Savolainen, Panu: Soiva

791
lukukertaa
VALOKUVAT: OTTO VIRTANEN ; KANNET: JARKKO HEINIÖ.

2021 Doorbell Music DOORBELL0010

1.Alku
2.Soiva
3.Elvi
4.Pienuus
5.Pirun tango
6.Double
7.Ilta
8.Hyvä yö
9.B612
10.Vikan-valssi
11.Kevät
12.Heikoilla jäillä
13.Sininen uni

Sävellykset Panu Savolainen paitsi 6 J.S. Bach (partitasta sooloviululle nr. 1 h-molli), 13 Tapio Rautavaara.

Panu Savolainen (vibrafoni), Harri Kuusijärvi (harmonikka), Eero Seppä (basso).

Äänitetty 5/2020 Villa Vikanissa Raaseporissa
Äänitys 6 miksaus Miikka Huttunen
Masterointi Jaakko Viitalähde
Tuottanut Panu Savolainen

Arvio: 4 tähteä

 

 

Täysakustinen, trio: Panu Savolaisen vibrafoni, Harri Kuusijärven harmonikka ja Eero Sepän kontrabasso. Monissa yhteyksissä loistaneet muusikot ovat nyt yhdessä ja yhtä Panu Savolaisen Soiva Trion myötä. Kolmikon ote on kevyen kamarimusiikillinen, Savolaisen sävellykset vievät ilmavasti svengaavaan jazziin, tangoon ja salonkikelpoiseen valssiin. Lisukkeina toimivat ote Bachin sooloviulupartitasta sekä Tapio Rautavaaran Sininen uni, jota nykyjazzin puolella on versioinut myös Nordic Trinity.

Trion ilmiasua keventävät vielä soolo- ja duojaksot, kukin vaikenee vuorollaan, tuolla yksinäinen soitin johdannoi tai silloittaa. Ja Bachin Savolainen tulkitsee kokonaisuudessaan ihan yksikseen. Pienimuotoista kokoonpanoa kehdataan siis vielä riisuakin, trio ei  ole läheskään aina täydesti soiva. Samaa pienuuden ja vähäisyyden estetiikkaa kuvastavat myös kappaleiden muodot ja mitat, yli neliminuuttinen kappale on tässä yhteydessä jo pitkä.

Vaikuttavimmillaan yhtye on silloin kun se on lempeimmillään. Soittimia hellitään, yhteinen sointi on hunajaa. Herkän yhtyesoiton kohokohtia ovat nimikappale Soiva, Ilta harmonikkasooloineen ja kaiken kruununa Kevät, jonka taianomaista väritystä kohottaa entisestään Savolaisen läpikuultava improvisaatio. Vibrafonin kannalta avainbiisejä ovat Kevään ohella Bachin partita sekä Sininen uni, joka on pitkälti yhtä kuin Savolaisen improvisointi basson hiljalleen etenevän käveleskelyn päällä, sillä melodian esittelee harmonikka vasta viimeisen minuutin aikana.

Soiva Trion perusprinsiippejä ovat rakkaus melodiaan, ilmava äänimaailma ja siihen liittyvä höyhenenkeveä svengi. Niiden myötä kamarijazzin taivaalle on syttynyt uusi kirkas tähti.