Timo Ala-Kotila ja Mauno Järvelä JBB:n vieraina

1858
lukukertaa

Jyväskylä Big Band toteuttaa yhteistyössä säveltäjä Timo Alakotilan kanssa viisiosaisen sarjan Folkmoods West big bandille ja suurelle pelimanniyhtyeelle Jyväskylässä Siltasalissa sunnuntaina 19.1.2003 klo 17. Konsertissa kuullaan myös Antti Rissasen teos Saamelainen sekä Severi Pyysalon teos Tango Cathastrophique.

Tällä kertaa Folkmoods West -teoksen esittävät Jyväskylä Big Band sekä JPP:läisistä ja keskisuomalaisista muusikoista koostuva pelimanniyhtye. Suuren pelimanniyhtyeen kokoonpano on 10 viulua, harmooni, kitara, haitari ja basso. Pelimanniyhtyeen osuudet harjoituttavat Timo Alakotila ja Mauno Järvelä. Molemmat ovat mukana myös esityksessä muusikoina. Teoksen johtaa JBB:n kapellimestari Ilkka Mäkitalo.

Aikaisemmin teosta ovat esittäneet JPP (Järvelän Pikku Pelimannit) yhdessä Vaasa big bandin (1993 Vaasan Spelit Festivaali) sekä UMO Jazz Orchestran kanssa (1996 Helsinki, Sveitsi ja 1998 Helsinki). Aikaisemmilla esityskerroilla teos on saanut kiittäviä kritiikkejä niin koti- kuin ulkomaillakin ja on kiinnostanut myös suurta yleisöä.

Säveltäjä, sovittaja, pianisti ja harmoonin taitaja Timo Alakotila (1959-) on veteraani suomalaisen kansanmusiikin kentällä, mutta tunnetaan myös työstään jazzin ja klassisen musiikin parista. Hän on soittanut ja levyttänyt mm. yhtyeissä Isät ja Pojat, Järvelän Pelimannit, the Hot Club de Kairela, JPP, Järvelän Näppärit, Maria Kalaniemi & Aldargaz ja Lunas sekä esiintynyt useilla kiertueilla ulkomailla eri kokoonpanojen kanssa. Hän on säveltänyt ja sovittanut monille suomalaisille artisteille mm Värttinä sekä tehnyt yhteistyötä myös kansainvälisen muusikkokaartin kanssa. Folkmoods West on hänen laajin sävelteoksensa. Alakotila opettaa Sibelius Akatemian Kansanmusiikkiosastolla sekä Helsingin Pop & Jazz Konservatoriolla improvisaatiota, sovitusta, harmoonin soittoa ja pianoa. Alakotilan levytykset ovat saaneet useita palkintoja ja huomionosoituksia. Vuonna 1999 Alakotilalle myönnettiin 5 ­vuotinen Valtion säveltaiteen apuraha.

Jyväskylä Big Band on esittänyt paljon kotimaista sekä myös kansanmusiikkipohjaista big band ­musiikkia. Folkmoods West teos jatkaa tätä suuntausta ohjelmistossa. Vuonna 1997 JBB esitti Valtakunnallisilla Jazzpäivillä Seppo Paroni Paakkunaisen johdolla hänen etno henkistä big band ­musiikkiaan mm. Amazonia sarjan. JBB on tehnyt yhteistyötä myös jyväskyläläisen säveltäjä Matti Laukkasen kanssa, joka sävelsi musiikin Illuminaatio näyttämöyhteisteokseen (1999). Teoksessa yhdistyivät suomalais-ugrilainen tematiikka moderniin jazzilliseen ilmaisuun. Teos kantaesitettiin vuonna 2000 Jyväskylän kaupunginteatterissa yhdessä kansantanssiryhmä ISOT kanssa. Koreografian on laatinut Matti Paloniemi (tanssiryhmä Tsuumin taiteellinen johtaja) ja Salla Korja-Paloniemi. Teoksen musiikkia on esitetty useissa eri konserteissa ­viimeksi Jumo Jazz Clubilla Helsingissä 19.05.2002. Syksyllä 2001 JBB konsertoi solisti- ja säveltäjävieraanaan Antti Rissanen Jyväskylässä sekä Kuubassa.

Jyväskylä Big Band on toiminnassaan keskittynyt mm. suomalaisen uuden big band ­musiikin esittämiseen. Folmoods West ­projekti jatkaa Jyväskylä Big Bandin ja suomalaisten ja keskisuomalaisten säveltäjien yhteistyötä. Vuodesta 1998 lähtien big band on tilannut ja esittänyt sävellyksiä mm. Kari Ikoselta, Esa Onttoselta, Markku Rinta-Pollarilta, Timo Hietalalta, Matti Laukkaselta, Jukka Viitasaarelta ja Sami Salliselta. Suomalaista big band ­musiikkia JBB on esittänyt mm. säveltäjiltä Antti Rissanen, Kari ’Sonny’ Heinilä, Jarmo Savolainen, Jukka Linkola. Tilattua ohjelmistoa on levitetty myös muille suomalaisille big bandeille Suomalaisen Musiikin Tiedotuskeskuksen ja Suomen Big Band Yhdistyksen kautta.

Vuonna 2002 JBB:n Kari Ikoselta tilaama sävellys Peikkola big bandille osallistui 45 sävellyksen rinnalla Sardinian Jazz Orchestran järjestämään seitsemänteen ScriveInJazz kilpailuun Italiassa. Teos voitti ensimmäisen palkinnon vapaan sävellyksen kategoriassa.

Timo Alakotila: Folkmoods West
Jyväskylä Big Band & suuri pelimanniyhtye vierainaan Timo Alakotila ja Mauno Järvelä, johtaa Ilkka Mäkitalo
19.01.2003 klo 17.00 Siltasalissa