Han Bennink Mikko Innasen vieraaksi

916
lukukertaa

Saksofonisti Mikko Innasen mielenkiintoiset kansainväliset seikkailut saavat jatkoa kevään aikana. Innasen yhteistyö tanskalaismuusikoiden kanssa Delirium- ja Triot-yhtyeissä on jo hämmentänyt mukavasti pohjoismaista jazzsoppaa. Nyt on vuorossa monikansallinen trio, jonka tunnetuin nimi on hollantilaisen vapaan jazzin suuri mies, rumpali Han Bennink. Uusi kokoonpano esiintyy huhtikuussa Tallinnassa ja Helsingissä.

Vaikka Tallinnan Jazzkaarin esiintyminen on oleva kolmikon ensimmäinen, juontaa koko touhu silti juurensa jo neljän vuoden taakse. Innanen ja Sooäär opiskelivat yhtä aikaa Kööpenhaminan Rytmisk Musik Konservatoriumissa, jossa Bennink kävi keväällä 1999 vierailevan opettajan ominaisuudessa. Yhteissoitosta saatiin jo silloin sen verran esimakua, että päätös esiintyä triona sopivan tilaisuuden tullen ei ollut vaikea. Kokoonpanon konsertit tulevat olemaan pääpiirteittäin improvisoituja (tai Benninkin sanoin Instant Composing), jos kohta sekaan saattaa joku ennalta sovittu sävellyskin livahtaa.

Eurooppalaisen free jazzin pioneeri, rumpali Han Bennink on soittanut 60-luvulta asti mm. seuraavien muusikoiden kanssa: Sonny Rollins, Ben Webster, Wes Montgomery, Johnny Griffin, Eric Dolphy, Dexter Gordon, Willem Breuker, Peter Brötzmann, Derek Bailey, Misha Mengelberg, John Tchicai, Steve Lacy, Roswell Rudd, George Lewis, Von Freeman, Ray Anderson, Irene Schweizer, Myra Melford, Dave Douglas ja Ellery Eskelin. Bennink on vieraillut viimeisen 10 vuoden aikana Suomessa ainakin Raahen rantajazzeilla sekä Tampere Jazz Happeningissä.

Kitaristi Jaak Sooäär on valmistunut Kööpenhaminan Rytmisk Musik Konservatoriumista pari vuotta sitten ja asuu nykyisin Tallinnassa, jossa hän toimii Viron musiikkiakatemian jazzlinjan johtajana. Sooäär on esiintynyt mm. seuraavien muusikoiden ja yhtyeiden kanssa: Daniel Erdmann, Mockunas/Pasborg Project, Karsten Mathiesen, The Dynamite Vikings (EST-SWE-DK), The European Youth Jazz Orchestra 1999, Eesti Keeled, Jarkko Hakala, Pierre Dorge ja Arkadij Gotesman.

Saksofonisti Mikko Innanen taas on soittanut esimerkiksi seuraavien yhtyeiden ja muusikoiden kanssa: Delirium (Kasper Tranberg, Jonas Westergaard, Stefan Pasborg), Triot (Nicolai Munch-Hansen, Stefan Pasborg), John Tchicai, Nuijamiehet, Gourmet, Mr Fonebone, Ingrid Jensen, Jacob Dinesen, Han Bennink, Liudas Mockunas, Juhani Aaltonen, Sakari Kukko, Jukka Perko, UMO Jazz Orchestra (solisteina mm. Toots Thielemans, Tim Hagans, The New York Voices, Diane Schuur), The European Jazz Youth Orchestra 2000, Seppo Kantonen, Markus Ketola, Uffe Krokfors, Markku Ounaskari, Jarmo Savolainen ja Samuli Mikkonen.

Mikko Innanen, Jaak Sooäär ja Han Bennink
Tallinnan Jazzkaar -festivaali la 26.4.
Jumo Jazz Club, Helsinki ti 29.4.