovat opiskelleet. Vähintään yhtä tärkeä tekijä Kvaldalaisten muusikkouden kehityksessä on ollut Jyväskylän legendaarinen JazzBar, jonka kannustavassa ilmapiirissä bändiläiset ovat hioneet soittotaitojaan.

Kvaldalaisten musiikissa sävellys ja improvisaatio tukevat luontevasti toisiaan. Yhtyeelle onkin ominaista hälventää sävellyksen ja improvisaation raja-aitoja. Muusikoiden omat vahvat tulkinnat nivoutuvat luontevasti yhteen ehjäksi kokonaisuudeksi, jossa laulu on luonnollinen osa yhtyeen kokonaissoundia. Ikosen, Kujanpään ja Huhtalan sävellysten omaleimaisuus ja nuorten muusikoiden innovatiivisuus yhdistyvät mielenkiintoisella tavalla skandinaaviseen jazz- ja kansanmusiikkiperinteeseen. Kvaldan raikkaassa, ilmavassa ja kauniiden melodioiden värittämässä musiikissa on kuitenkin kuultavissa myös energistä ja rehevää freejazzia.

Kvaldan karismaattinen ja sielukas laulajatar Aili Ikonen vaikuttaa Kvaldan lisäksi Voices- sekä Ailing Bailing -yhtyeissä. Tällä hetkellä Aili jatkaa opintojaan Sibelius-Akatemian kansanmusiikin osastolla. Pianisti Antti Kujanpää opiskelee Seppo Kantosen johdolla Sibelius-Akatemian jazzosastolla. Kvaldan lisäksi Anttia ja basisti Jori Huhtalaa voi kuulla muun muassa Antti Heermann Quartetissa. Huhtala esiintyy lisäksi Jyväskylä Big Bandissa ja Myöhä-yhtyeessä. Myös Kvaldan rumpali Hanne Pulli vaikuttaa Voices-yhtyeessä ja Savonlinna Big Bandissa. Heinäkuussa 2004 Pulli sai solistipalkinnon Suomen Big Band -mestaruuskisoissa. Samana vuonna Jyväskylän JazzBar nimesi Jorin vuoden tulokkaaksi ja loput kvaldalaiset vuoden muusikoiksi. Kvaldalaisten vuoden 2004 merkkitapahtumiin kuului myös esikoislevyn julkaiseminen Jyväskylä Summer Jazzien yhteydessä.

Myös kuluva vuosi alkoi Kvaldalaisten osalta menestyksekkäästi: Hanne Pulli valittiin maailman suurimman jazzalan toimijoiden yhteenliittymän eli International Association for Jazz Education -organisaation järjestämään Sisters In Jazz 2005 -kokoonpanoon historian ensimmäisenä suomalaismuusikkona.

Aili Ikonen – laulu
Antti Kujanpää – piano
Jori Huhtala – basso
Hanne Pulli – rummut

Kiertueohjelma:
8.3.TI Kotka, Kairo
10.3.TO Jyväskylä, JazzBar
15.3.TI Hämeenlinna, Kulttuuritukku
16.3.KE Helsinki, Kanneltalo
17.3.TO Vaasa
18.3.PE Kuopio, Musiikkikeskuksen Jazzklubi
20.3.SU Oulu, Nuku