Astro Can Caravan: 21st century drifting episode

1865
lukukertaa

2005 New Music Community NMC-003 / Zerga ZR-22

Astro Can Caravan: 21st century grifting

Sleeve by Sami Vähä-Aho.

1.Tungar tudu (Eskelinen)
2.Mad oracle (Kosonen)
3.De revolutionibus orbium coelestium (Eskelinen)
4.Beef jeans (Hasu)
5.Dark bravos (Hasu)
6.Moon boots (Hasu)
7.Tapernaakkeli (Eskelinen)
8.The scale of Anubis (Kosonen, Dassum)
9.Meteor shower geel (Eskelinen)
10.Kohoutek (Varis)

Jarkko Pellikka (tP9, Samuli Peltoniemi (tp), Tuomas Eriksson (tb), Artturi Taira (as, bs), Joakim Berghall (ts, bs), Tomi Kosonen (ts, bs), Tapani Varis (bs, b), Henna Karhunen (ob), Veli-Pekka Parkkinen (cl), Suvi Pappi (b-cl), Otto Eskelinen (synt, org, bandoneon), Emil Luukkonen (el-p, synt), Pharaoh Pirttikangas (synt, g), Pentti Dassum (g, mand), Arvi Hasu (b), Niko Votkin (dr), Jape Karjalainen (perc, b), Teemu Mäenpää (perc), Rasmus Pailos (perc), Torsti Tuovinen (perc)

Recorded by Jussi Saivo 2003-2004 in Pällikäs.

Arvio: 3 tähteä

Astro Can Caravan törmää vaikean kakkoslevyn ongelmaan.

Ei, otetaan uusiksi: minä kuulijana kärsin kakkoslevyn ongelmista. Ykköslevy tuli puskista, yllätti ja ilahdutti: hienoa kun joku on keksinyt tehdä tällaista! Suomessa!

Toisella levyllä yllätysefekti on syöty. Nyt odotetaan idean kypsyneen täysipainoiseksi, omillaan seisovaksi musiikiksi.

Sun Ra ja Gong, jopa Hawkwind, ovat tämän orkesterin luovia voimia siunanneet. Karavaani kulkee tutun etnotorveilevasti, avaruudellisia väristyksiä lähinnä vintagesoundisista syntikoista herutellen. Sinänsä selkeitä, riffeille useinkin rakentuvia kappalerakenteita pilkotaan ja pilkutetaan silloin tällöin free-välikkeillä. Aina sekoilu kuitenkin seestyy, ja perusteemoihin palataan kiltisti. Pidemmän päälle free-osuuksien käyttö alkaa maistua teknisluonteiselta ratkaisulta, helpolta tavalta tuoda kappaleeseen ”jotakin muuta”. Annetaan kuitenkin pieni kaavamaisuus anteeksi, kyllä tämä konsepti toimii.

ACC selviää kakkosestaan siis ihan kohtuullisesti. Miinuspuolelle jää ison orkesterin ajoittainen jähmeys. Pientä teroitusta sävelkynäänkin kaivattaisiin, mutta sittenpä meillä olisikin jo jotakin harvinaista: intergalaktisen tason avaruusfreetorvigroovebigband!