So So: Smooth

1804
lukukertaa

2004 Rockadillo ZENCD 2093

So So: Smooth

Photo: Henri Forss ; Design: Marja Konttinen.

1.So so (Mäkynen)
2.Picture this (Ojajärvi)
3.Calcutta cutie (Horace Silver)
4.You’ve changed (Carl Fisher)
5.N to who (Ojajärvi)
6.Carnival cruises (Ojajärvi)
7.Fast break (Mäkynen)
8.Weird (Helevä)
9.So solid (Mäkynen)
10.Elvin’s folks (Ojajärvi)
11.Edmundo (Mäkynen)
12.No surprises (Radiohead)

Olli Ojajärvi (ts), Mikko Helevä (Hammond C3), Teppo Mäkynen (turntables, sounds), Sami Kuoppamäki (dr)
+ 5: Anssi Växby (b)

Produced by So So and Anssi Växby
Recording engineer Miikka Huttunen
Recorded at Seawolf Studios, Helsinki
Mixed at Johtoääni
Mastered at Attic Mastering

Arvio: 3,5 tähteä

So Son tiivis groove rakentuu Sami Kuoppamäen energisen rumpaloinnin pohjalle. Teppo Mäkysen levysoittimista skrätsäämät ja kovalevyltä ryöpsäyttelemät sähköiset sävykkeet ynnä Mikko Helevän Hammond kasaavat yhdessä yllättävän rikkaan sointipohjan liiderille, tenoristi Olli Ojajärvelle.

Ojajärven saksofoni lentää uljaana mätön päällä. Kuunteluun sopii ottaa vaikka kakkosbiisi Picture this, jossa So Son energiapuolen parhaat kvaliteetit ovat tiivistetyssä muodossa.

Siitä on hyvä jatkaa tiukkaan versioon Horace Silverin ovelasta Calcutta cutiesta. Levyn toinen lainabiisi on Carl Fisherin balladi You’ve changed, jossa Ojajärvi tunnelmoi Mäkysen luoman rapisevan ja rahisevan rytmitaustan päälle. Toinen hituri, Elvin’s folks, on jo vaarassa lipsahtaa ylimakeaksi, mutta Mäkysen elektrot raastavat lopulta hempeilystä oudommille urille. So So kehittelee siis lötkömpäänkin menoon koukkua ja kiintoisaa sovituksellista jälkeä.

Helevän osaavissa käsissä Hammond on hieno peli, rikkaasti sekä herkistelyyn että raakaan jyräämiseen taipuva soitin. Ojajärvellä taas on tenorissaan tiivis ja luja soundi, ja sen lisäksi häneltä löytyy ideaa ja näkemystä kokonaisuudesta. So Son ohella todisteena tästä on Kannaste-Ojajärvi Quartet, jonka kahden tenorifonistin hieno yhdistelmä vakuutti syksyllä 2004 Jazzliiton kiertueella.

”Saksofoni kohtaa rytmin”, voisi olla So Son konseptin tiivistelmä. Pieni bändi saa aikaan tiheän sykkeen, rehevä rhythm’n’jazz toimii mainiosti.